23 de febrer del 2009

L'alliberament de Tortosa, l'Oscar de Penélope Cruz i els millors vídeos del 23F, al nou canal MarfantaTV

Avui hem començat les emissions regulars del canal MarfantaTV a través de Mogulus, així com la publicació del bloc que us permetrà seguir directament el canal i en què comentarem el millor de la seua programació. a MarfantaTV podreu veure els continguts audiovisual d'aquest bloc, un recull dinàmic dels últims titulars i els millors vídeos de YouTube. Per estrenar-nos, ho fem recuperant un document excepcional: el reportatge que la propaganda franquista va fer després de l'ocupació de Tortosa, aquell 13 de gener de 1939 que encara avui recorda la toponínima oficial de la ciutat. Es tracta d'un Noticiero Español (anterior al No-Do) del Departamento Nacional de Cinematografía, dirigit per Falange, que mostra com va quedar Tortosa després dels bombardejos franquistes, la voladura dels ponts de la ciutat i la retirada republicana. Així, en tant que documental del sistema de propaganda del règim, remarca el caràcter generós de les tropes alliberadores de Franco, tot repartint pa, menjar i altres articles bàsics entre la població famolenca que s'havia quedat en una Tortosa destruïda. És molt copsador veure els ponts enfonsats i les trinxeres ja buides de soldats a la vora del riu, però sobretot el carrer Cervantes ple de gent demanant menjar als voluntaris de Falange. En aquest sentit, cal recordar que els locals de Falange es van instal·lar a l'edifici on avui hi ha Ramoncita Plata, i que a través del seus altaveus els tortosins van assabentar-se de la caiguda de Madrid, el 28 de març de 1939. També podeu veure el vídeo tot seguit...



En aquest primer dia d'emissions regulars de MarfantaTV, també hem volgut recordar el 23F amb alguns dels millors vídeos que recorden el Cop d'Estat, com el reportatge d'Informe Semanal emès per TVE l'any 2006, l'especial de Salvados de La Sexta o la paròdia que van fer al programa Polònia de TV3. A més, també hem afegit la imatge del dia: l'actriu Penélope Cruz rebent el seu Oscar a Hollywood, així com el tràiler de la pel·lícula Vicky Cristina Barcelona, produïda amb participació catalana. Completen la selecció de vídeos el tràiler del film Vals con Bashir, una de les pel·lícules que s'han estrenat el passat cap de setmana i que recomanem al bloc Pantalla-Completa; un videoclip de Jarabe de Palo amb el cantautor uruguaià Jorge Drexler, i un tast de cinema mut amb Buster Keaton i els desperfectes domèstics que pot provocar un cop de vent, el fenonem meterològic ebrenc per excel·lència.

Podeu veure MarfantaTV directament al nou bloc que hem creat i al canal propi de Mogulus, així com clicant damunt de la pantalla que trobareu a la barra lateral de La Marfanta. Esperem que us agrade...

2 comentaris:

  1. M'ha encantat veure les imatges. Llàstima que són escasses (pont i carrer Cervantes mesclat en lo col·legi de les Teresianes de la Rambla Nova de Tarragona). A la serie de reportatges del "seté camió" que va fer TV3 hi ha altres imatges també molt interessants. Ara confessans Gustau d'on has tret la peli? Pots aconseguir la visita de Franco al 66 que va sortir al NODO i que la productora de la serie CUENTAME va fer servir per a un dels episodis de la serie de TVE-1? A banda de les pelis també hi ha interessants fotografies (no totes a l'arxiu comarcal).

    ResponElimina
  2. El vídeo de l'"alliberament" franquista de Tortosa, que feia temps que buscava, vaig trobar-lo la setmana passada al canal de YouTube d'algú que sembla un nostàlgic del règim anterior, tenint en compte l'estètica falangista del canal (www.youtube.com/salvanf). Una veritable joia documental. D'altra banda, les imatges del No-Do de la visita de Franco de l'any 1966 les podràs veure aquest dimecres 25 de febrer al documental "La batalla de la memòria", de Mario Pons, que el canal 33 emetrà a les 23.00 hores. A més, a banda de les imatges del No-Do, també hi ha unes espectaculars imatges a color enregistrades amb una càmera domèstica pel pare d'Artur Gaya, i que han sortit a la llum gràcies al documental de Pons.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta