Els principals canvis són la reforma total del barri del Castell i la creació del centre d'interpretació de la Setmana Santa
El govern municipal de Tortosa ha tirat endavant una modificació del pla integral del nucli antic (Pincat), sobre la qual ha començat a treballar amb l'objectiu d'accelerar les obres i poder assolir un nivell d'execució del 60% a finals d'any. Els principals canvis són la reforma total del barri del Castell, que l'Ajuntament farà de cap i de nou, i també la rehabilitació de l'antiga església de Sant Antoni, a partir d'una cessió que està a punt de tancar-se amb el Bisbat, per instal·lar-hi un centre d'interpretació de la Setmana Santa. Amb tot, el govern de Ferran Bel també ha impulsat una modificació en la programació de les anualitats, ja que vol tenir dos anys més per poder executar tots els 18,9 milions d'euros, i ha sol·licitat a la Generalitat una pròrroga del Pincat fins al 2011.
La modificació del Pincat té data del maig del 2008, un any després de l'arribada de Ferran Bel a l'alcaldia i quan l'estat d'execució de les obres cofinançades amb la llei de barris era encara molt baix, de només el 12%. A més, segons el govern municipal, no hi havia «res fet», i van haver de redactar diversos projectes per poder impulsar les obres de millora. Durant el primer any, el govern de Bel va encarregar 31 projectes, la majoria d'obres al nucli històric. En aquest sentit, al novembre del 2007 ja s'havia executat el 28%, però encara no s'havia fet cap programa social com obliga la llei de barris. A més, el retard en l'aplicació del Pincat i en l'entrada en vigor del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) va provocar que l'Ajuntament hagués de donar llicències de rehabilitació en zones afectades per projectes municipals, com ara les cases veïnes de l'església de Sant Antoni. El govern anterior preveia recuperar l'antiga església, propietat del Bisbat, i expropiar les cases adjacents per fer-hi la Casa de les Cultures, un gran equipament per fomentar la interculturalitat.
La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va confirmar que els canvis més importants del Pincat afecten la reforma del barri del Castell i la rehabilitació de l'antiga església de Sant Antoni, que el nou govern ha previst convertir en el centre d'interpretació de la Setmana Santa tortosina. A més, aquest nou espai servirà per exposar de manera permanent els passos de Setmana Santa, una reivindicació històrica de les confraries, ja que actualment les imatges es guarden en un magatzem de lloguer del barri de Remolins. Segons Roigé, durant la llarga tramitació del POUM, l'Ajuntament va haver de tornar a donar llicències amb l'anterior pla d'urbanisme, i això va facilitar que es rehabilitessen alguns edificis de la zona. A més, el consistori no havia expropiat les cases adjacents a l'església de Sant Antoni, i després el govern de Bel va entendre que «no calia», ja que no compartia el projecte de la Casa de les Cultures, un equipament que no tenia l'aquiescència del Bisbat. «Ara estem parlant amb el Bisbat i és possible fer una cessió a llarg termini, per fer-hi un centre d'interpretació de la Setmana Santa», va dir Roigé, que també va destacar la reducció del cost del projecte per l'estalvi en les expropiacions. De fet, segons la revisió del Pincat el nou projecte té un pressupost de 686.612 euros, mentre que el projecte anterior tenia un cost de més d'1,9 milions d'euros. De la mateixa manera, la modificació del Pincat també assenyala que amb el canvi de projecte s'han estalviat l'alt cost econòmic i social que comportaria haver d'expropiar unes cases rehabilitades recentment.
El nou barri del Castell. Una de les modificacions més importants del Pincat és la que afecta la reforma del barri de Castell. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va explicar que es tracta d'una modificació introduïda per la comissió de Patrimoni en el moment de la redacció del text refós del POUM, ja que la zona es troba dins del conjunt històric i artístic de la ciutat. «Hem hagut d'adaptar el Pincat al POUM», va detallar Roigé, que va recordar que ja s'han acabat les expropiacions al barri del Castell, que serà enderrocat i reconstruït. A més, l'Ajuntament ha canviat el plantejament urbanístic i ara obrirà cinc places més grans, en lloc de les vuit més menudes que s'havien programat abans, i una sèrie de carrers per respectar la trama urbana del barri. Roigé va anunciar que el projecte ja està redactat, però que ara ha de passar per Patrimoni per saber què s'ha de fer amb les restes i les galeries del subsòl, amb la connexió amb la plaça de l'Absis, i amb el passeig de Ronda.
Acabar l'any al 60% . El govern de Tortosa espera acabar l'exercici del 2009 amb un grau d'execució del Pincat d'entre el 50% i el 60%. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va recordar que el conjunt de les obres al nucli antic hauria d'estar acabat enguany, però que el retard acumulat ha obligat l'Ajuntament a demanar a la Generalitat una pròrroga per poder enllestir-les en dos anys més, fins al 2011. Segons Roigé, el Pincat només té ara un 35% de pressupost executat, i a finals d'any difícilment s'haurà pogut doblar aquest percentatge. La regidora va precisar que les previsions variaran en funció del que passe amb les excavacions arqueològiques al barri del Castell, on a l'octubre van confirmar la presència d'una sèrie de túnels i galeries del segle XVI, així com altres elements urbans de l'època romana, andalusina i cristiana. Roigé va recordar que durant tot el 2008 s'han enllestit les expropiacions al sector i s'han començat els enderrocaments, alguns dels quals ha assumit l'Ajuntament subsidiàriament.
El Punt (16-Febrer-2009)
Més informació:
-La reforma del barri del Castell de Tortosa topa amb túnels i galeries del segle XVI
-Una joia oculta del Renaixement, protegida al nou POUM i en un estat de conservació «excel·lent»
-Unió subterrània amb la zona de l'absis
-L'Ajuntament de Tortosa rehabilitarà l'antiga església de Sant Antoni per al futur museu de la Setmana Santa
16 de febrer del 2009
Tortosa modifica el pla integral del nucli antic i ara preveu allargar-lo fins al 2011
8 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Quan de temps. Veiem jo tinc unes quantes preguntes. No hi ha novetats respecte a les cases de davant de la catedral ens diuen. Se pot saber si l’Ajuntament es propietari d’alguna finca ja -com es va dir- o encara no som propietaris de res?
ResponEliminaRespecte a les expropiacions del barri del Castell ens diuen que ja estan fetes. Me n'alegro si això és cert tot i que és una manera de no saber que és el que s'ha expropiat. Quin enderroc hi ha ara mateix en marxa al casc antic en general?. Jo diria que cap. Ni ara ni fa setmanes. Les dues casetes aquelles on van haver-hi trets mesos endarrera perquè no són enterra encara? S'ordenaran enderrocs al carrer Taules Velles?
Respecte a les cases de l’absis que potser tècnicament no les consideren del barri del Castell com van les expropiacions?. Sense elles al terra no hi ha Passeig de Ronda ni millora a l’absis de la catedral. Respecte a la zona vella de Sant Jaume tant de bo passi a ser un gran solar net deixant de ser la imatge del quart món.
Algú em pot aclarir alguna cosa?
El c/ de la Rosa, el c/Gil de Federic etc... son obres acabades?? del PINCAT, es molt greu que només ens presenten cifres, la realitat es que aquests dos carrers fan fàstic, el terra es brut, les plaques que han utilitzat son defectuoses semblen tacades i per tant brutes.
ResponEliminaNo potser que una empresa pose aquestes pedres i les cobri com bones, no es admisible,per no dir lo mal acabat que esta el terra al tocar la pared de les cases ja llocs on s'hi pot posar la mà sencera, aquestes obres fan fàstic, per no dir com han malmés la plaça del Dolors.
Fa molta pena veure lo malament que s'estan fent les coses, aquestes obres son del tot importants per la nostra ciutat i s'estan executant sense el més minim rigor.
Pere, què et paga el PSOE?
ResponEliminaa veure si entre tots podeu arreglar Tortosa - no sé que s'ha fet fins ara, però de feina no us faltarà.
ResponEliminaPer cert una de les coses que no han cambiat al conjunt històric és el tema del cablejat. No he vist desaparèixer ni una sola "palomilla" d'Endesa (aquell pal que agunta les fases dels cables) i els palaus del carrer de la Rosa encara estan presos per tota aquella xarxa que ho empastifa tot (com a la plaça d'Agustí Querol que fa plorar). És a dir on està el soterrament? és un dels "detalls" que encara queden per a fer? I la casa Grego que ja hauria d'estar en obres res de res (això és un tema privat clar) ... Respecte a les taques negres del granit és cert que les peces afectades donen certa mala sensació (tot i que no tardaran els xiclets i estarem igual) però no sé si atrevir-me a dir que el material és dolent tot i que la frase feta deia: "los jaspes de Tortosa, el alabastro de Aragón, los mármoles de Andalucía y el granito de Castilla y León"
ResponElimina"Obra empezada, medio acabada", fa quatre dies que han posat les rajoles al c/ la Rosa i ja les estan caviant perquè estan totes escantellades, igual si posen més ciment durent una mica més.
ResponEliminaXeics, ascolteu! : lo material que sobre d'estos carrés lo porteu al velódromo
ResponEliminaLos desaigües que baixen de les teulades a mig carrer Gil de Frederich se van oblidar de conectar-los al clavegueram i ara desaigüen al mateix carrer... lo riu ara passarà pel centre, un atractiu turístic més o un sistema ecològic de neteja?
ResponElimina