31 de març del 2009

Tortosa encarrega el projecte per instal·lar el museu de la Setmana Santa a l'església de Sant Antoni

El centre d'interpretació inclourà una exposició permanent dels passos

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar ahir el pregó de la Setmana Santa per anunciar que ja ha encarregat la redacció del projecte de rehabilitació de l'antiga església de Sant Antoni. L'objectiu és instal·lar-hi el centre d'interpretació de la Setmana Santa, un equipament de caràcter turístic i cultural que inclourà una exposició permanent dels passos de les confraries tortosines. Bel va confirmar que les obres començaran enguany, després de signar un conveni de cessió gratuïta amb el Bisbat.

En realitat, l'anunci de Bel confirma el principi d'acord que l'Ajuntament i el Bisbat de Tortosa van assolir fa més d'un any, i que El Punt va avançar el 26 de febrer del 2008. De fet, la rehabilitació de l'antiga església de Sant Antoni i la futura instal·lació del museu dels passos de Setmana Santa ja va quedar més o menys encarrilada amb la modificació del pla integral del nucli antic (Pincat). El govern de CiU i ERC va desestimar la construcció de la casa de les cultures, prevista per l'anterior govern. El projecte no tenia el vistiplau del bisbat, i els propietaris de les cases adjacents ja les havien rehabilitat, fet que hauria encarit les expropiacions per instal·lar-hi el centre intercultural. A més, a la revisió del Pincat, el centre d'interpretació de la Setmana Santa té un pressupost de 686.612 euros, mentre que el projecte anterior costava més d'1,9 milions d'euros.

Bel va remarcar que els passos de Setmana Santa són «veritables obres d'art», i que el museu és «una reivindicació històrica de l'agrupació de confraries i també de molts tortosins». Així, l'alcalde va anunciar que la setmana passada va signar l'inici de l'expedient per tancar amb el Bisbat un conveni de cessió gratuïta de l'antiga església, destruïda durant la Guerra Civil. Bel va assenyalar que l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa) s'encarregarà del projecte i de l'execució de les obres, que començaran enguany perquè el nou espai puga inaugurar-se el 2010. L'alcalde va concloure que el centre d'interpretació donarà «valor afegit» a Tortosa, i va dir que confia en la col·laboració de les confraries per obrir-lo al públic els 365 dies de l'any.

Tret de sortida als actes de la Setmana Santa. El degà de la catedral i delegat del Patrimoni Cultural del Bisbat tortosí, mossèn Josep Maria Tomàs, va ser l'encarregat de pronunciar ahir al vespre el pregó de la Setmana Santa. Tot i que ja s'han fet alguns actes previs, el pregó marca l'inici dels actes organitzats per l'Agrupació de Confraries de Tortosa. Divendres començarà el festival de música sacra, i ja aquest diumenge tindrà lloc la processó de Rams, que és la més tradicional i popular de Tortosa.

El Punt (31-Març-2009)

Més informació:
-Bel afirma que les obres a la plaça de la Cinta estaran a punt diumenge de Rams
-Tortosa modifica el pla integral del nucli antic i ara preveu allargar-lo fins al 2011
-L'Ajuntament de Tortosa rehabilitarà l'antiga església de Sant Antoni per al futur museu de la Setmana Santa

6 comentaris:

  1. Estem salvats!!! amb aquest museu els treballadors de Guardiola i altres ja podem dormir molt més tranquils, vaja sort que'n tenim.

    ResponElimina
  2. Gustau, li he enviat unes fotografies que mostren l'actual estat de l'església. És un veritable museu! està molt conservada i neta.....................................................................................................

    ResponElimina
  3. "Pere", per favor no facis demagògia. l'Ajuntament no pot fer res amb els treballadors de Guardiola, en canvi fent obres com aquestes dona treball a empreses de construcció.
    Aquests museu fa anys que o demanen molts tortosins, ja que els passos de Setmana Santa són veritables obres d'art i actualment estan en condicions deplorables.

    P.D. Això també ajuda a restaura el barri antic.

    ResponElimina
  4. Perdona pepe l'Ajuntament no solsament pot fer coses per pal.liar la crisi si no que les te que fer, un altra cosa es que siguin uns ineptes que no tenen ni idea de que fer en moments com aquests.
    I si estic d'acord que aquest projecte pot i de fet donarà llocs de treball i moviment, però fent un simil medic es com si tenen que posar-te 2000 punts de sutura i et posen una tireta, home d'algo ajuda però...

    ResponElimina
  5. A Tortosa no celebrem Setmana Santa. Això ja és terra santa, amb la mesquita Menahem al Farols i el mur de les lamentacions en els comentaris del blog La Marfanta

    ResponElimina
  6. "La razón se compone de verdades que hay que decir y verdades que hay que callar."Conde de Rivarol.

    A banda de la setmana santa, que és molt interessant, encara espero que el Sr. Bel digui alguna cosa sobre un possible reconeixement a Ricard Salvat, ja que el comunicat va ser patètic i ni tan sols han posat res a la web de l'ajuntament. Amén.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta