1 de març del 2009

Tortosa intenta sense èxit el trasllat de la mesquita al polígon de Campredó

L'Ajuntament reactiva les negociacions amb la comunitat musulmana, que no vol marxar de la ciutat

La comunitat musulmana de Tortosa ha rebutjat la proposta que li havia fet l'Ajuntament de traslladar la mesquita a la zona industrial de Campredó. El local que els musulmans tenen a la plaça de Montserrat ha quedat petit, i tant els veïns del nucli històric com els fidels fa anys que reclamen un lloc digne per practicar el culte. Els divendres molts musulmans es quedaven a resar a la plaça, però les últimes setmanes la capacitat de la mesquita s'ha desbordat del tot, i també resaven al carrer Gil de Frederich. Els musulmans rebutgen l'opció de Campredó perquè és massa lluny i perquè marxar de Tortosa donaria arguments als racistes.

Els musulmans de Tortosa ja han rebutjat formalment el trasllat de la mesquita al polígon de Campredó, ja que aquest poble del municipi és a 8 quilòmetres del nucli urbà i hi ha molts fidels que no tenen cap mitjà de transport. En aquest sentit, un dels portaveus de la comunitat musulmana que ha negociat amb l'Ajuntament va explicar que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, els havia proposat habilitar una línia d'autobús entre la ciutat i el nou emplaçament de la mesquita per facilitar-los els desplaçaments. Els musulmans també van rebutjar aquesta opció, ja que hi ha fidels que no tenen més de 30 minuts de permís a la feina per poder anar a la mesquita a resar. «Només pujant i baixant de l'autobús, ja perdrien aquest temps de permís», assenyalava. Segons el mateix portaveu, els musulmans no volen traslladar la mesquita fora de Tortosa, «fins a Campredó, els Reguers o Xerta», ja que la seua marxa també donaria la raó als que volen el centre de culte fora de la ciutat, «i això donaria arguments als racistes de les dues bandes».

La mesquita de Tortosa està situada en un antic local comercial de la plaça de Montserrat, també coneguda com a plaça dels Farols, des del desembre del 2000. En aquell moment es calculava que a Tortosa i els pobles del voltant hi havia un miler de musulmans, la majoria dels quals eren immigrats marroquins, tot i que també hi havia alguns algerians, pakistanesos i subsaharians. Però la mesquita de la plaça dels Farols, amb una capacitat per a un centenar de persones, va quedar petita molt aviat. Segons els càlculs de l'Ajuntament, l'any 2006 la xifra de musulmans censats a Tortosa ja havia arribat als 3.000, però aquest nombre es doblava si també s'hi afegien els membres de la comunitat musulmana de les poblacions veïnes. De fet, fa només un any la comunitat musulmana va xifrar en 4.500 el nombre de fidels que viuen a Tortosa i el seu entorn més proper, i calculava que ja necessitava una mesquita per a 600 fidels.

«Que tallin mitja hora el carrer» La comunitat musulmana, l'Ajuntament i els veïns del nucli històric de Tortosa coincideixen en una cosa: la mesquita actual no reuneix les condicions mínimes per al culte. La poca capacitat que té ha fet que molts fidels hagen de resar a la plaça dels Farols, ocupant una part del carrer Gil de Frederich, un carrer que és zona de vianants, tot i que encara hi circulen cotxes perquè hi ha un parell de pàrquings privats i per les obres que es fan al nucli antic. Per això la policia local impedia divendres que els fidels ocupessen el carrer. Així, tot i que els musulmans reconeixen a Bel «més valentia» que l'anterior alcalde per afrontar el problema, consideren que encara falta «voluntat política». «Si no podem tenir una altra mesquita i no volen deixar-nos un pavelló com fan en altres llocs, que tallin el carrer mitja hora, com quan fan alguna reparació», deia un fidel sirià.

El Punt (1-Març-2009)

8 comentaris:

  1. A mi m´han dit que la oferta del sr. bel, era linea d'autobus a Campredó gratuita per als musulmans. Que en pensen els campredonecs i les campredonenques d'aquesta oferta? i també que el solar que es va oferir era del poligon peró destinat a equipaments per al poble de Campredó,crec que si realment es te una voluntat clara i transparent de tirar endavant amb les EMD's el poble de Campredó te que tenir tota la informació del tema i poder dir la seva.
    Vull que es trobe una solució, que no es facil,a l'ubicació d'un lloc digne per al culte del colectiu musulmà a la nostra ciutat.La situació de Plaça dels Farols es d'una indignitat que cada dia que passa es més flagrant.
    Peró tampoc no es de rebut que es fagin ofertes d'aquest tipus que son per una banda del tot discriminatories per no dir racistes directament, i per l'altra posa en fora de joc un poble que legitimament vol gestionar-se.
    Aquesta es la politica de deixar fer i deixar passar el temps ja que no es te cap intenció de resoldre res, es una llastima que un tema tan delicat es tracte amb aquesta frivolitat.

    ResponElimina
  2. No sé quina és la solució però enviar-los a fora de la ciutat, ho trobo molt malament.

    Han de tenir alguna cosa dins de la ciutat o a les afores mateixos ..... ara si, no es poden ajuntar i comprar un solar com , per exemple, van fer les Testigos de Jehovah, i construir-ho ells mateixos? No ho dic perque son musulmans, diria lo mateix als cristians - qui cregui que ha de tenir un lloc per resar, pos, que ho faiguen, no? Vull dir, les autoritats publics han de donar totes les serveis necessaris, i a tothom igual, pero no sé si la religió és un servei public (evidentment, parlo des de el des-coneixement; aquest lloc al poligono es per a llogar o gratis, l'autobus es de pagar o gratis ?? o si l'ajuntament ajudaria si cal fer una nova esglesia catolica, cosa que, per sort;), sembla poc probable ?)

    ResponElimina
  3. Ara he llegit l'ultima frase de l'article !
    Pos, per mi, el Pavello seria una bona opció. No sé quina pega hi ha, que ho donen en igualtat de condicions com a altres entitats, no?? (torno a dir, no sé si es paga un lloguer per usar-ho o si es un servei que deixa la ciutat gratis ...)

    ResponElimina
  4. Indiferentment del color de la pell, tots els ciutadans d'un lloc han de tenir els mateixos drets i obligacions. Si tal com es diu en el correu anterior altres comunitats amb creences religioses diferents a la reconeguda en aquest país, s'han buscat la vida per tal de poder expressar la seua fe, perquè un estament públic, com és l'Ajuntament, ha de subvencionar una activitat privada? Per aquesta regla de tres, imitant l'exemple de la comunitat musulmana, ara que es posin a demanar les comunitats romaneses, xineses...altres temples per a les seves necessitats.
    Si una petició similar la fes un grup de catalans, se li coincidiria? Malauradament, hi ha temes molt delicats a l'hora de parlar, com és aquest ja que a la mínima et posen l'etiqueta de racista i insolidari. Torno a repetir, tal com he dit abans, que tots hem de tenir els mateixos drets i també obligacions.

    ResponElimina
  5. Brian; ets un home de solucions !! Com a mínim ,penso que l’Ajuntament ho hauria de considerar...Cobrant un lloguer es clar!

    ResponElimina
  6. Que lloguen una església cristiana, total, les dues religions son monoteistes. Sembla obvi que deu ser el mateix Deu, no?
    Per molt que es vesteixi amb burka o mantilla.

    ResponElimina
  7. Ja he dit més d'una vegada que la religió en un estat aconfesional i laic no ha de ser una preocupació dels poders públics, més enllà de respectar la llibertat de culte i el respecte a l'ordre públic.

    A mi em perdonareu, però m'és igual si són musulmans, que catòlics, que socis del club de petanca, que castellers. Que plantegin tallar de forma continuada un carrer públic per poder resar em sembla una proposta poc convivencial.

    L'Ajuntament hauria de vetllar perquè es compleixen les ordenances d'activitat i d'ocupació de locals i de via pública.

    Els membres d'aquesta religió, com la de qualsevol altra, han de finançar els espais comunitaris amb les seves aportacions. I si tenen dret a subvencions públiques, que les tramiten i obtinguin d'acord amb la llei.

    Al final ens passarà allò del Síndrom d'Estocolm.

    ResponElimina
  8. No se perque pero tinc la sensacio de que Tortosa domes mira cap a Campredo per treure els problemes de casa seva i portar los al vei ia siquin avocadors, poligons,zones ludiques, la n 340 que segons pareix pasara pel cor de Campredo i ara aixo de la mesquita,gracies Sr Bel i companyia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta