15 de maig del 2009

Tortosa i Patrimoni acorden refer ara les escales de la catedral i concretar més endavant la nova plaça

El bisbat encarregarà les primeres obres, que costaran uns 500.000 euros

La comissió de Patrimoni de les Terres de l'Ebre va autoritzar ahir la primera fase de les obres de les noves escales de la catedral de Tortosa. Així, més de set anys després de l'ensorrament de l'accés a la façana principal de la catedral, l'Ajuntament i el Departament de Cultura van acordar habilitar unes escales que més endavant podran integrar-se al projecte de la nova plaça. El retard en l'expropiació de les cases de davant de la catedral ha propiciat que s'adopti una solució «provisional i compatible».

L'escalinata d'accés a la catedral va ensorrar-se fa més de set anys, el 8 de maig del 2002. Però, a més de les escales, l'aiguat d'aquell dia també va provocar la caiguda d'una part de la muralla del castell de la Suda, que encara es troba apuntalada. A la reunió d'ahir, la comissió de Patrimoni va avalar la construcció de les noves escales de la catedral, que formen part d'un projecte de reforma integral de tot l'entorn. Per fer això, caldrà expropiar i enderrocar les cases de l'antiga façana fluvial, una actuació que permetrà urbanitzar la nova plaça de la Catedral i obrir la façana principal al riu. De fet, la comissió de Patrimoni va avaluar ahir la totalitat del projecte, tenint en compte les escales, la construcció de la plaça i l'enllaç d'aquesta amb els carrers d'accés; però només van donar llum verd a la primera fase.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va remarcar que la construcció de les escales quedarà «lligada» amb la segona fase del projecte, i que caldrà fer «una reflexió addicional» per concretar el punt de contacte de la plaça amb l'avinguda Felip Pedrell. «Ja podem treballar en un accés que serà provisional, però absolutament compatible», va afirmar Bel.

Una plataforma de cinc metres. Ferran Bel va explicar que a la propera reunió de la comissió de Patrimoni també es veuran els projectes de reforma dels carrers Ciutat i Croera, que són els que enllacen amb els accessos a la catedral, perquè abans de final d'any també puguen començar les obres. Sobre les noves escales, l'alcalde va afegir-hi que consistiran en una plataforma elevada de cinc metres d'amplada, que ocuparà tota la llargària de la façana principal de la catedral. Segons Bel, hi haurà escales als laterals i a la part frontal d'aquest rectangle. Però ara només es construirà el tram de l'esquerra, a la part del carrer Croera, ja que encara no es pot construir ni a la part del davant de la catedral ni al costat del carrer Costa de Capellans. L'alcalde va precisar que més endavant faran la resta de les escales, quan s'haja finalitzat l'expropiació de les cases de la façana fluvial. Bel va afegir-hi que aquesta primera fase del projecte costarà uns 500.000 euros, i que el bisbat de Tortosa –els terrenys no són públics, sinó de l'Església– podria encarregar les obres, que encara no tenen data d'inici.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 15-05-2009 Pàgina 33

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta