25 de juny del 2009

Dijous internacional: la desfilada dels tocinets i l'assassinat de periodistes a Filipines

Al nostre país, el porc és l'animal al·legòric de Sant Antoni, però a les Filipines el tocinet està relacionat amb la festivitat de Sant Joan. Si els catalans fem fogueres i fem esclatar els petards, la gent de Balayan i Batangas fan aquesta curiosa desfilada amb carrosses guarnides amb tocinets rostits i disfressats de diferents motius. Ho vam poder veure ahir, dia de Sant Joan, a l'espai No Comment de la cadena internacional Euronews. El nom original de la desfilada és la Parada ng Lechón, paraules que han perviscut en la llengua local des de l'època que les Filipines eren una colònia espanyola. La vespra de la festa, el poble tria la reina dels tocinets. I el dia de Sant Joan, després d'una missa en què es beneeixen els porcs i les persones que es diuen Joan, té lloc una desfilada en què participen una cinquantena de tocinets rostits. Les diferents entitats vesteixen els seus porcs amb disfresses curioses, i moltes vegades segons els temes de més actualitat. Així, a la desfilada d'ahir es van poder veure tocinos amb la mascareta que els humans han utilitzat en les últimes setmanes, a causa de l'expansió de la grip porcina. Però també hi ha tocinets amb ulleres de sol, impermeables, el manillar d'un ciclomotor o la disfressa d'El Zorro. El públic es torna boig amb el pas de la desfilada, i llancen aigua o cervesa als tocinets, que tampoc s'escapen de rebre algun pessic dels que volen degustar el cruixent rostit. De fet, per evitar els assalts als tocinos, algunes entitats cobreixen el rostit amb un filferro de punxes. Quan s'acaba la desfilada, els tocinets tornen als locals de les entitats, que continuen la festa amb menjar i beguda.



D'altra banda, i sense marxar de Filipines, comentar que durant el primer semestre del 2009 han mort cinc periodistes en aquest país asiàtic, molt possiblement per haver denunciat els casos de corrupció local. Els dos últims, en només una setmana, segons llegim a Comunicació 21. El periodista Antonio Castillo va ser tirotejat el passat 12 de juny per un home que va fugir en moto, a la ciutat de Uson. Abans de morir, tres hores després de l’atac, el periodista va poder donar la identificació del seu agressor a la policia. Tres dies abans, el locutor de ràdio Crispín Pérez, que treballava per a una emissora del govern a San José, també va morir pels trets que va rebre a la porta de casa seua. L'any passat també van morir cinc periodistes a Filipines, i des del 2001, un total de 59 professionals de la comunicació.


Més informació:
-El tocinet de Sant Antoni (Històries i tradicions de Tivenys)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta