30 de juny del 2009

Dimarts medi ambient: el mapa més complet de la Terra ens arriba des de l'espai

Avui hem pogut veure les primeres imatges del nou mapa de la Terra. Diuen que és el més complet dels que s'han fet fins ara. Ja té 1,3 milions d'imatges que cobreixen el 99% de la superfície del nostre planeta, i és un mapa digital que es podrà descarregar debades a internet. Pel que sembla, aquest ambiciós projecte és el fruit d'una col·laboració entre la NASA i el ministeri d'Indústria del Japó. Així, les imatges han estat preses amb la tecnologia Aster des del satèl·lit Terra, que es dedica a les missions de monitorització, i que ha estat clau en els estudis sobre la proliferació de les algues o les erupcions volcàniques. En aquest sentit, la imatge que il·lustra aquest apunt és un mapamundi que mostra les emissions tèrmiques, segons el radiòmetre Aster. També hem pogut veure una glacera a l'Himàlaia, la ciutat de Los Ángeles amb les muntanyes de Sant Gabriel, i el Vall de la Mort de Califòrnia, el lloc més fred dels Estats Units. Segons la gent de la NASA, el nou mapa és el banc de dades digital sobre elevacions i relleus més complet i global que mai s'ha fet, i serà molt útil per una gran quantitat de disciplines científiques que necessiten tenir informació fiable sobre el relleu terrestre. Fins ara, el mapa topogràfic més complet era un altre de la NASA, que cobria un 80% de la superfície de la Terra, però els resultats en àrees com els deserts eren molt poc precisos.

Més informació:
-ASTER GDEM
-La NASA lanza el mapa más completo de la Tierra
-La NASA y Japón diseñan el mapa topográfico "más preciso" de la Tierra, que será de acceso libre
-La NASA y Japón publican el mapa topográfico más completo de la Tierra
-Crean el mapa de la Tierra más completo

1 comentari:

  1. Bé, el que es veu a les imatges son 3D plans. El format d'arxiu DEM és un format ASCII per guardar informació geogràfica.
    Fins ara, els arxius d'altures més precisos, usables a nivell general, eren els de l'SRTM (Shuttle Radar Topography Mission), més informació: "http://radiomobile.pe1mew.nl/?Geodata:SRTM"
    Aquests es tenien en global (3 segons d'arc/punt) i per USA (1" d'arc/punt). Una altura cada 90 o cada 30 metres respectivament.
    La novetat de l'Aster és que tota la Terra la tindrem en 1" d'arc/punt, quan els servidors funcionen que a mi no em baixa cap fitxer ni fet el registre i tal.
    No cal dir que també els mapes 3d de Catalunya i les TE seran molt més precisos en altures. En combinació amb els 1:5000 de l'ICC
    tindrem, gratuïtament, una bona dignitat topogràfica.
    Esperem que la fura de baixades es calmi i a xalar, amb els nous 3d, tots els afeccionats al tema.
    Quan els tingui... ja us faré una comparativa de com ha anat la cosa amb mapes de les TE, si Gustau ho vol, clar.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta