30 de juny del 2009

El CEIP Remolins vol créixer aprofitant la reforma del barri de Sant Jaume

El centre proposa la construcció d'un gimnàs i de més aules, amb motiu del nou pla integral de millora urbana

La reforma integral del barri de Sant Jaume, un dels més degradats del nucli antic de Tortosa, és també una oportunitat per al CEIP Remolins. Tot i que les converses amb l'Ajuntament i la Generalitat només han estat informals, la direcció del centre ha proposat aprofitar la remodelació del barri per ampliar l'escola, tot annexant una parcel·la de terrenys per construir-hi un nou parvulari amb «instal·lacions dignes». L'operació permetria descongestionar una part de l'edifici principal, que no pot créixer més i que ha hagut de readaptar alguns espais, com ara els antics magatzems o els passadissos, per habilitar-hi una aula de P3 o les aules de suport.

La direcció del CEIP Remolins ha vist que l'anunciada reforma total del barri de Sant Jaume és una oportunitat per aconseguir més terrenys per al centre. Construïda a la postguerra, l'escola es troba encaixonada entre el carrer Santa Anna, la muralla del castell i el barri de Sant Jaume, on l'Ajuntament i l'Incasol han previst desenvolupar un pla de millora urbana. En aquest sentit, a finals de juliol s'acaba el termini que els set equips seleccionats tenien per redactar les seues propostes definitives. La rehabilitació afectarà una superfície d'uns 10.241 metres quadrats, englobada entre el passeig de Ronda i els carrers Costa de Capellans, Santa Anna i Rasquera. L'Ajuntament calcula que el 50% dels habitatges del barri estan en estat de ruïna, i ha hagut de tapiar carrers sencers per evitar reocupacions i ensorraments.

«La nostra proposta és fer un annex del centre, tot aprofitant una part dels terrenys per construir-hi un gimnàs i aules noves», va explicar el director del CEIP Remolins, Mario González. «El CEIP Remolins no és només l'escola del barri de Sant Jaume, ja que la seua àrea d'influència és tot el barri de Remolins, des del riu fins a la catedral, i fins a l'horta del Pimpí», va afegir-hi. «No tindria gaire sentit fer una intervenció urbanística en aquest barri, sense tenir presents les aportacions positives que l'escola pot propiciar», va remarcar González, que va recordar que el CEIP Remolins va ser un dels primers centres de Tortosa a aplicar-hi un pla educatiu d'entorn: «Això suposa una clara vocació de renovació pedagògica i d'intervenció sociocomunitària; per tant, també és una oportunitat per al barri.»

«L'edifici ja no dóna més de si»

El CEIP Remolins té actualment uns 200 alumnes, en sis grups de primària i tres d'educació infantil, que ha de distribuir en vuit aules. Un antic magatzem, al costat del menjador, s'ha convertit en una aula de P3; i el gimnàs, en realitat, és un tram del passadís. De fet, als passadissos de les plantes superiors també s'han habilitat les aules de suport i, durant els últims temps, també la biblioteca, si bé Educació ha enllestit unes obres d'ampliació a l'antiga terrassa que permetran el seu trasllat. Les aules d'informàtica i d'acollida també es troben en espais limitats, i encara més les àrees de direcció i d'administració. «Al centre ens sentim molt ben valorats per l'Ajuntament, el Consell Comarcal i la Generalitat, però l'edifici ja no dóna més de si», afirma el director, que destaca la qualitat del claustre de professors, un equip «jove i dinàmic». A més, al marge de les necessàries obres d'ampliació, Mario González no ha renunciat a la vella aspiració d'aconseguir un nou edifici escolar.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-06-2009 Pàgina 10

Més informació:
-Set grups d'arquitectes es disputaran el disseny del nou barri de Sant Jaume de Tortosa
-Tortosa prorroga el pla del nucli antic fins al 2011 i descarta un programa especial per a Remolins
-La reforma del barri de Sant Jaume enfronta l'equip de govern i el PSC de Tortosa pel model d'urbanització
-Tortosa i l'Incasol reformaran el barri de Sant Jaume de cap i de nou
-CEIP Remolins

6 comentaris:

  1. Aquesta proposta hauria de ser formal i prioritària si el que es vol és dignificar la vida dels que viuen al barri i de la ciutat en general.

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord Yuca.
    Tortosa, a nivell educatiu, està gettitzada.
    Públics blancs i concertades han decidit on han d'anar els de color.
    M'agradaria saber els tants per cents d'immigració dels collegis tortosins, tots. Quin és el "Top Manta"?
    S'ha de posar molt a Remolins per a equilibrar-la amb la resta, em sembla.

    ResponElimina
  3. El nou col.legi de Remolins ha d'anar intal.lat a la banda nord de la ciutat. Dins del projecte del pla parcial de l'horta de Pimpi. Es a dir l'espai públic del pla Parcial aniria destinat al tercer Pont, i al nou col.legi.
    Ara bé, l'actual govern de Tortosa no te cap interes en que el Pla Parcial de l'Horta de Pimpi tire endavant.
    Ens trobem novament en una nova paralisi interesada de projectes per part del govern de CiU a Tortosa.
    Es evident de que el govern de CiU entre que no en sap més i el que deixa de banda per interés particular no avança, i cada cop son més el grans projectes de ciutat encallats que no van.
    El tercer pont, el col.legi de Remolins, i el centre lúdic de Ferreries en son tres mostres. La llista es infinitament més llarga però no cal cansar als lectors.

    ResponElimina
  4. Xeic, feu pena per sectaris, Lo pont de Barques.

    El SR. Joan Sabaté va costruir un pabelló, de no se sap què és, amb un munt de mancances i defectes en instal.lacions.

    A més no va saber aconseguir els terrenys necessaris per construir el Campus de la URV, ni va fer ni una paletada com a diputat al Parlament, quan el que va ser el seu soci del Partit Popular, Joaquim Fabra, va aconseguir incloure una partida en els pressupostos de la Generalitat per redactar un projecte. Paraules al vent com sempre.

    Que dieu ara que el nou alcalde que porta dos anys no ha fet no sé que? Sou patètics.

    ResponElimina
  5. Em referia a un projecte del tercer pont, evidentment.

    ResponElimina
  6. Pont de barques, abans de llegir i ficar-me a riure de lo patètic de les teves aportacions prefereixo que em cansis amb la llista de la compra que ni tan sols tens preparada ;)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta