16 de juliol del 2009

Decepció general per l'adéu a l'A-68

ERC ataca el govern de l'Estat, només ICV fa autocrítica, i CiU i el PP culpen els socialistes catalans

La decisió del Ministeri de Foment de fer sortir l'autovia d'Aragó (A-68) pel nord del País Valencià, en detriment de l'opció catalana, va provocar ahir una allau de reaccions al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Els presidents de les cambres de comerç de Reus i Tortosa van convocar una reunió d'urgència de la comissió de seguiment a Gandesa, per repetir l'acord del 27 d'abril en què es va escenificar el consens social i polític del territori. El PSC va intentar minimitzar l'impacte per la decisió de Foment, però la resta de partits van criticar amb certa duresa el govern de l'Estat. CiU i el PP van carregar contra els socialistes catalans.

El diputat del PSC per Tarragona, Francesc Vallès, va demanar ahir una reunió de la comissió de seguiment de l'opció catalana de l'A-68, per exposar-los la proposta dels socialistes de desdoblar la carretera N-420. Vallés va fer una crida a «mantenir la unitat d'acció de tots els agents polítics, socials i econòmics», ja que el fet que l'A-68 desemboqui a Vinaròs no impedeix la millora de la comunicació d'Aragó amb la costa tarragonina. Des de Tortosa, el PSC també intentava enviar missatges tranquil·litzadors. Així, el president del partit i senador, Joan Sabaté, i el primer secretari del PSC a l'Ebre, Antoni Sabaté, asseguraven que la Generalitat manté el seu compromís de desdoblar l'N-420 i l'eix de l'Ebre.

Menys confiats es van manifestar a ERC i ICV. Els diputats republicans Marta Cid i Sergi de los Ríos van reclamar el desdoblament de l'N-420, però van acusar el govern de l'Estat d'actuar «contra els interessos de Catalunya». A més, van recordar que l'opció catalana tenia «el màxim consens al Camp i l'Ebre». Però el president d'ICV a l'Ebre, Jaume Forcadell, no va voler evitar l'autocrítica, i va lamentar el «temps perdut» a la demarcació amb el debat intern sobre els traçats a través de l'N-420 o bé a través de l'eix de l'Ebre (C-12), mentre el País Valencià actuava de forma més cohesionada i s'aliava amb Aragó. A més, Forcadell va animar els socialistes a fer una «reflexió», i els va culpar de la decisió de Foment de descartar l'opció catalana. Amb tot, va insistir en els dubtes que té ICV sobre la viabilitat mediambiental del traçat per Morella i Vinaròs, si bé Iniciativa per Castelló també ha fet campanya per aconseguir l'A-68.

Per la seua banda, CiU va centrar ahir les crítiques en el paper de la Generalitat. El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va acusar el president José Montilla de «no defensar els interessos» del Camp i l'Ebre, i de «deixar escapar» l'A-68. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també va lamentar que «el govern del PSOE» haja «donat l'esquena al país i al territori». Una expressió que també va fer servir el diputat del PP per Tarragona, Francesc Ricomà. El popular va dir que Foment no ha tingut en compte l'«aïllament» que afecta les Terres de l'Ebre.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 16-07-2009 Pàgina 8

Més informació:
-Recull de notícies sobre l'A-68

Foto: Ajuntament de Falset

10 comentaris:

  1. I si ens fixéssim un objectiu comú? Ara A-68, ara 420, ara C-12 ( eix de l'Ebre - desdoblament i variant per Jesus- ), ara A-7, ara, ara, ara.
    Una altra cosa, les expectatives que ens creem, si pot ser, que siguen el mes ajustades a les possibilitats d'èxit, les altres, no cal esbombar-les massa, pel que te de fracas d'uns i desencís en altres .
    Mentrestant, al camp de Tarragona, tot i que també es queixen, per aclarir-te per les carreteres, ja et comença a fer falta una guia .

    ResponElimina
  2. De on no n’hi ha no et pot rajar...(Proverbi català)

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Fent-se una foto davant d’un cartell, no s’aconsegueix res..!

    ResponElimina
  5. La meva indignació es tal, que si tingues un sac de tomates, l’empastraría tot al damunt d’aquesta foto!!
    Això si , hauria de canviar d’ordinador...

    ResponElimina
  6. ...i pel que et segueixo, Mc Calan, intueixo que començaries per l'Esquerra ( mai tant ben dit ) de la foto.

    ResponElimina
  7. Em deixes riure veritat?

    ResponElimina
  8. Som deixeu-me dir-ho un territori una mica peculiar, volem, volem, volem pero sobretot volem fer coses a casa d'un altre, molts dels que avui es senten decepcionats quan plantejen fer una carretera es mostren molt negitosos per l'impacte que aquest projecte pugui ocasionar al territori, peculiars.
    Jo com sempre optimista de mena crec que aquest tema no esta tancat i el territori sigui per la casa de qui sigui necesita totes, aquesta també,les infraestructures necesaries.

    ResponElimina
  9. Els privilegis no els dona un nomenament sinó una tasca sostinguda en favor del poble que es qui paga..La democràcia simplement es això. Qui cregui que els privilegis els hi venen donats esta equivocat.

    ResponElimina
  10. Si jo tingués algún càrrec important a Foment, possiblement també hauria triat fer aquesta autovia per Morella i Vinaròs ...

    Crec que és més raonable que l'altra alternativa, si només se'n fa una... Això no vol dir que qui pugui faci tot el possible per desdoblar la carretera de Reus a Alcanyís. I el que és imprescindible, el desdoblament de l'Eix de l'Ebre, que a les nostres Terres ens interessa més que les carreteres de Reus, Tarragona, Morella i Vinaròs... ( Ells ja se ho saben defensar tots solets ).

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta