8 de juliol del 2009

Dimecres història: correbous al carrer de la Rosa

Una imatge bonica i estranya, que es remunta a les festes de la Cinta de l'any 1887, quan Tortosa encara celebrava festes amb bous al carrer. En concret, els bous són al carrer de la Rosa, encara un dels més senyorials d'aquella Tortosa que esgotava els últims anys del convuls segle XIX i mirava amb esperança cap al segle XX. Avui recuperem aquesta imatge coincidint amb la celebració de les festes a Pamplona, amb els seus populars encierros. Podeu veure aquesta fotografia al llibre Teodoro González i la Tortosa de la Restauració a través de la premsa, que el nostre company Josep Bayerri va publicar l'any 1996 amb l'editorial de la Cooperativa Gràfica Dertosense. Al llibre, Bayerri també explica que, des del 1867, una dècada abans de prendre's aquesta instantània primitiva, la festa major de Tortosa se celebrava els tres dies següents al primer diumenge de setembre, festa de la Mare de Déu de la Cinta (abans, les festes eren el segon diumenge d'octubre, i duraven dos dies més).

Els actes més destacats de les festes eren les regates al riu i les cucanyes, així com les curses de natació, l'enllumenat de les voreres, els focs artificials i les festes venecianes. També eren molt populars les corregudes amb vaquetes pel carrer de la Rosa, que es tancava pel cap de l'actual carrer Bisbe Aznar i per la plaça de la Cinta, on s'instal·laven barreres protectores. Però també hi havia corrides de bous a la plaça de Remolins, amb la participació de moltes figures del toreig d'aquella època. En aquest sentit, la plaça de bous de Remolins va acabar de construir-se el 28 de novembre de 1848, al costat del passeig de l'Esplanada. La plaça va ser ampliada 33 anys més tard, tot assolint un aforament de 4.000 espectadors, i el recinte taurí va esdevenir l'espai social més important de la ciutat, l'escenari ideal per a certàmens musicals, números de circ, representacions teatrals i mítings polítics. Molt afectada durant la Guerra Civil, la ciutat va decidir no refer la plaça de bous, i el seu fustam va utilitzar-se per a la reconstrucció d'altres edificis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta