16 de juliol del 2009

"La mare" de Soriano Montagut ja té pestanyes

" Innocenci Soriano Montagut s'ha deixat de fer les pestanyes". Això és el que devia pensar l'impresentable que ha pintat els ulls de l'escultura de l'autor ampostí que es troba a la plaça Alfons XII de Tortosa. També podria ser que l'autor de la pintada, per ignorància o per inconsciència, siga un xiquet. Però l'Ajuntament hauria de frenar la degradació que pateix aquesta escultura de Soriano Montagut, ja que a més de les pestanyes té altres taques. La imatge que ofereix aquesta obra d'art, en un dels espais més cèntrics de la ciutat, és lamentable. Tortosa hauria de plantejar-se la neteja d'aquest element del patrimoni i el seu possible trasllat a un lloc més segur, si no és capaç de garantir un manteniment digne a la via pública.

Nascut el 21 d'abril de 1893, Soriano Montagut és un dels artistes més notables del segle XX a les Terres de l'Ebre. Va aprendre a modelar figures amb el fang de la vora del riu, i va ser la seua mare qui va convèncer el seu pare, perquè l'enviés a Tortosa per poder ampliar els seus coneixements. Potser per això, la figura de la mare és tan important en tota la seua obra. Als dotze anys, el van col·locar d'aprenent al taller de l'escultor Ramón Sabaté, i a les nits anava a dibuixar al taller de Ramón Cerveto; però això només va ser l'inici d'una prolífica carrera artística, com a escultor però també com a dibuixant i gravador. També són conegudes les seues imatges religioses i els seus passos de Setmana Santa, com La Pietat i l'Ecce Mater Tua, de la confraria dels Dolors de Tortosa. Ningú pot concebre que algú pintés unes pestanyes a qualsevol de les Mare de Déu de Soriano Montagut, però l'escultura de la plaça Alfons XII està ratllada amb tinta negra. L'any 1974, a proposta del claustre de professors de l'Escola-Taller d'Art de Tortosa, va ser nomenat Fill Adoptiu de la Ciutat. A més, l'Ajuntament tortosí li va encarregar un monument a la jota tortosina per a la plaça Corona d'Aragó. Els últims anys de la seua vida, Soriano Montagut va passar-los treballant en aquest projecte, fins que va morir a Lleida el 22 de novembre de 1979.

Més informació:
-Innocenci Soriano Montagut, al web de l'Ajuntament d'Amposta.

5 comentaris:

  1. Crec, espero, que aquest sigui el darrer atemptat contra aquesta meravellosa peça de Soriano Montagut.
    La tinta que impregna els ulls anirà, dia a dia, profunditzant en el marbre empitjorant i encarint la neteja-restauració futura.
    Cal portar-la immediatament a l'escola d'Arts i fer-li el que li manqui.
    Aquesta plaça, o lo que sigue, d'Alfons XII, no ha sigut ni serà mai l'entorn adequat de l'esculptura.
    Vos en recordeu com era abans?
    Com de ben guarnida estava?
    Un parell de fotos
    Vista des de la Clínica Sabaté
    Vista del bar del Cinema Coliseum
    Si no es canvia la plaça, l'escultura, lamentablement, hauria d'estar en un altre lloc públic, però, que no si enfilen los "xiquets" i se la pugue veure bé..

    ResponElimina
  2. Fantàstiques les fotos, Mario!!
    Hi ha alguna web on pugui més fotos d'aquestes de Tortosa (antigues)?
    Salut!

    ResponElimina
  3. Si, abans era molt bonica però polsosa. El problema és que quan jugàvem a acassar-nos sempre caia algú al "lago". Jo només vaig caure una vegada, però crec que era hivern i a ma mare no li va fer massa gràcia.

    ResponElimina
  4. Ostres, Ximo!! m'ho prenc com un autèntic regal!! A partir d'ara tens en mi a un amic....
    Perdona'm per les meves impertinències, ho porto a la sang ;)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta