21 de juliol del 2009

L'incendi forestal d'Horta de Sant Joan es complica i provoca la mort de quatre bombers

Males notícies arriben des de l'incendi declarat ahir dilluns a la nit a Horta de Sant Joan. Quatre bombers han mort, i dos més han resultat ferits greus, en l'incendi forestal que crema al Parc Natural dels Ports, segons ha confirmat la Generalitat poc abans de les vuit del vespre i com ha avançat el canal 3/24. A causa del fort vent, el foc s'ha descontrolat aquesta tarda i avançat cap al nucli urbà d'Horta de Sant Joan, cosa que ha obligat la Generalitat a confinar els veïns d'aquesta població. Unes hores abans, ja s'havien desallotjat algunes cases rurals i masos de la carretera de Tortosa. De fet, les flames ja han calcinat unes 800 hectàrees i han aconseguit travessar la carretera T-330, que ha quedat tallada. El foc també ha obligat a tallar la T-334. A més, el vent ha fet retirar bona part dels mitjans aeris que s'havien desplegat a la zona. El president de la Generalitat, José Montilla, ha viatjat cap a Horta de Sant Joan. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha hagut d'abandonar la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que tenia a Madrid, per desplaçar-se cap a la Terra Alta. També hi ha anat el vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira. El PP ha anunciat que els diputats Rafael Luna i Joan Bertomeu s'han desplaçat a la zona. Segons les últimes notícies, també s'espera l'arribada de les ministres espanyoles de Defensa i de Medi Ambient, Carme Chacón i Elena Espinosa. Per dimecres a la tarda s'espera la visita del líder de CiU, Artur Mas. Els veïns d'Horta de Sant Joan han estat confinat a les seues cases, i l'exèrcit ha instal·lat un hospital de campanya al pavelló de la població. La previsió és que el vent deixe de bufar al llarg de la nit, cosa que facilitaria les tasques d'extinció.

Última actualització: 22:15 hores

Foto: TV3



Més informació:
-Quatre bombers morts i dos de ferits greus pel foc dels Ports (3cat24.cat)

-

55 comentaris:

  1. Una desgràcia!
    Una abnegada professió.
    No serà fàcil per a llurs famílies.
    Horta i els Ports els recordaran sempre.
    .....
    El foc em provoca una por ancestral. Com en els animals. És molt dur sentir-lo prop amenaçant.
    Espero que no tiri endavant.
    Com el lamentable, fa uns anys, de la serra de Cardó-Boix.
    Ànims!

    ResponElimina
  2. Impotència, indignació, fins i tot ràbia de que a sobre del que estem passant a nivell social i polític , ens passin aquests desgracies...
    El meu condol.

    ResponElimina
  3. Aquests bombers es mereixen reconeixement i els més grans honors. ÉS una gran desgràcia, la seva feina és perillosa. Molt trista la pérdua de vides humanes.

    Aquesta nit he estat a Horta de San Joan, tot olor de fum. Si a Gandesa feia 24 ºC, a Horta en canvi en feia 30º C, ja us podeu imaginar. Olor de fum.

    He passat amb el cotxe el poble d'Horta, fins la carretera que va a Arnes, fins que un pi tot en flames al meu davant, m'ha fet pegar la volta. No hi havia cap vehicle dels Móssos d'Esquadra tallant la carretera. Més tard sí que ha arribat un vehicle i s'ha posat al mig la carretera. Eren al voltant les 23.00 hores.

    En el poble, vehicles de ràdios i televisión. Una periodista i un càmera de TVE, prenien talls de veu dels veins que miraven punts de foc al voltant del poble.

    El sentiment era d'una certa perplexitat i impotència i una certa descoordinació en les tasques. Aquestes acuasacions solen ser habituals.

    El que també s'ha comentat, i en molts comentaris a la notícia en webs de periódics digitals, és que els boscos estan bruts, que no es netegen. Que no es deixa passar els ramats.

    Si algú ha anat a boscos d'Aragó es sorprendrà veure els néts que estan. Aquí la política és un altra. Un bosc brut és biodiversitat, però... aquí tenim els incendis.

    Espero que la mort d'aquestes persones, que no podrem reparar, significi una dignificació de la professió de bomber forestal, ja sigui professional, com és el cas dels difunts, com els voluntaris.

    Potser algún dia s'hauran de plantejar el tema de la neteja dels boscos. Qui hagi anat pels Ports, sap que estan plens de sotabosc i per tant tenen un perill d'incendis. Aquests boscos no són el Pirineu. Ho saben des de Barcelona?

    ResponElimina
  4. Estic a Itàlia i m'acabo d'enterar d'aquesta tragèdia. Quina enorme mala notìcia. Espero que la situaciò millori i es pugue acabar amb el foc. I sobretot que no es produeixi cap altra pèrdua.

    ResponElimina
  5. Tristor, molta tristor! Descansin en pau.

    ResponElimina
  6. Fa molts anys quan hi havia un incendi, tot i que els cossos de bombers eren escassos, es demanava la col•laboració de la gent per sufocar-los sota la coordinació dels professionals. Recordo que la resposta del voluntariat era impressionant i els resultats espectaculars, dons cada brigada estava comandada per un expert del lloc. Qui no volia o no podia anar directament a apagar el foc feia tasques d’intendència, i la gent aportava els seus Land Rovers, tractors amb cubes etc ..Fins i tot les dones feien els entrepans a qualsevol bar proper que desprès es distribuïen, i la gent s’implicava amb el territori..
    Avui he escoltat dir a veïns d’Horta que no els han deixat col•laborar...

    ResponElimina
  7. No qüestiono en cap moment la professionalitat del bombers de la Generalitat, però també em de convenir que els coneixedors del terreny, accessos, dels vents dominants etc també poden aportar valuoses dades per facilitar l’extinció, al cap i a la fi son qui estan mes implicats .

    ResponElimina
  8. Per acabar no mes voldria fer una reflexió. Davant de casos com el que ens ocupa, penso que les autoritats haurien de permetre (amb la organització sempre dels professionals) que la gent es sentis solidaria front l’adversitat que suposa un incendi d’aquestes característiques, o altres tipus de catàstrofes.
    Sense cohesió social no hi ha país.

    ResponElimina
  9. Tens tota la raó Mc Calan. Ho he sentit comentar aquesta nit passada de boca dels veïns del poble.

    És bo que qualsevol tasca pública es professionalitzi, però un incendi és una catàstrofe, i potser en aquests casos Protecció Civil hauria d'organitzar a la població per col.laborar, sempre és clar, sense deixar que assumeixen excessius riscos.

    Comentaven que adscriuen bombers d'estiu que són d'altres poblacions, poblacions que a la seva vegada tenen bombers forasters i això provoca que no coneguin prou el terme.

    No sé si serà cert, però un veí que semblava força assenyat, comentava que el foc havia saltat un tallafocs d'una amplada de 30 metres. Això no sembla normal, doncs es suposo que técnicament és un instrument per evitar la propagació del foc i que els dispositius han de remullar bé l'altre costat del tallafoc per tal que les brases escampades pel vent no prenguin foc a l'altre costat. Doncs si això en realitat ha succeït, el tallafoc i la tècnica d'extinció s'hauran mostrat ineficaces.

    ResponElimina
  10. Hem sembla agosarat i fora de to que dos "experts" com deuen ser l'Emili i el McCalan es posin a opinar sobre la tasca dels bombers i les forces d'ordre públic en plena commoció per la mort de quatre persones que si que eren realment expertes en combatre focs.
    No poden ser una mica més respectuosos? Patètic¡

    ResponElimina
  11. Coincideixo amb vosaltres.
    A mi no em quadra que la direcció fos l'adequada. Aquesta terra és difícil.
    Ja es va demostrar en l'immens incendi de la serra de Cardó-Boix, on els laments eren els mateixos. Pocs accessos, excés de sotaboscs, tallafocs mal mantinguts, inexistents o insuficients, etc.
    Que no ho saben de sempre?
    I segur, segur, que cap dels polítics es va treure la jaqueta.
    Així no es fa país, ni autonomia, ni vegueria, ni res.
    Ha de morir gent per a que ens facin cas.
    Mentrestant tanquen al poble a llurs cases. Com s'han de sentir?
    Impotents? Inútils? Terroritzats?
    Sense poder ajudar a salvar el que és seu o del germà o de l'amic.
    Dur.

    ResponElimina
  12. Kurt Valander;
    Primer que res vull dir-te que he expressat el meu condol primer que res per les víctimes.
    Segon, no he qüestionant en cap moment la professionalitat de ningú.
    Tercer, mai me he considerat expert en apagar focs, simplement opino que s’hauria d’escoltar mes a qui coneix el terreny, com sempre s’ha fet.
    Quart i final; definitivament no saps llegir.

    ResponElimina
  13. De totes formes deixeu-me dir , que en poc temps hi ha hagut dos episodis que apunten clarament a una Conselleria, i que diguem de forma suau, que no esta tenint massa bona “sort”...

    ResponElimina
  14. El patétic ets tú Kurt Valander, ja que no saps llegir (Tant Mc Calan com jo hem lamentat la mort dels bombers primer que tot) i jo he traslladat comentaris de veïns i opinions molt contrastades.

    Com no és injuriós insultar a un nom de fantasia, et dic que tú ets un fastigós.

    ResponElimina
  15. Mario, la demagògia sempre sobra, però en moments com aquest apart de fàcil es gratuïta i sobra doblement.
    Els polítics estan per a fer política que, en aquest cas, vol dir dirigir, coordinar, estar al costat dels familiars de les víctimes i posar tots els mitjans per saber les causes del foc, del fatal accident i si s'hagués pogut evitar; i els bombers estan per a apagar el foc. Dic jo eh?.
    Per altra part, constato el de sempre en aquests casos i mes si hi ha víctimes mortals...critiques, impotència, ràbia, justificació de les tasques d'extinció etc. Això si al 1,994 a la Pobla de Massaluca quatre morts i ara, de moment, quatre mes. Des d'aquí l'únic que podem fer es mostrar el nostre condol, com en qualsevol altre accident laboral, per altra part.

    ResponElimina
  16. Aquests bombers eren uns grans amants de la seva professió, experimentats, però la seva és una professió de risc. Amb això, vull dir, que el més segur és que les condicions metereològiques tan adverses (reitero que ahir per la nit vaig anar a Horta i feia força vent i a més molt canviant) han provocat aquesta tragèdia personal.

    Però de les desgràcies s'han de aprendre coses. Una caixa negra d'un avió, serveix per a entendre com ha estat l'accident i prendre mesures per evitar-lo en el futur.
    Quan el vents de l'hivern van ser tan terribles i també van provocar morts de nens, es va engegar protocols d'actuació per al cas de vent.

    Amb el tema dels incendis, hi ha molts de col.lectius que diuen que no se'n fa un adequat manteniment i una correcta explotació forestal. Deixar els boscos amb tant de sotabosc acumulat és deixar molt de combustible en el bosc. I sí deixem de banda la intervenció humana, sequera a l'estiu i llamps sempre n'hi hauran. És fa tot el possible per prevenir-los els incendis? Se n'han d'aprendre lliçons i sovint, per desgràcia, les solucions arriben quan hi ha morts.

    ResponElimina
  17. Avui sols podem mostrar tristor per la mort d’aquest quatre professionals i esperar que els dos que hi ha ferits puguin recuperar-se molt aviat.
    Tot les altres opinions estan fora de lloc, i no aporten res. Posar en dubte la labor i la professionalitat del bombers es molt cruel i més en aquestes circumstancies.

    ResponElimina
  18. Pont de Barques ; ets una mica reiteratiu...Em pots dir qui ha posat en dubte aquí la professionalitat dels bombers ?
    Si per tu , totes les opinions estan fora de lloc, la teva també.
    Mira mira que ha passat també avui.....(La Vanguardia)
    “Tarragona. (EFE).- El alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), ha manifestado hoy su "profunda indignación" por cómo el Departamento de Interior ha coordinado hoy el protocolo de activación del Plaseqcat por la nube tóxica de vapores de ácido de nitrógeno procedente de la planta de Ercros en Tarragona.”
    Casualitat o quelcom mes ?

    ResponElimina
  19. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  20. Touche Mc Calan.

    Ni Pont de barques, ni Kurt Valander (potser són la mateixa persona socialista), no saben llegir. Ningú ha parlat de la tasca dels bombers i si saben llegir, que em sembla que no en saben, que es parla de prevenir incendis, i prevenir, colla de tarugos, no té rés a veure en "apagar" un incendi. I els bombers "apaguen" els focs i qui explota el bosc i el neteja no són els bombers.

    Critiquen les opinions dels altres perquè no són "expertes", però ells amb la seva gosada ignorància poden opinar de tot. ÉS clar, es dediquen a la política, i llavors poden parlar de tot. Són els nous "capellans", els únics amb accés a la vertadera sabiduria de la política. "Dictadorzuelos" és el que són. No em callareu, barruts.

    ResponElimina
  21. No he nomenat a ningú, però sembla que el meu comentari ha molestat a més d'un.
    Però espero que no sigueu vatros els que un dia us dediqueu a la politica perquè amb aquestes formes que us gasteu, pobre poble.

    ResponElimina
  22. "fastigos, barruts, dictadorzuelos, capellans "......
    Emili, no es la millor noticia per a fotre gracietes però, potser els 30º d'anit et van afectar.
    I per acabar d'adobar-ho dius que " es dediquen a la política", tu, que pertanys a un partit i a la executiva local; peró de que vas?. Tot i que ens vas tracta de tot lo del mon als que participàvem al bloc, te'n recordes?, jo si. Ja em perdonaràs, però et porten la contraria i fots el carro pel pedrega'l. Vols dir que no tens una mica de mania persecutòria?
    I que conste que en línies generals estic bastant d'acord en el que dius....

    ResponElimina
  23. Que no es preocupen aquests que ara viuen del “cuento”, perquè la mateixa inviabilitat econòmica del sistema que s’han muntat, els farà descavalcar i els portarà com a molts ells han portat a les files de l’atur...
    Amen.

    ResponElimina
  24. Aquesta vegada penso que els comentaris haurien de ser de condol per la inesperada desgràcia que hem tingut amb aquestes morts.

    Penso també que sobren tots els altres comentaris, (temps hi haurà per tornar-hi), i per això no vull comentar res del que han opinat Mc Calan, Emili Nieto i el Pont de Barques...

    Repeteixo, el més sincer condol a les famílies dels afectats i esperar que els dos ferits es recuperen satisfactòriament.

    ResponElimina
  25. Observo que encara perduren els fanatismes de qui es creu perquè pertany a un determinat partit polític tot li esta bé con tal sigui del color que li agrada, sigui bo mediocre o dolent, sobre tot si te quelcom que callar. Es la forma en que normalment actuen els acòlits, esquirols, aprofitats i carronyaires de la funció publica que es venen per un plat de llenties o per un lloc a l’Administració. Jo crec amb les persones, indistintament del seu color, i us puc assegurar que en política solsamènt n’hi ha de dos tipus : de competents i de incompetents.
    Aprofiteu que això s’acaba...

    ResponElimina
  26. Mc Calan, Axi sí que s'han (ens)(hem) de preocupar no?.
    I tu, no ho estas preocupat?.
    Jo, mentre no et "conegue" a pesar dels teus comentaris intel·ligentment escorats no insinuaré com tu fas, i menys t'acusaré de pessebrista, que vius de la menjadora o pagues serveis anteriors. Pot ser perfectament que el que fas sigue pur altruisme, hobby, poca feina etc.. O no?

    ResponElimina
  27. Com tu be dius , no em coneixes, però fas massa preguntes a les que no em veig obligat a contestar, per que si ho fes, ja em coneixeries...No et sembla una bona raó?
    Pos a mi si.

    ResponElimina
  28. Perdona un moment A, amb el rigor que habitualment fas gala, no pots dir que no et conec, de la mateixa manera que jo no podria dir que tu no em coneixes a mi.
    No obstant, et tinc mes ataülla't del que tu et penses.

    ResponElimina
  29. Tinc que pensar ...? El qué ?

    ResponElimina
  30. Bones festes Ximo!

    ResponElimina
  31. Mira Cucafera; no penso convertir el blog de’n Gustau en un xat...Quan com tu dius m’ataüllis, t’apropes i en parlem...

    ResponElimina
  32. Especialment dedicat a Kurt Valander, ja que no vol llegir quan parlo de prevenció d'incendis, pot llegir l'editorial de l'edició de El Periódico Digital d'avui dia 23 de juliol, ion l'últim paràgraf tanca així:

    "Mientras se averigua qué ha causado la tragedia de Els Ports, no está de más recordar que la labor de prevención durante el invierno es fundamental para evitar la proliferación de incendios durante el verano, aunque sea tan caluroso como el que estamos viviendo."

    ResponElimina
  33. Crec que ja vaig dir un altra vegada que et respecto per escriure a cara descoberta i també que en el meu cas no te importància per que no em coneixeu. Ahir no vaig entrar en la polèmica posterior al meu comentari per que em vaig penedir d'haver-lo fet, jo simplement vaig trobar improcedent que es polititzes la gestió de l'incendi quan teníem sis persones a les que se'ls hi a truncat la vida per sempre, ja que encara que desitjo amb tota la meva anima, la recuperació dels dos bombers greus esta clar que la seva vida no tornara a ser la mateixa. I per cert abans d'escriure vaig llegir-vos als dos, i dintre de lo curt del meu enteniment, si que vaig trobar que donàveu el condol i alavabeu la gestió dels bombers, lo qual demostrava que no havien sigut comentaris a cop calent sinó meditats i buscant rendiment polític. Per últim no soc ni he sigut mai ni polític ni funcionari, i no he anat a Horta aquests dies per que tampoc soc bomber ni periodista.

    ResponElimina
  34. D'acord Valander, el teu to és totalment diferent que en la primera ocasió. Correcte.

    Però per anar a Horta no cal que siguis polític o periodista. És un poble del territori, i el que passa al territori suposo que a tots ens interessa, més quan les notícies eren tan preocupants.

    Desitjo que els bombers greument ferits es recuperen, dins del sofriment personal que significa recuperar-se de cremades de fins un 70 %.

    No sé perquè no utilitzeu el vostre nom quan interveniu. Tot seria més noble.

    ResponElimina
  35. El meu condol a les families i molts ànims pels ferits.

    M'indigna la indignació de l'alcalde amb els morts encara calents, em recorda a les picabaralles entre partits politiques després dels atemptats, lamentable i pornogràfic.

    Si els veins haguessin ajudat potser ara parlariem de 4 bombers i 4 veins, qui ho sap ? La gent del "terreno" no són superhomes i també es moren als incendis.

    Amb les ventades de la setmana passada no m'estranyaria gens que fos tema cables elèctrics. Que els soterrin d'una punyetera vegada per favor.

    ResponElimina
  36. Emili, als netissims boscos d'Aragó avui ha mort una persona pel foc. Suposo que la culpa no deu ser "dels de Barcelona" tat ?

    ResponElimina
  37. Lluís, evidentment que no. Ni tampoc els bombers que van morir fa uns anys a Guadalajara i els que van morir a la Terra Alta l'any 1994.

    Però preguntat si el bosc s'explota adequadament amb una finalitat de prevenció d'incendis.
    La legislació sobre boscos és complexa, però un bosc net té menys combustible.

    Apostar per la prevenció no crec que sigui cap bestiesa. En molts àmbits de la nostra vida hi ha prevenció d'incendis, en les gasolineres, en els locals comercials, etc. En els boscos, s'ha de fer el que tècnicament sigui més correcte des del punt de vista preventiu.

    Diuen que més val prevenir, que curar.

    ResponElimina
  38. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  39. Les reiterades defenses sobre al professionalitat dels bombers per mi sobren perquè ningú qüestiona aquest extrem.
    ARA resulta que els bombers i les forces de seguretat han fet una roda de premsa( Sr . Boada) per agrair el menjar a base de macarrons, fruita i sucs que els hi ha proporcionat de bon grat la població d’Horta i Pinell i d’altres.
    Per arribar aquí no calia tanta sobre actuació, dons estic segur que no estan acostumats a la generositat de la nostra gent, i ja se sap que anar amb certa prepotència davant d’un foc suposadament rutinari nomes sembra antipaties i rebuig.
    ARA s’han adonat, malgrat els macarrons, que el que no es pot fer es obviar o menysprear l’ajut encara que sigui en forma de macarrons, dels qui se’ls hi esta cremant l’entorn mes proper. La població VOL col•laborar com sigui i amb el que sigui. Fins i tot han admès observacions dels pràctics del terreny ...Avui ho han aconseguit...

    ResponElimina
  40. Hola a tots, sota la meva opinió tots teniu una part de raó, els propietaris i la gent del territori està emprenyada per que ha perdut propietats i paissatge, els bombers estem desolats per la mort de 5 companys. Tothom està trist per com a anat l'incendi d'Horta (a tots els aspectes!).
    Sabieu que dimecres hi havia bombers que dinaven a les 8 del vespre? algú creu que ens agrada pasar gana? NO. algú pensa que els voluntaris no volien preparar macarrons? NO, però així va anar. Jo crec que ningú es culpable.
    Finalment crec que us haurieu de fer càrreg del còmplex que és integrar als voluntaris en l'organització de l'extinció en el moment de maxima intensitat.
    I una altra cosa, algú té la formula per gestionar 1,2 milions d'hectarees forestals?, a mi no se m'acut.
    Jo penso que tots formem part d'un mateix pais i el que hauriem de fer es recolzar el pal quan es comença a torçer i no estirar de totes bandes pensant que així l'adreçarem.

    ResponElimina
  41. Xixarra, gairebé d'acord amb el que dius.

    Difícil gestionar tots els boscos de Catalunya. Difícil coordinar els recursos materials i humans que es mobilitzen en una catàstrofe. Gran la tasca dels bombers, personal de suport i voluntaris.

    Però s'ha d'anar aprenent dels errors. I si vols de portes endins, se n'han d'aprendre lliçons, per millorar la feina, de vegades molt doloroses com la mort dels cinc bombers.

    La logística no pot fallar mai tampoc. Que els bombers dinen a les 20.00 de la nit és greu. Però si ha passat s'ha de dir, no per cercar culpables, sinó per cercar solucions i que no torni a succeir.

    ResponElimina
  42. No voldria ser desagradable; però tant, tant s'ha professionalitzat això dels bombers que considerem un escàndol que no es pugui dinar fins les 8 de la tarda.
    Si posem les coses en un pla laboral estricte, en podríem nombrar moltes de professions que treballen TOT L'ANY amb la meitat de salari i dinant poc i amb "fiambrera".
    Lògicament quan un desarrolla una activitat no espera fer-la amb penúries i mes patiments dels imprescindibles, però amics meus, si un escull ser bomber, policia, militar o metge ha de saber que es pot trobar en alguna situació no desitjada i d'especial risc.
    Entre tots el ciutadans paguem i acceptem mantenir un cos de bombers eficient i preparat i ho fem pensant en la seua intervencio en qualsevol moment i a qualsevol lloc, acceptant també que romanguen a les casernes esperant còmodament per a qualsevol requeriment. I si un dia no es dina, no passa res, no s'afona el mon. Una altra cosa es que per suposat s'ha de posar tots els mitjans per a que això no passe.

    Encara que no caldria però tinc la necessitat d'aclarir que el que dic abans no treu ni un mil·ligram del meu reconeixement de la seva tasca; però es que això del dinar........

    ResponElimina
  43. Efectivament, tots tenim part de raó, però quan es va arribar el primer dia pot ser hi havia algú que pensava que la tenia tota...

    ResponElimina
  44. cucafera no em malinterpretis!. Vull dir que la falta de coordinació entre bombers-protecció civil-voluntaris va ser dificilment evitable i per suposat indesitjat. No menjar, no dormir no és un escàndol!, és una necessitat.
    Mc Calan, cal sumar autoritat + responsabilitat per entendre la complexitat de la situació.
    Emili totalment d'acord amb tú cal cercar solucions però t'asseguro que això no està a les meves mans.

    ResponElimina
  45. Aquí ja s’ha dit per activa i per passiva que ningú dubta de la responsabilitat ni de la professionalitat i en cap moment s’ha negat la complexitat de la situació, però no es veritat que d’aquesta complexitat se’n varen donar tard ?
    Respecte de l’autoritat, millor no dir res...

    ResponElimina
  46. Un silenci molt eloqüent...

    ResponElimina
  47. noi, no em deixes respirar!

    ...silenci? es que no veus que estic donant la cara?

    Continua tibant pel teu costat que t'enduràs tot el pal per tú.

    apa vaig a sopar, interpreta-ho com a silenci. Ja t'ho faràs!

    ResponElimina
  48. El pal; com tu dius; ja ha caigut.. A sopar de gust !

    ResponElimina
  49. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  50. Per cert m'agradaria recordar també que l'exèrcit tan odiat per alguns visitants d'aquest blog també ha ajudat a l'extinció del foc d'Horta, en concret uns 200 militars, però a aquests ningú els hi agraeix mai res, estem a Espanya...

    ResponElimina
  51. Guti; Just reconeixement.

    ResponElimina
  52. Guti tens raó, quan tu felicitis als mossos quan fan la feina ben feta (p.e.desmantellar la trama de drogues de la guardia civil) jo felicitaré a l'exèrcit espanyol. Quid pro quo.

    ResponElimina
  53. Jo no els he de felicitar res, és la seva feina, faltaria menys! A mi ningú em felicitava quan feia bé la meua feina, sols els amics i la família el dia de l’aniversari. Jo he demanat un reconeixement per la seva labor, que està sempre a l’ombra de molts cossos però a la fi i al cap estan allí.

    ResponElimina
  54. Un reconeixement mai esta de mes , encara que sigui la seva feina. Quan un surt d’un hospital també es la seva feina, però mai esta de mes agrair les atencions rebudes, mes si han pogut salvar-te la vida. Per mi que a determinats sectors de població els arbres no els hi deixen veure el bosc..

    ResponElimina
  55. Algú sap si hi i haurà acusació particular..?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta