9 de juliol del 2009

Urbanisme enderroca la casa de Deltebre en 15 minuts, gràcies a un cordó policial

El propietari feia una setmana que n'havia evitat l'enderroc amb una barricada de maquinària agrícola

El director general d'Urbanisme, Pere Solà, ja havia advertit la setmana passada a Tortosa que serien «implacables» amb el cas de Deltebre. Ahir, just una setmana després que el propietari i els veïns evitessen la demolició de la casa amb una barricada de maquinària agrícola i carretes, un centenar d'efectius dels Mossos d'Esquadra i una màquina retroexcavadora van donar compliment a l'ordre judicial d'enderroc. Urbanisme considera que la casa de Deltebre, construïda amb una llicència d'obres per a un magatzem agrícola, havia estat transformada en un habitatge. Només a Deltebre hi ha uns 90 expedients oberts per disciplina urbanística.

Poc després de les sis del matí, el deltebrenc Juan Rodríguez va adonar-se que havia arribat l'hora de la veritat. Un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra, amb una dotzena d'unitats antiavalots i un total de més de 15 vehicles van tallar un tram de més de mig quilòmetre de la carretera de la Marquesa. Fins i tot un helicòpter de la policia sobrevolava la zona per donar suport a l'operatiu i evitar que es produïssin talls de carretera com el del passat 1 de juliol, quan els veïns de Deltebre van muntar una barricada de maquinària agrícola i carretes. El propietari només va tenir temps de córrer a despertar l'alcalde, Gervasi Aspa (ERC), segons va explicar un testimoni dels fets.

D'altra banda, a més del fort cordó policial, també hi havia una vintena de camions banyera, destinats al transport de les runes de l'enderroc, i una grua, que va servir per obrir una via a la barricada i facilitar el pas de la màquina retroexcavadora. Sota la vigilància dels Mossos d'Esquadra, la demolició de la casa van durar uns 15 minuts, però després les màquines encara van treballar algunes hores més fins a netejar les runes i carregar els contenidors amb els enderrocs. Tot seguit, els camions van marxar en caravana, custodiats també pels vehicles de la policia. El Punt no va poder contactar ahir amb el propietari de l'immoble.

Per la seua banda, l'alcalde va lamentar ahir que s'haja consumat aquesta solució «fatídica». Segons Aspa, el cas no era tan greu com Urbanisme ha volgut fer veure, ja que la construcció funcionava com un magatzem i no tenia feta cap distribució interior, «tot i que no s'ajustava a la llicència». L'alcalde va reiterar que Urbanisme no havia presentat a l'Ajuntament tota la documentació, però va fer una crida al «diàleg» de la Generalitat amb l'Ajuntament i els veïns, per trobar una solució per als altres casos d'infracció urbanística que hi ha a Deltebre. «Hem de fer tots un esforç i treballar junts», va concloure Aspa.

«Ha de servir d'escarment»

Urbanisme ha justificat l'enderroc perquè considera que han transformat un magatzem agrícola en un habitatge unifamiliar, i que el propietari s'ha excedit en l'altura i les dimensions que tenia autoritzades. De fet, la denúncia arrenca el 2003, però no ha estat fins ara que el jutge ha ordenat l'enderroc, tot i les al·legacions que havia fet el propietari, en què acceptava rebaixar la teulada i tapiar les finestres per restituir la legalitat urbanística. Però el director general d'Urbanisme, Pere Solà, va reiterar ahir a Lleida que el cas de Deltebre havia de ser un «escarment» per als que sol·liciten una llicència per construir un magatzem agrícola i acaben construint-se un habitatge. «No és el primer cas ni serà l'últim», va dir en declaracions a ACN. Solà va recordar que s'està redactant un pla director per evitar casos com aquest a l'Ebre.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 09-07-2009 Pàgina 10

Foto: Televisió de Catalunya


La notícia a TV3:



4 comentaris:

  1. Ara només queda inhabilitar com a alcalde de Deltebre a Gervasi Aspa per haver estat un dels qui s'oposaven a una resolució judicial.
    Un càrrec polític (el PP també ho fa) no pot estar en contra de la justícia i si ho fa ha de ser inhabilitat.

    ResponElimina
  2. Lamentablement, és un problema molt extés. Es tracta d'il·legalitats tolerades reiteradament, en un munt de casos i al llarg dels anys. No únicament a les Terres de l'Ebre.

    Potser tan de coll ha fet que algú s'hagi acabat oblidant que es tracta d'una il·legalitat.

    Ah. Prefereixo que les coses es facin per justícia i no per escarment, però també tinc clar que els "afectats" per mesures com aquestes ja sabien on es ficaven i han anat jugant a la p... i a la ramoneta mentre els ha durat l'alegria.

    No sé fins a quin punt es poden fer la víctima. Ho sento per la inversió i el patrimoni perduts, però un ja hauria de saber les conseqüències que pot tenir posar-se en aquests "fregados".

    ResponElimina
  3. Em penso que no hi ha prou mossos ni prou personal per enderrocar totes les cases il·legals de Catalunya.

    A veure si és veritat que s'ha obert la veda i és comença a actuar, que en aquest país tothom es passa la llei pels baixos i la gent que volem fer les coses legalment només trobem impediments.

    A més a més, la cara tonto que se't queda quan el veí s'ha fet tot un "xaletas" de la nit al dia i tu no pots fer ni una barbacoa amb papers. Després paga la multa i llestos, això no es jugar net !!!

    ResponElimina
  4. Tu creus que l’Administració juga net ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta