4 d’agost del 2009

El nou nano de Tortosa

El nou nano de Tortosa és Lo lletero, i l'ha fet l'artista tortosí Joan Iniesta. El nano va presentar-se en societat coincidint amb la festa major de la Raval de Sant Llàtzer. Lo lletero va aparèixer a la plaça dels Països Catalans, on va saludar als presents i va desfilar acompanyat pels gegants de la ciutat Caxixa i Bonjhuà, així com per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, membres de la corporació municipal, de l'Associació de Veïns de Sant Llàtzer i diversos ciutadans que no es van voler perdre l'esdeveniment. El nou nano de la Raval de Sant Llàtzer és de cartró pedra i duu un vestit de repartidor de llet amb una placa que diu "Raval de la Llet. A la mà porta una caixa amb ampolles de llet. L'autor és un jove molt implicat en el món de la cultura tradicional i popular i participa activament en moltes activitats, entre les quals la Festa del Renaixement. A més, Iniesta és l'autor del cartell de festes de la Cinta del 2008.

Foto: Ajuntament de Tortosa

37 comentaris:

  1. no t'equivoquis gustau.el titol de la noticia esta malament.lo lletero no es un nou nano de tortosa,sino es lo nano de la raval de la llet,lo lletero ha sigut sufragat per l'associacio de veins del barri,i degut a la poca ajuda que revem desde la casa consitorial,em sap mol mal com a tots els ravaleros que despres de que casi no tenim ajudes desde la plaça de españa,que damunt digueu que es un nano nou de la ciutat.aixo no es aixi!!!!!lo lletero es de la raval i dels ravaleros.gracies i perdona les molesties

    ResponElimina
  2. Be doncs, si hi ha tant ressentiment, perquè vareu invitar a l'alcalde i regidor a fer el paperot? l'haguésseu presentat un altre dia tot sols.

    ResponElimina
  3. Els comentaris que m’han arribat del ball del divendres la nit a Sant Llàtzer, son totalment contraris al comentari d’ANÒNIM. Segons m’han fet saber l’actitud prepotent de l’alcalde es va traslladar cap a altra gent que li feia tona mena de carantoines, i que la seva passada per la barra, va semblar més aviat un “besamanos” a l’estil monàrquic.
    Per tant ANÒNIM suposo que ets un estrany enmig de la gent de la raval entregada a la causa de Belusconi

    ResponElimina
  4. A vere anomin, el nano sortira a festes de Tortosa amb els altres o nomes sortira a festes de la raval? A mi la veritat em dona igual, m'alegro que es cuidin les tradicions i si la gent de la raval ha fet un nano nou, pos felicitats.
    Pont de barques, els socilistes esteu una mica estressats, en el teu afany criticaire no se si critiques a l'alcalde o als veins de la raval la veritat, si va ser un besamanos com s'enten una actitud prepotent, et contradius.
    m'ha fet gracia lo de belusconi, a vere si trobes alguna comparació graciosa per a algun dels teus, o cuidado, que també tens una Bel, li faria igual de gracia a ella?

    ResponElimina
  5. Al qui sembla que no li ha fet gracia es a tu Josep Maria.
    Tu t'enrecordes de tot el que li deien a Sabate per aquest bloc abans les eleccions?

    ResponElimina
  6. Senyor anònim, amb gent de vostè, a les Terres de l'Ebre quatre rates i malavingudes. La raval de la llet, oficialment de Sant Llatzer és un barri més de la ciutat que mereix la mateixa atenció, ni més, ni menys que els altres barris de la ciutat. Vostè veig que prefereix restar en lloc de sumar. No entri a Tortosa, si tant rebuig té per dir que la ciutat té un altre nano.

    Lo pont de barques, cada dia feu més el ridícul amb les vostres intervencions. Besamanos i rendez vous els que se li havia de fer a Juanito Sabaté, que tot eren lios de protocol, per estar a les trones presidencials, o a primera fila de la catedral i si no li portaves la corrent, et vetava com li fa fer al President de l'Agrupació d'associació de veÏns de Tortosa, el Sr. Alegria i etc, etc.

    A més molt de parlar de Berlusconi, però el partit socialista europeu ha votat a favor del Sr. Vidal Cuadras per ser vicepresident del Parlament. On ha fet cap la seva asquerosa campanya de les eleccions europees?

    I ara que el Sr. CAstells del PSC i el Consell Consultiu de Catalunya diuen que el Decret estattal de reestructuració bancària invaeix competències estatutàries, però si el PSC el va votar a favor a les Corts?

    Sou una colla d'embusteros.

    Ximo, al Sr. Sabaté li dien el que li dien, i bé s'ho mereixia, i al Sr. Bel li diuen el que li diuen, i moltes bestiesses no se les mereix.

    Fa pena la revistata La Rosa de Tortosa, dient que aquest mandat del Sr. Bel és de transició. De transició ? Però si el Sr. Sabaté no tornaré a ser alcalde per mil vides que visqués!!! Que ja el coneixem!

    ResponElimina
  7. Ximo, no anava en segones jo, a mi si que m'ha fet gracia.
    Si que me'n recordo del que li deien, per això el meu comentari, quan vinguin eleccions ja els recuperarem, com al psc estan els mateixos podem tirar de hemeroteca de anys i anys.

    ResponElimina
  8. Que estaves de vacances canalero, o es que no sabies que dir? T'enyorava. Feia dies que estava ensopit això.
    Per parlar nomes del que em contestes a mi, es d'aurora boreal: tot el que li deien a Sabate ( de dolent, clar, era merescut ) i el que li diuen a Bel ( de dolent, clar ), no s'ho mereix. Es fantàstic; i el bo es que fins i tot, com hipòtesi, podria ser possible.....però no cola, company ( de Marfanta )

    ResponElimina
  9. Hola Ximo, veig que continúes amb la teva debilitat de reinterpretar les meves frases. És una habilitat molt pròpia dels socialistes. "Aprobaré el estatuto..."o dos exemples més com els que he posat.

    Per cert, al Sr. Sbaté no li vaig trobar mai cap virtut, que vols que et digui. A banda del pavelló, car, mal comunicat, mal acabat, sense pla d'usos, rés, de rés. Bel es presentàrà a la seva primera revàlida amb molta més obra que la de Sabaté en 8 anys. Que si són obres del plan Zapatero o de la llei de barris a mi tant m'importa. El Sr. Sabaté va deixar passar la primera convocatòria de la Llei de BArris i de la segona no va ser capaç d'executar-ne rés. El temps el perdia fent capelletes amb els acólits i així no queda temps per gestionar. Això és el que m'han dit. Que jo sóc molt cregut i em crec tot el que em diuen, excepte si m'ho dius tú Ximo.

    Com diu Josep Maria, com el PSC tornarà a presentar el mateix cap de llista i els mateixos acólits, només cal recuperar l'hemeroteca.

    ResponElimina
  10. valla lio guapo que hau muntat.

    tinc que dirvos que se molt be com han funcionat les festes del barri ja que tinc un familiar molt proxim dins de la comisio.

    a cucafera li tinc que dir:que a l'alcalde sel invita tots els anys a l'ofrena,i aquest any qui el va invitar a ell i a la resta de regidors va ser l'autor del nano,no pas l'asociacio de veins.si hiha resentiment es perque no ens donen ni la llum per fer les festes,l'asociacio te que llogar 2 grupos per poder tenir llum.la llum del renaiximent d'ont s'agafa?donen 2000 euros per fer unes festes patronals i apanyeus.Per al carnaval de ferreries en donen 6000 i nomes dura una tarde.vols mes resentiment ancara cucafera?

    a lo pont de barques li dire que vaig estar tota la nit al costat de la barra,i no vaig veure per a res a l'alcalde per alli,se que va arribar tard pero a la barra no va puijar...a qui si que vaig veure i que ancara no se que pinta alli va se al senyor bonilla.antenc que estes el senyor eduard ena perque es del barri....pero que pintava algun sociata mes per a lli?no hoi antenc

    a jose maria li dire que lo lletero nomes surtira en representacio del barri,be sigui a la ofrena de tortosa al costrat de la gent de la associacio de veins o be a les festes del barri.es un nao exclusiu del barri.natros lem pagat

    al canalero li dire lo mateix que li he dit a cucafera referent al resentiment.
    si que vull aclara que a tortosa entro quan vull perque es la meva ciutat i l'astimo,lo que sobra es tota la gent que mana o intenta mana.potse voste es un d'ells canalero,i estes 4 rates que voste diu,una d'elles deu ser la seva persona,perque no crec que ningu es senti mes orgullos que jo de la meva ciutat,l'unic que dic es que els que manen no es porten be amb casa meva que es la raval de la llet.

    aspero que astigue tot aclarit

    per cert lo nano a costat 400 euros,ok?400 euros que pagarem els ravaleros,ni el senyor bel ni el senyor sabate....nomes natros

    ResponElimina
  11. Aquesta va per l'anònim anterior: Invitar a l'alcalde o a qui es vulgui es facultat dels organitzadors de les festes (faltaria més) però no diguis que es va invitar als regidors sense puntualitzar a quins. Hem consta que el senyor Bonilla va estar al ball convidat a la taula del senyor Ena (pagada religiosament) O es que els veïns del barri no poden convidar als seus amics a festes?

    ResponElimina
  12. Canalero, ets autentic noi, veus com feia falta suquet...... Em recrimines que et reinterpreto i per a demostrar-ho em dones la raó reincidint: "al Sr. Sabaté no li vaig trobar mai cap virtut, que vols que et digui.....Bel es presentarà a la seva primera revàlida amb molta més obra que la de Sabaté en 8 anys".

    Quan anònim, que vol dir retreure la presencia d'un regidor a un ball de les festes d'un barri de Tortosa? sigue socialista de Convergencia o del PP. Precisament Bonilla si alguna cosa ha fet des de fa molt anys es treballar per tota tipus de festes a Tortosa des del Renaixement fins les majors. Inclús em consta que ho ha fet sense governar el seu partit.
    Per cert, i el Sr. Fores? que no te prou força al govern com per a solucionar tot el que denuncies?

    ResponElimina
  13. si clar que es pot convidar a qui vulgues a festes.el que no veig gaire normal que de 50 i pico de taules que van surtir a la venta,que el senyor ena anes a agafar justament la taula del costat de presidencia....

    ResponElimina
  14. On esta la anormalitat? Les taules es trien o les assigna la Comissió?
    Serà més important la situació de la taula del senyor Ena que els motius pel qual es trien el regidors que es conviden i els que no?
    No serà com va dir el President d'una AA.VV. de l'altra banda del riu, quan en un cas similar va dir "Jo faig el que hem diu l'ajuntament?

    ResponElimina
  15. Mira jo no vaig a les festes majors dels barris aíxí no tinc cap problema respecte on m'assento, amb qui m'assento, que bec o deixo de veure, amb qui ballo o si no ballo.

    Mira que sou de poble.

    ResponElimina
  16. Pozi, pozi. De poble de poble, però pregunteu-li a Pere Panisello de Jesús com es guanyen les eleccions......pos en gresca i xerinola.
    I per cert, així entre natros, guanyant a Jesús ja casi esta fet, eh Pere?.
    Clar que jo parlo d'EMD i aixo son "palabras mayores".

    ResponElimina
  17. Home el que més m’agrada’t, ha estat com el PONT DE BARQUES tira l’ham i la resta piquen, aquesta vegada s’ha de reconèixer que ho ha fet bé.

    ResponElimina
  18. Felicito als impulsors pel naixement del Lletero i crec com s'ha dit, que es propietat del qui hagi pagat la factura, i a ells els toca decidir a quins actes volen acudir,per a mi a quants més millor i el gaudirem tots.

    Amb algun d'aquests comentaris es pot arribar a la conclusió que les AAVV tenen com a missió ser els llepa culs dels governs de torn, doncs jo crec que no te que ser així i si es així anem molt malament.
    El teixit social te que ser reivindicatiu i treballar per aconseguir coses per als seus barris o per les seves raons de ser.
    Per tant lo que xoca es que els regidors Bonilla i Ena no estiguessin a la taula dels anfitrions de la festa, no si la taula era més lluny o més a prop de la de AAVV de Sant Llatzer.

    ResponElimina
  19. Mira si anem malament que la presidenta de la federació d'associacions de veïns de Tortosa es la Sra. Alicia Gamundi que a la vegada es coordinadora territorial de l'institut català de les dones de la Generalitat a l'Ebre.
    Voleu dir que estan aquest departament en mans d'Esquerra es mostrara molt reivindicativa amb l'Ajuntament

    ResponElimina
  20. Ei, per cert. Nova trama de corrupció a les Illes Balears per al PP respecte un pavelló esportiu que va costar el doble.

    Aquí en van fer un de pavelló els socialistes, just al preu pressupostat, veritat?

    ResponElimina
  21. Soc de Ferreries i per motius laborals ja fa 10 anys que visc fora de Tortosa, encara que cada cap de setmana "baixo" cap a casa. Fa vergonya veure com entre seguidors de CIU i del PSC només us tireu merda per sobre. D'aquesta forma Tortosa ni serà vegueria ni res, s'ha de suma i no resta. Mireu el camp de Tarragona, entre Reus i Tarragona no és poden ni veure, però per demanar coses i sobretot infrastructures son amics del alma. Tenim que ficar-nos les piles, sinó al final serem la comarca més pobre de Catalunya

    ResponElimina
  22. Burpa, d'acord.

    canalero, un petit però important consell, jo intento practicar-ho: No digues res emparat amb l'anonimat que no fossis capaç de dir amb la cara descoberta, mes que res per ètica ( i per responsabilitat, que inclús a la xarxa n'hi ha )
    Ah, el recent inaugurat passeig de Roquetes a Jesús ha hagut un increment sobre lo previst de mes del 60 %. Com ho veus?.

    ResponElimina
  23. Ximo, què graciós ets quan vols. Qui és Ximo? Un anònim, em sembla.

    Les lectures que facis tú dels articles és cosa teva.

    I per cert ja que dius les desviacions pressupostàries d'una obra (veig que ens un enteradillo), podríes dir la desviació pressupostària del pavelló poliesportiu-firal-no se sap per a què més.

    Que parlis tú de brutícies ètiques... mira't, potser, primer la biga del teu ull.

    ResponElimina
  24. I per cert, no comparis unes obres de reurbanització, on sempre acaben fent-se millores addicionals en equipaments i xarxes, amb una obra nova de cap i de nou, a efectes d'ajustament pressupostari.

    ResponElimina
  25. Canalero, per desgràcia a n'aquest país la corrupció sol la practiquen uns...és el que passa quan l’anhelada divisió de poders del senyor Montesquieur se la passen pel forro.

    ResponElimina
  26. canalero, sempre el mateix rosari amb les lectures i reinterpretacions del que tu dius, el que has de fer abans de clicar " publicar" es tornar a llegir-teu.
    Clar que soc anònim, una mica menys que tu, però, em coneixes el 50% dels ulls; per això mateix t'he dit: "jo intento practicar-ho: No digues res emparat amb l'anonimat"....... No creus que amb això t'estava dient que també soc anònim?. Ai, ai aquesta calor......

    Per rematar-me em dius: "Que parlis tú de brutícies ètiques... mira't, potser, primer la biga del teu ull".
    "Si no me das mas datos"!!!!!

    Nomes et faltava l'aliança de guti.

    ResponElimina
  27. Home Ximo, que siguis més qualificat perquè m'ensenyes l'ull, potser m'obligarà a empatar-te i oferir la imatge d'un altre ull al que no li calen ulleres.

    El que sempre dona sermons i consells ets tú, per tant, home, no està de més, que ja que els dones te'ls podríes aplicar a tú mateix. Et fas molt pessat i canses. Siguis més original home. Critica alguna vegada als socialistes i seràs més creïble o és que et guanyes la vida dels socialistes?

    ResponElimina
  28. Veus ara has estat graciós, una mica grosser, però graciós, si senyor.
    En relació a com em guanyo la vida, efectivament ho reconec, es com tu dius, en l'únic que falles es en que no me la guanyo, però em paguen igual.
    Ah i no parles per parlar, jo he criticat sempre a qui m'ha semblat en cada moment i en cada circumstancia ( si ho sabies una mica ), en canvi la primera vegada que tu deixes de criticar sempre als mateixos vingui o no a cuento, em fotre un pollastre amb plomes.
    Peró es evident que tu, jo i tothom som lliures per criticar no criticar i fer el que mes ens rote, i si es sense al·lusions escatològiques millor que millor. Estem d'acord?

    ResponElimina
  29. Ximo, no et preocupes perquè veuràs com també critico a altres polítics que no són socialistes. No tinc especialment rés en contra d'aquests, però actualment manen a Madrid i a Barcelona, i per tant són més susceptibles de crítica i a Tortosa, sembla que volen tornar a manar i em semblen tan càndids i tan irreals amb aquesta il.lusió, que em provoquen vergonya al.liena.

    ResponElimina
  30. Ah, per cert, Ximo dedueixo per les teves paraules que ets pensionista.

    ResponElimina
  31. pobre lletero....valla cacau que sa muntat!!!!!!!es un bon inici

    ResponElimina
  32. però és anglès este nano o que?

    ho dic perque mai he vist un lletero per aqui repartint botelles de llet ... :)

    ResponElimina
  33. Que no sigui perquè es de la raval de la llet, brian.

    ResponElimina
  34. ok, gràcies. si, ja sabia que era del Raval de la Llet, pero la llet aqui, veig que casi tothom la comprem en tetrabriks al super, i no ve aquest senyor tan simpatic repartint casa per casa - pero un nano sentat a la caixa del super passant tetrabiks per la maquina no quedaria tan xulo! :) .......

    .... tot sigui dit, a Anglaterra tambés és un costum que s'esta perdent, diria que avui en dia més del 50% de la gent ho compra als supers també :(

    ResponElimina
  35. Doncs ara tornem a recuperar un poc el passat. Ara hi ha màquines de vending de llet pasteritzada, on tú poses l'envàs i et suministra la quantitat demanda. Sol ser llet de petits productors en un àmbit territorial concret.

    Aquí existia la Central Lechera Tortosina, que compava la llet a alguns productors de la zona. Això es va extingir. Potser, ho tornem a veure algún dia.

    Podeu llegir
    http://www.blogcatalog.com/search.frame.php?term=primera+maquina+de+leche+fresca+en+cataluña&id=5506d2a1307bc90cf0a774f7423c212d

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta