13 d’octubre del 2009

Les urbanitzacions als Ports enfronten Tortosa i Roquetes amb la Generalitat


Els ajuntaments presentaran al·legacions al nou pla territorial i agilitzaran l'aprovació del pla especial.

El tipus d'ordenació urbanística que la Generalitat ha previst en el nou pla territorial de les Terres de l'Ebre per a la zona dels Ports ha provocat un cert neguit als ajuntaments de Tortosa i Roquetes. El fet que les finques més grans puguen ser indivisibles, així com l'aplicació de criteris urbanístics molt restrictius, podrien suposar un greuge comparatiu per als propietaris que han preferit esperar la regulació, en lloc d'aixecar construccions il·legals. Els dos ajuntaments estan preparant al·legacions al pla territorial, al mateix temps que han decidit posar fil a l'agulla per aprovar el pla especial dels Ports abans de final del mandat.

«La revisió del pla territorial no ha tingut en compte la realitat dels Ports, un lloc que ja està força urbanitzat, i que els ajuntaments de Tortosa, Roquetes i Alfara de Carles ja havíem previst ordenar amb un pla especial urbanístic que estem a punt d'enllestir», adverteix l'alcalde de Roquetes. Així, Francesc Gas diu que el problema «més greu» que planteja el nou pla territorial és per a les finques més grans. Gas assenyala que les propietats amb més superfície pagarien impostos com si fossen una única unitat d'actuació, i que amb això els seus propietaris serien víctimes d'un «greuge comparatiu» en relació amb els de les més petites, que pagant menys impostos també podran edificar.

Un greuge comparatiu «immens». De fet, segons va denunciar al ple de Tortosa el portaveu del PP, Antonio Faura, «els que tinguen finques amb 30 hectàrees hauran de pagar tributs de propietat urbana per poder fer-se una sola casa». A més, el regidor va advertir que el greuge comparatiu «serà immens, ja que molta gent ja ha construït il·legalment», però el govern els «premiarà deixant-los la casa perquè ja estarà consolidada». «En canvi, als que van voler complir la llei i no construir il·legalment, ara se'ls castiga i se'ls crea un problema de molta magnitud», va alertar. Finalment, Faura va fer una crida perquè els ajuntaments de Tortosa, Roquetes i Alfara de Carles sumen esforços i «busquen complicitats en l'opinió pública» per posar remei a la situació.

Davant d'això, l'alcalde tortosí, Ferran Bel, va revelar que feia pocs dies que s'havia reunit amb l'alcalde de Roquetes per analitzar el tema. A més, Bel va anunciar que l'Ajuntament està preparant una sèrie d'al·legacions a l'aprovació inicial del nou pla territorial de les Terres de l'Ebre, ara en fase d'exposició pública. «Dissortadament, en el pla territorial no s'han inclòs molts dels suggeriments que l'Ajuntament havia aprovat per unanimitat», va lamentar Bel, que va remarcar que el pla especial dels Ports hauria d'estar incorporat al nou pla territorial, com ja estava previst en el pla anterior. «Els tres ajuntaments estem avançant en la redacció del pla especial; però si el nou pla territorial ens canvia els termes, el faran inviable», va sentenciar Bel.

Un tema pendent. La redacció del pla especial dels Ports és un dels temes més complexos que els ajuntaments de Tortosa, Roquetes i Alfara de Carles tenen al damunt de la taula. Fa uns anys, els consistoris van arribar a un acord amb la Generalitat per al reconeixement urbà de la zona, una mesura vinculada a l'amnistia judicial per als xalets il·legals construïts durant dècades al port de Caro. A l'abril del 2006, la mancomunitat de Tortosa i Roquetes va aprovar la redacció del pla especial, i Bel va anunciar el novembre passat que els serveis tècnics ja tenien a punt una proposta per resoldre el subministrament d'aigua potable i l'eliminació de les aigües residuals. «Tot i que és zona urbana, no es pot construir un clavegueram estàndard com en una població, i això implicarà l'opinió de Medi Ambient», assenyala l'alcalde de Roquetes. Segons Gas, cal que els propietaris dels Ports sàpiguen si podran edificar, i amb quines condicions ho podran fer.

«Volem que estiga a punt abans del final del mandat»

«Ja fa més de dos anys que estem redactant el pla especial, i pensem que cal aprovar-lo abans del final del mandat», remarca l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas. De fet, l'actual president de la mancomunitat de Tortosa i Roquetes recorda que el tema va més enllà del seu àmbit, ja que també afecta Alfara de Carles, municipi que té més del 50% de la superfície del futur pla especial i també més de la meitat dels xalets i les construccions preexistents. Gas recorda que el pla especial dels Ports tindrà uns costos que encara estan per assignar, però que la voluntat és «trobar una solució i arribar al final del procés». Segons Gas, es resoldran qüestions conflictives com ara l'aigua potable, l'enllumenat, la urbanització dels carrers i les aigües residuals. Però serà complicat que els propietaris dels xalets abans il·legals ara vulguen desenvolupar les unitats d'actuació, cedir terrenys per als vials i compartir els costos de la urbanització, com ja passa en altres llocs del municipi. «I sense això, els que van preferir complir la llei no podran edificar», diu.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 13-10-2009 Pàgina 8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta