13 de novembre del 2009

La publicació de la imatge del gos-lleona de la Sénia és un exercici del dret a la informació


El setmanari La Veu de l'Ebre publica avui en portada, i en exclusiva, la imatge del gos que fa unes setmanes va ser confòs per una lleona a la Sénia. Segons expliquen, la fotografia de l'animal abatut és una de les imatges que els Agents Rurals van mostrar a través d'un ordinador portàtil als tres testimonis que havien assegurat haver vist la lleona, a l'alcalde de la Sénia i al regidor de Governació d'aquesta població del Montsià, en una reunió que va tenir lloc a l'ajuntament senienc, a porta tancada i una setmana després de la captura de l'animal.

Tot i que és d'una cruesa que pot ferir la sensibilitat de molta gent, la publicació de la imatge per part de La Veu de l'Ebre, més enllà del valor periodístic de l'exclusiva, ha estat una decisió valenta i s'ha d'entendre com un exercici de la llibertat de premsa i del dret a la informació que tenen els ciutadans. En aquest sentit, cal tenir en compte que els Agents Rurals no han volgut cedir en cap moment les imatges als mitjans de comunicació, tot atribuint que són desagradables, però també conscients que la seua difusió podia despertar més critíques per la seua actuació. De fet, hem trobat a faltar algunes veus polítiques defensant l'actuació professional dels Agents Rurals.

La nostra opinió és que l'arribada de la fotografia a la premsa posa en problemes el Departament de Medi Ambient i Habitatge, que no hauria preservat el desig dels Agents Rurals de no difondre les imatges del gos abatut. I més, quan la titular del jutjat número 3 d'Amposta ha acceptat a tràmit una denúncia per la via penal de la protectora El Refugio, per un presumpte delicte de maltractaments en la mort del gos. És evident que la difusió de la fotografia podria obrir un judici paral·lel que perjudicarà els Agents Rurals, un cos que en els últims anys s'ha enfrontat amb la direcció dels serveis territorials de Medi Ambient per qüestions com la caça en barraca. Però el més important és que, amb la publicació de la fotografia, es tanca el debat sobre la similitud que el gos presentava amb una lleona. Per cert, un tema que, tot i l'escarni públic i mediàtic, la Sénia ja ha sabut aprofitar publicitàriament. L'altre dia vam escoltar un anunci a la ràdio en què es deia que a la Sénia ja no tenien lleones, però sí uns mobles a uns preus molt baixos.




Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

10 comentaris:

  1. al final ens ho faras comprar per a veure si se sembla o no !

    ResponElimina
  2. De gossos morts com aquest,tots els dies,per desgracia, en trobem a la vora de les carreteres.Quin orgull pel que el va matar...

    ResponElimina
  3. Si alló és una lleona, so meu "gatet" és un trigre.

    ResponElimina
  4. l'autoritat hagues actuat amb la mateixa celeritat si jo hagues denunciat que hi habia vist "un burro volando"?

    ResponElimina
  5. Si els propis Agents Rurals (o el seu departament de la Generalitat) haguessin difós de bon començament la imatge, no hi hauria ni tanta expectació, ni tan de rebombori, i tot hauria estat més normal.

    Qüestions penals al marge, algunes persones que ens dediquem a la comunicació tenim bastant clar que la veritat, més enllà del seu valor moral, és manifestament rentable. Que d'aquest raonament en diguem transparència ja em sembla bé.

    En tot cas, això de l'anunci dels lleons i dels mobles em sembla una de les millors formes d'entomar tot el soroll que hi ha hagut.

    ResponElimina
  6. Modèstia a part, al dia següent de l'abatiment de la " lleona " aquí mateix ja vaig demanar la foto com a proba davant els "dimes i diretes".

    ResponElimina
  7. si li haguessin tapat el baix ventre de l'animal, d'on li raja la sang, la fotografia no seria tan "impactant".
    I ja sabem que la sang és molt escandalosa... i ven més diaris, clar.

    ResponElimina
  8. No sé el tamany exacte perquè no s'hi pot apreciar però per la musculatura i el pel algo té de lleona.

    ResponElimina
  9. Per cert us heu adonat que han llevat la pancarta pro-etarra del pont del tren? Tot i que poca gent se n'havia donat compte (ni ningú havia informat) ja feia mesos que en penjava una on deixava ben clar el seu suport a Otegui i a Batasuna, vomitiu però així és.. La pancarta ja està a les mans dels mossos d'esquadra, a hores d'ara suposo que a les escombraries (es nota que no confio gens amb aquest cos de policia), tot i així la policia local és la que l'hagués tingut que retirar i finalment, com casi sempre, la feina la va fer un ciutadà anònim.

    ResponElimina
  10. El dret a la informació es basic com el menjar, però no es el mateix menjar que tragar...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta