29 de desembre del 2009

Tortosa deixarà en mans privades el 49% de l'empresa d'aigües


El PSC alerta que Bel vol privatitzar «la joia de la corona» de l'Ajuntament.

L'Ajuntament de Tortosa externalitzarà una part de la gestió de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP). El grup del PSC va destapar ahir la decisió del govern de CiU i ERC de «privatitzar temporalment» l'antiga empresa d'aigües, considerada «la joia de la corona» de l'Ajuntament tortosí, tot externalitzant el 49% de les accions durant 25 anys. Segons el PSC, l'operació cofinançarà les noves piscines, però el govern de Ferran Bel afirma que és per eixugar el deute del pavelló firal.

El portaveu del grup municipal del PSC, Joan Sabaté, va manifestar ahir la seua preocupació pel fet que el govern de Tortosa haja decidit posar a concurs, durant 25 anys, el control del 49% de les accions de l'EMSP. Segons l'exalcalde, la incorporació d'una empresa privada en la gestió de l'antiga empresa d'aigües es produirà una dècada després que ell decidís impulsar l'EMSP, «sanejar-la, i convertir-la en una empresa que genera uns beneficis anuals de 500.000 euros». Així, tot i que va remarcar que seria una operació «legal», Sabaté va afegir-hi que la «privatització temporal» de la gestió de l'EMSP suposa la pèrdua d'una part important dels beneficis que genera. «El govern municipal només vol recaptar els diners immediats que li arribaran de la concessió, en un any preelectoral, per finançar el sobrecost d'algunes obres que pensa tirar endavant», va valorar Sabaté. «El 1999, quan els socialistes vam arribar al govern, l'empresa d'aigües tenia pèrdues, però gràcies a la bona gestió feta durant el mandat anterior aquesta situació es va capgirar», va insistir. Sabaté també va advertir que la nova gestió mixta de l'EMSP provocarà l'encariment del rebut de l'aigua a Tortosa, «ja que cap empresa dóna un grapat de milions a canvi de res».

En concret, l'exalcalde va afirmar que «l'alienació de la joia de la corona» de l'Ajuntament «no hauria de ser el camí a seguir en una ciutat que té aigua abundant, a bon preu i ben gestionada», ja que el més lògic seria que el mateix consistori –i no una empresa privada– rebés tots els beneficis. El PSC també va lamentar que la decisió d'externalitzar el 49% de l'empresa municipal no es donés a conèixer durant el consell d'administració de l'EMSP, sinó en una comissió informativa d'Hisenda. «Temem que l'operació serà per finançar les obres de les noves piscines, ja que ens consta que no hi ha cap entitat financera que els vulga donar els diners», va assenyalar Sabaté. El portaveu del PSC també va criticar l'endeutament de les diferents societats municipals i la requalificació de part de l'estadi per poder posar els terrenys «com a aval» en el crèdit per costejar les noves piscines.




Roigé contraataca

Al cap de poques hores, i a través d'un comunicat de premsa, la regidora i presidenta de l'EMSP, Meritxell Roigé, va voler replicar a «l'allau de desinformació i falsedats» expressades per Sabaté. Amb tot, Roigé va confirmar indirectament l'alienació del 49% de l'EMSP, i va afirmar que l'Ajuntament continuarà mantenint «el poder de decisió» respecte de l'empresa. Però la regidora va negar que l'operació tinga res a veure amb el finançament de la nova piscina i del complex d'aigües i esportiu. De fet, Roigé va afegir-hi que amb l'externalització de la gestió «se sanejarà la societat, cancel·lant un préstec bancari de 3,5 milions» que va servir per pagar el sobrecost del pavelló firal de Remolins. Així, la regidora d'Urbanisme va culpar Sabaté del «desgavell econòmic» que va deixar l'exalcalde, ja que les obres del pavelló es van encarir un 54,6%, tot passant dels 6,7 milions als 10,4 milions. A més, Roigé va dir que «el volum de recursos nets que rebrà l'Ajuntament per part de l'EMSP es mantindrà o s'incrementarà», i que en cap cas disminuirà, com ahir va afirmar Sabaté. A banda, la presidenta de l'EMSP va garantir que les tarifes de l'aigua es mantindran o s'incrementaran «de manera extremadament moderada», a diferència del que es va fer durant el mandat anterior. «En només quatre anys, van encarir el rebut de l'aigua un 19,4%», va recordar. Finalment, va remarcar que l'operació busca millorar el servei públic; que es garantiran els llocs de treball a l'EMSP, i que el 2002 Sabaté va signar un document que ja preveia l'alienació de més del 49% de l'empresa.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-12-2009 Pàgina 9

1 comentari:

  1. Que li pregunten a Jose Maria Franquet ; ex regidor d’economia i ex gerent d’EMSP..
    Es curiós com de vegades la memòria falla... !

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta