18 de gener del 2010

CiU proposa ara una vegueria pròpia a Reus, que prendria la Ribera d'Ebre a la vegueria de les Terres de l'Ebre


El grup municipal de CiU de Reus ha afegit un nou element de debat a la polèmica sobre el nom i les capitals de la fugura vegueria del Camp de Tarragona. En concret, proposen que l'actual demarcació de Tarragona siga dividida en tres vegueries: Tarragona, Ebre i Reus, que s'apropiaria de la Ribera d'Ebre. De fet, la vegueria de Reus es formaria amb comarques que actualment estan assignades al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre: Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i la Ribera d'Ebre. El portaveu de CiU a Reus, Carles Pellicer, va advertir divendres que la cocapitalitat «és un objectiu» i que lluitaran «fins al final» per aconseguir aquest reconeixement. Però CiU ha anat més enllà, i ha afirmat que si Tarragona i Reus no es posen d'acord, caldria recuperar la divisió territorial del 1936, en què les dues ciutats havien de ser capitals d'una vegueria pròpia. Fa uns anys, s'havia parlat de la possibilitat que el Priorat deixés el Camp de Tarragona i formés part de la vegueria de l'Ebre, per la seua proximitat i vincles socioeconòmics amb la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Però l'argument de Pellicer sobre la necessitat d'anexionar la Ribera d'Ebre a una vegueria de Reus arriba pocs dies després que l'alcalde de Móra la Nova, el també convergent Joan Manuel Sabanza, qüestionés una Ribera d'Ebre dins de la vegueria de l'Ebre, i apuntés la necessitat de convocar un referèndum a la comarca, per saber de quina vegueria voldrien formar part els riberencs.

+La notícia a El Punt:
-CiU de Reus parla ara d'una vegueria pròpia
+Més informació:
-L’alcalde Sabanza qüestiona una Ribera dins de la vegueria de l’Ebre (Diari de Tarragona)

Foto: Reus Digital

[marfanta] 18-1-2010

7 comentaris:

  1. I això ho han pensat ells solets?
    I els de CiU de l'Ebre, què diuen, hi estan d'acord?

    ResponElimina
  2. CIU no ho se, ara Sabanza segur que hi esta d'acord. El cert, però, i segur és que tot plegat dona ganes d'apretar a córrer, per no dir de cagar. Que els partits no siguin capaços d'assentar-se tots plegats i consensuar una divisió territorial, també. Nomes fa falta que algú de la Terra Alta ( l'alcalde d'Arnes podria fer-ho ) propose pertànyer al Matarranya i ho acaben d'adorar.
    Pena i vergonya, tot a l'hora.

    ResponElimina
  3. Crec que estem verds.
    Una cosa és que els "ebrencs" ens apleguem, que ja és meravella, i una altra és que els "pròcers polítics" es deixen cadires per ocupar.
    Jo no conec altra possibilitat que l'autodeterminació de cada poble on vol pertànyer. I cada comarca.
    Igual començant des de baix les coses es fan més clares, o no.
    Les divisions han de ser naturals e integratives, corresponsables i equi-governants.
    I menys micos rinxolant.

    ResponElimina
  4. I quin problema hi ha? Perque que us molesta??????

    ResponElimina
  5. estos de Reus són la reostia, la qüestió és que ells no poden ser menys que els de TGN,

    si formen part de la vegueria del camp de tarragona, volen la capitalitat compartida i que el nom els inclogue

    si son vegueria a banda, no hauran de compartir res en ningú

    com sempre, divide i vencerás

    ResponElimina
  6. Si clar, en democràcia tot es susceptible de consulta, es evident. Peró com en tot segons i com i si m'afecta o no. Els de la franja es molt lògic i raonable que reivindiquen el català, ara, potser no ho veuríem tant raonable si a Arnes reivindiquessin el castellà? No se si m'explico. A Reus no se si veurien tant raonable que Cambrils voles pertànyer a la Vegueria de Tarragona o la de l'Ebre i no a la d'ells. Sobre la Ribera d'Ebre no diré jo que no existeix certa divisió, però abans de decidir si la comarca hauria de pertànyer a la "vegueria" de Reus potser hauríem de preguntar a Flix si no vol formar part de la de Lleida o Rasquera a la de l'Ebre. Ja posats podem fer una nova comarca amb part del Montsià i part del Baix Ebre que anomenaríem ( lògicament ) Delta de l'Ebre i despres els hi preguntem si volen ser Vegueria ( clar que no sabríem si fer capital a Amposta o Deltebre, o La Cava, o Jesús i Maria, no ho se ) Que a 35 anys del franquisme encara estesem així.....
    Acabarem tots sonats.

    ResponElimina
  7. Sonats estem Ximo. Permitim que una sexta part de la població passi fam, per exemple. I no parlaré d'armes.
    Tu has agafat la consulta a lo ample i tot alhora.
    Evidentment no aniria així. Hi ha ordres, o nivells, de govern sobre els que consultar. Municipi, comarca, vegueria.
    Per exemple que mitja ribera d'ebre creu millor ser de la vegueria de l'Ebre i l'altra mitja de la de Reus, seria tant problema? Si és el que els ciutadans volen.
    Que el Priorat prefereixe més ser de Tarragona que de Reus o la Conca de Barberà del Penedés?
    Al final cadascú seria on voldria.
    Simplement les excepcions serien regla també, com en qualsevol llenguatge. I tindriem model per a anys. I completament variable i dinàmic. Vaja, 2.0.
    Un model de divisió si no es adaptatiu i actualitzable, esdevé rígid i dictatorial, o caciquista.
    Massa capitals i poques ganes de servei.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta