17 de febrer del 2010

[Document] Comunicat d'Unió de Joves sobre la vegueria de les Terres de l'Ebre

La Unió de Joves de les Terres de l’Ebre volem un tractament diferenciat per a les nostres Terres, amb una regió o estructura més autònoma dintre de Catalunya com pot tenir el Consell de l’Aran!

Tenim un projecte de Llei de Vegueries a sobre la taula que ha estat notícia aquests darrers dies. Ja en anterioritat a l’entrada en vigor de l’Estatut d’autonomia de 1979, el Govern de la Generalitat, va instaurar per Decret de 4 de desembre de 1978, el Consell Intecomarcal de les Terres de l’Ebre. Aquesta llei estableix que el Consell de Vegueria es produirà quan s’hagi modificat la legislació referent al règim electoral que suposarà la creació de les dues Vegueries dintre de l’actual Província de Tarragona: el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

A nivell legislatiu la Vegueria de les Terres de l’Ebre es podria fer ja, i demanem que es cree la nova llei electoral pròpia a la nova Vegueria ja que tenim una representació política molt minsa al Parlament de Catalunya. Volem tenir el pes que ens mereixem. No podem deixar el nostre futur a mans de gent que no sap ni on són Les Terres de l’Ebre.

Però realment la Unió de Joves de les Terres de l’Ebre el que reclamem és una Vegueria únicament de les Terres de l’Ebre amb un tractament diferenciat com pot tenir el Consell de l’Aran i que tingue la plena competència dels seus serveis, que simplifique els tràmits al ciutadà i a l’emprenedor i que no hagi de tenir una demora tant gran com en l’actualitat. També demanem que s’eixugue el dèficit històric de les nostres Terres i que s’aposte per unes infraestructures dignes i amb consens. No pot ser que cada cop tingue més poder l’àrea metropolitana de Barcelona i es deixe el territori encara més abandonat, sense decisió i sense poder.

Tenim un tripartit a les poltrones del Govern de la Generalitat que té més ànsia que mai per mantenir-se ara que s’apropen les eleccions i, alhora està més descohesionat i desorientat que mai! Tenim a ERC que s’ha venut al PSC-PSOE un cop més a canvi de la resurrecció de l’àrea metropolitana, feu tradicional socialista i donant encara més pes a la capital catalana. Per una altra banda, tenim la proposta de CiU que ens ha salvat els tradicionals correbous de les Terres de l’Ebre. En canvi IC-Verds volia prohibir-los a tota costa.

Doncs efectivament, la Llei de Vegueria s’aprovarà però amb una mala maror a tot el territori que ha fet enfrontar-se poblacions i comarques que havien conviscut amb plena harmonia fins ara. Denunciem que en temps de crisi cal que el govern i, sobretot, ERC, tingue a la ment els rèdits electorals, amb la paternitat de les Vegueries, i deixe un territori enfrontat i desavingut mentre l’ideal seria remar tots cap a la mateixa direcció. Mentre això no sigue així la Unió de Joves de les Terres de l’Ebre demanem que la Vegueria, o fica-li el nom que es vulgue, de les Terres de l’Ebre s’aprove amb decret d’urgència abans de les eleccions.

Les Terres de l’Ebre no ens podem esperar més! Tenim una urgència històrica i un sentiment de pertinença i de defensa del territori que no és comparable a cap altre indret de Catalunya. Tenim quelcom característic que va més enllà del Riu... perquè lo Riu és Vida, però si no va acompanyat d’inversió i d’una aposta definitiva de les administracions per la creació de la nostra pròpia Vegueria no guanyarem res. Tot quedarà en paper mullat.

La Unió de Joves de les Terres de l’Ebre volem un tractament diferenciat per a les Terres de l’Ebre, amb una regió o estructura més autònoma dintre de Catalunya ja sigui amb la Vegueria o amb el que faigue falta!


VISCA LES TERRES DE l’EBRE !!!!

5 comentaris:

  1. Crec que des de que tinc ús de raó, les Terres de l'Ebre sempre han tingut un tracte diferenciat, no han comptat per a ningú. Sinó expliqueu-me com va tractar CIU aquest territori, ignorant-lo i posant nuclears. No fa molt, a més, se'n volia emportar l'aigua i, avui en dia, encara hi ha diputats d'aquesta coalició que defensen la interconnexió de xarxes, així que aquesta guerra encara no està guanyada.

    Des de que està el tripartit, el dimoni banyut que dirien alguns, les Terres de l'Ebre han rebut més inversió que mai, s'està potenciant el turisme, inversions amb equipaments i serveis, tenim un nou campus universitari i ara volen fer realitat la vegueria de l'Ebre. El que fa temps que demanàvem, el que tant desitjàvem, més pes de decisió per als ciutadans de l'Ebre, davant d'altres àrees més poblades de Catalunya, i més eines d'autogestió per a distribuir millor els recursos al territori.

    Doncs ara sortiu els de CIU dient que sí però no, com sempre, excuses i més excuses, si la crisi, si ara no toca. A l'agenda de Unió o de Convergència, quant toquen les Terres de l'Ebre? Per què sembla que no comptin mai.

    Per cert, quan he llegit la frase lapidària en la que acaba el comunicat "amb el que faigue falta", se m'han posat els pels de punta. Suposo que ho enteneu.

    Salut i vegueries !!!

    ResponElimina
  2. Bé sense voler entrar en un debat jo crec que això podría ser equiparable al paper d'ERC amb l'Estatut.

    Després de 19 mesos de discusions parlamentaries, el tripartit va votar a favor del projecte estatutari, després de que aquest fos pulit per la Comissió Constitucional del Congrès dels Diputatas i aprobat finalment, ERC va votar-hi en contra i va demanar el NO al referéndum.

    La seva decisió es basa en que ells esperaven més, no pot ser també que CiU també esperi més de les vegueries del que ara mateix ens ofereixen?

    ResponElimina
  3. Entenc el teu punt de vista Gutijaume, però hi ha una petita diferència. És cert que Esquerra va demanar el No a l'Estatut, ja que n'esperava més. Però la llei de vegueries que el govern està duent a terme, és la llei que consta al nou Estatut aprovat en referèndum i, si m'ho permets, retallat per CIU (amb aquella encaixada de mans de Mas i Zapatero que encara fa mal). Per tant, Esquerra està seguint el full de ruta que marca l'Estatut.

    Si CIU esperava més de les Vegueries, perquè no ho reivindicar quan és va acordar l'Estatut? Podríem afirmar que el govern actual, amb Esquerra a Governació, està executant la llei de vegueries en la que CIU i estava d'acord?

    De vegades, la política és surrealista.

    Salutacions!

    ResponElimina
  4. Gutijaume. Hi ha diferències substancials.

    ERC va demanar el NO a aquells Estatut, doncs havia estat retallat.

    CiU, diu que ara no toquen vegueries. Si el projecte de llei els sembla curt, poden fer-hi les esmenes que volguin durant la tramitació parlamentària.

    Crec que les diferències són evidents.

    I Jordi, efectivament, que un dirigent polìtic com el Sr. Rodriguez Fandós, encara que sigui jove, utilitzi en un article "polític" un terme indefinit com "el que faci falta" indica un nivell polític baix.

    Que farem Sr. Rodriguez per baixar l'atur? El que faci falta?

    I per eliminar els residus de les centrals nuclears? El que faci falta?

    I per financiar el partit polític? El que faci falta?

    ResponElimina
  5. Matís al que "faigue falta" del comunicat. Em refereixo a Vegueria o lo que faigue falta, dis-li com vulgues, si no és vegueria i és una altra estructura diferent doncs, endavant. Saludos!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta