El director general de Pesca i Acció Marítima del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Martí Sans, i el secretari general del Mar del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Martin Fragueiro, han visitat, avui, diferents punts del Delta de l’Ebre per tal d’analitzar una sèrie d’actuacions que s’hi han de realitzar amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental de les badies del Fangar i dels Alfacs, i per tant, permetre el progressiu desenvolupament del sector pesquer.
Aquestes actuacions són, d’una banda, realitzar un dragatge continu a la punta del Fangar, necessari per mantenir la capacitat de renovació de la badia, de manera que permeti la sortida d’aigua dolça. Aquesta actuació és de gran importància per mantenir els nivells adequats d’oxigen, temperatura, salinitat i concentració de fitoplàncton.
D’altra banda, es planteja la realització d’un canal perimetral a la badia del Fangar per treure l’aigua dolça fora de la badia. En moments de màxim ús de pesticides (inici de la campanya d’arròs), en els mesos d’abril i maig, és important tenir la possibilitat de poder treure l’aigua procedent de l’arrossar directament al mar, on la capacitat de dilució és molt superior. Aquest canal, paral·lel al futur dic de protecció de la badia, ha de permetre realitzar aquest bypass, així com efectuar una distribució homogènia de l'aigua per l'interior de la badia, com passava abans. Des de la construcció de l'estació de bombatge de l’Illa del Mar, tota l'aigua de la seva zona d'influència surt per un sol punt. La proposta és realitzar un canal des d’aquesta estació de bombatge fins al fons de la badia, paral·lela a aquesta, per on podria abocar-se a mar obert.
Finalment, es planteja la construcció d’una estació de bombatge d’aigua de mar a l’interior de la badia del Fangar i una altra d’igual, a la badia dels Alfacs. Aquesta actuació ha de permetre, bàsicament en els mesos d’estiu, quan es presenten problemes d’excés de temperatura i de nivells baixos d’oxigen, entrar aigua directament de mar obert, més fresca i oxigenada.
El Delta de l’Ebre, principalment les seves badies, és una de les principals zones de producció de bivalves del Mediterrani. Si combinen les activitats de pesca extractiva (minoritària), el marisqueig i l’aqüicultura (3.500 tones de musclo i 800 tones d’ostra). El volum de facturació anual, de les dues badies, és de 7 milions d’euros i dóna treball a 400 persones, que viuen directament d’aquesta activitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.