19 de febrer del 2010

Els alcaldes de la Terra Alta, satisfets a mitges amb la nova regulació de parcs eòlics aprovada per la Generalitat

La majoria dels alcaldes dels municipis de la Terra Alta afectats per la nova zona de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica -Batea, Gandesa, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca- han valorat molt positivament el nou mapa eòlic de la Generalitat, tot i que manifesten algunes reserves al voltant del projecte. L'alcalde de Batea, Joaquim Paladella (PSC), va explicar que encara no coneix amb exactitud la part del seu terme que quedaria afectada per la ZDP de la Terra Alta. Paladella va valorar positivament que la Generalitat haja tingut en compte l'opinió dels ajuntaments afectats, però va rebutjar que els consells comarcals tinguen veu en les taules de valoració sobre els nous projectes eòlics. De fet, va avançar que aquesta serà una de les al·legacions que podria presentar l'Ajuntament de Batea, tenint en compte que la mesura implicaria una invasió de les competències municipals. "A Batea governa l'Ajuntament, no el Consell Comarcal", va afegir-hi. De fet, Paladella va recordar que els ajuntaments de CiU van impedir que hi hagués un acord comarcal sobre el model d'implantació eòlica que havia de seguir la Terra Alta, i que això ha provocat tot el desgavell posterior.

Segons Paladella, Batea va donar permís a dos parcs, amb 14 aerogeneradors, però després ha rebutjat algunes ofertes d'altres promotores eòliques. "En canvi, Caseres està posant molins a un metre del nostre terme municipal; ells es queden els beneficis, i Batea només els perjudicis", va dir. L'alcalde va anunciar que en els propers dies convocarà una sèrie de reunions per estudiar la proposta de la Generalitat i prendre una decisió sobre la posició de l'Ajuntament. "No som partidaris del no a tot, però tampoc del sí a tot", va advertir. "Tenim clar que no volem més nuclears, l'MTC o una tèrmica, perquè nosaltres vivim de l'agricultura, del vi i del turisme rural; però més energia eòlica ben posada no té per què afectar-nos negativament", va dir. "Municipis com Gandesa o Vilalba estam molt sobrecarregats de molins, però a Batea encara hi ha zones que serien compatibles", va remarcar. Amb tot, Paladella va rebutjar preventivament que la nova ZDP vulga instal·lar parcs eòlics a prop del nucli urbà de Batea o al costat del riu Algars.


Una línia d'evacuació "sobredimensionada"

L'alcalde de Vilalba dels Arcs, Xavier Marzo (CiU), va afirmar la ZDP de la Terra Alta no els ha agafat de sorpresa. "Estàvem pendents del tema i sabíem que ens afectaria", va precisar. Així, Marzo va recordar que Vilalba dels Arcs està dintre del mapa de vents com a zona primordial, i que a la Terra Alta s'ha construït una línia d'evacuació de l'electricitat "molt sobredimensionada", precisament per poder implantar més projectes eòlics en una segona fase. L'alcalde va rebre la documentació de la Generalitat ahir al migdia, i va lamentar que el govern haja deixat sols els ajuntaments durant tot aquests anys, sense ajudar-los a resoldre els diferents problemes que s'han trobat pel camí. En canvi, ara la nova normativa és excessivament intervencionista. A Vilalba dels Arcs ja tenen 23 molins en funcionament i n'hi ha 10 aerogeneradors més en projecte, amb una potència total de 75 MW. "Mig terme ja el tenim ocupat amb aerogeneradors", va remarcar. "Estan tots els parcs tan a prop, que no hi haurà ajuntaments que diguen que no, perquè si posen els molins al poble del costat igual els veuran i no rebran els beneficis", va pronosticar. Segons Marzo, Vilalba del Arcs i Batea són els dos municipis amb més terme dintre de la nova ZDP. "Al nostre poble mai hi ha hagut rebuig social contra els parcs eòlics, i la prova és que ja tenim els aerogeneradors instal·lats", va recordar.

Una zona ja afectada per un parc en tràmit

L'alcalde de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, va assenyalar que la part del seu terme que queda dins de la ZDP, al sector del Coll del Moro, és una zona en què ja s'està construint un parc eòlic. En concret, la central té 15 aerogeneradors i està pendent de tenir la llicència per poder començar les obres, però aquest és un tràmit que l'Ajuntament aprovarà en pocs dies, després que s'haja aprovat el pla especial per part de la Generalitat. El document del govern sobre les noves ZDP també li havia arribat ahir al migdia, i Aubà ja ha convocat una sèrie de reunions amb tots els grups polítics, amb la previsió de poder celebrar un ple la setmana que ve, i decidir si l'Ajuntament gandesà presenta al·legacions. "El nou model d'implantació eòlica també parla de la declaració d'utilitat pública, però pensem que també caldria tenir en compte l'opinió dels ajuntaments", va concloure. D'altra banda, aquest diari no va poder contactar ahir amb l'alcalde de la Pobla de Massaluca, Joan Lluís Cuadrado (CiU).

El tema a El Punt:
-La majoria d'alcaldes veuen bé el nou mapa eòlic, però els del Priorat s'hi oposen
-El govern acorda vuit zones eòliques fora de les quals no es faran parcs grans

Foto: PSC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta