6 de febrer del 2010

Els presidents dels consells comarcals de l'Ebre rebutgen units la candidatura d'Ascó a l'MTC

La població riberenca supera el primer tall i ja només queden vuit aspirants.

El govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre se sent des d'ahir una mica més acompanyat pel territori en la lluita política contra la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó. El president riberenc, Bernat Pellisa, va consensuar ahir amb els tres presidents dels altres consells de les Terres de l'Ebre un manifest contrari al magatzem temporal centralitzat (MTC). El document reclama als governs català i espanyol que tinguen en compte que el territori rebutja l'arribada dels residus nuclears. Per la seua banda, ICV-EUiA ha anunciat que presentarà mocions contra l'MTC en tots els ajuntaments en què té representació.


«Ham tancat un manifest que rebutja la candidatura d'Ascó a l'MTC, i que farem arribar al govern de l'Estat i al de la Generalitat, per recordar-los que a l'Ebre no hi ha el consens territorial necessari per instal·lar el cementiri nuclear», va dir ahir Pellisa just després de la reunió. A més de la signatura del president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, que pertany a ERC, el document també porta la del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Àngel Ferràs, de CiU; la del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, també republicà, i la del president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Castor Gonell, del PSC.

El document es va redactar durant la tercera trobada que els quatre presidents comarcals van decidir celebrar cada mes per tractar temes d'interès de les Terres de l'Ebre. Ahir, la reunió de treball tenia lloc a Móra d'Ebre, al mateix edifici en què fa dues setmanes es van tancar els membres del govern riberenc i altres càrrecs electes del territori com a mesura de pressió per evitar la candidatura d'Ascó a l'MTC. El manifest reclama al govern català que rebutge la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya, amb l'aprovació d'una resolució al respecte o manifestant la seua oposició al govern de l'Estat. I al govern espanyol els quatre presidents comarcals li reclamen que tinga en compte la falta de consens que ha generat l'única candidatura en territori català. Finalment, el document reclama a la Generalitat una major implicació en la construcció de més infraestructures a les Terres de l'Ebre amb l'objectiu de facilitar un procés més ràpid cap a la diversificació econòmica. A banda, Pellisa va detallar que encara no han rebut els informes sol·licitats a la Generalitat i a la Diputació de Tarragona, per estudiar una possible impugnació de l'acord de ple d'Ascó.

Mocions als ajuntaments

D'altra banda, ICV-EUiA va anunciar ahir la seua decisió de presentar mocions en tots els ajuntaments de Catalunya en què tenen representació, per aconseguir el rebuig dels consistoris a la candidatura d'Ascó al cementiri nuclear. De fet, el text de la moció també insta l'Ajuntament riberenc a revocar l'acord amb què va aprovar la seua candidatura a l'MTC, i alhora demana al govern de l'Estat que supedite la construcció de la infraestructura a la posada en marxa d'un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears. A més, la moció d'ICV-EUiA també reclama que l'Estat prengui les mesures necessàries per fer possible un sistema energètic sostenible, i que es consensuï amb els governs locals i autonòmics l'emplaçament de l'MTC. De la mateixa manera, la coalició recorda que els municipis veïns i els governs comarcals ja han mostrat també el desacord amb la candidatura d'Ascó, i que l'energia nuclear és insostenible des dels punts de vista econòmic, social i mediambiental.
 
Publicat a El Punt
Foto: Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta