18 de febrer del 2010

La finca Bombita ja és pública

L'Estat tanca la compra per 9,5 milions d'euros, amb l'objectiu de recuperar l'antiga zona humida i lluitar contra la regressió al Delta.

El govern de l'Estat va oficialitzar ahir l'adquisició de la finca Bombita, tot aprofitant una visita a Deltebre del secretari general de Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro. La compra de la finca, que té 516 hectàrees, s'ha tancat per 9,5 milions, amb l'objectiu de restaurar-la mediambientalment i obrir aquest espai al públic. En aquest sentit, el Ministeri de Medi Ambient va decidir fa uns anys que calia incorporar terrenys de la llacuna del Canal Vell i altres propietats adjacents en el domini públic marítim terrestre.

Però el projecte encara necessitarà uns 14 milions més. De fet, forma part del pla integral de protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), en el marc d'una actuació contra la regressió que abasta 750 hectàrees. L'actuació programada en aquesta important finca de l'hemidelta esquerre, un dels punts més febles del Delta, inclou l'augment de la zona de llacuna i la creació d'itineraris i miradors. Així, es crearà una nova zona humida que arribarà des de la mar fins a la llacuna, tot protegint la biodiversitat de la zona. A banda, un nou mur de protecció –a 500 metres del domini públic marítim terrestre, just després de la platja, les dunes i l'aiguamoll–, servirà per evitar la regressió de la línia de costa i de pujada del nivell del mar. En aquest sentit, l'objectiu ha estat la protecció i la millora ambiental dels terrenys situats davant de la platja de Pals, així com de la bassa de l'Arena i del Nen Perdut. Els problemes de regressió i els excessos agrícoles havien afectat negativament les dunes que servien de protecció.

Uns terrenys amb història torera

La compra de la finca Bombita al seu actual propietari, Ricard Torres Rocamora, tanca un conflicte històric a Deltebre, que s'havia allargat durant més de trenta anys. Així, la dessecació de la llacuna de Bombita –la bassa de l'Estrella–, per convertir la finca en arrossars, va provocar un gran rebuig popular, que va acabar propiciant la creació del Parc Natural del Delta. Els contactes entre el govern de l'Estat i els propietaris de la finca van començar fa uns quatre anys, ja que la restauració mediambiental de la zona es considera vital per frenar la regressió del Delta. El nom de la finca prové del qui va ser el seu propietari a principis del segle XX, el torero sevillà Ricardo Torres Reina (1879-1936), més conegut pel sobrenom de Bombita. Com el seu germà, que també era torero, va arribar a ser tan popular que el sobrenom va ser utilitzat per llançar al mercat una marca d'anís dolç. Durant la seua carrera va rebre 30 cornades i va matar 1.562 bous. Bombita va guanyar una fortuna i l'any 1919 es va casar amb Maria Regordosa, filla d'un industrial català.

Publicat a ElPunt.cat
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 18-02-2010 Pàgina 9

Foto: Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta