19 de febrer del 2010

[Nota de premsa] El Congrés votarà el dimarts la moció de Joan Herrera per a suspendre el concurs d'ubicació del cementiri nuclear

El Ple del Congrés del pròxim dimarts, 23 de febrer, debatrà i votarà la moció conseqüència a la interpel·lació del diputat i portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, perquè se suspengui l'ordre ministerial que va obrir el procés de concurs per a la ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactivos d'Alta Activitat (ATC), conegut també com cementiri nuclear.

Aquest matí Joan Herrera ha interpel·lat en el Ple al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, sobre els motius pels quals la resolució de 23 de desembre de 2009, de la Secretaria d'Estat d'Energia va modificar el previst en el Reial decret 775/2006, de 23 de juny, variant significativament el paper de la Comunitats Autònomes en el procés d'ubicació del ATC.

En la seva intervenció, el diputat ecosocialista ha censurat al ministre Sebastián que “s'hagin canviat les regles en la meitat de la partida” perquè “s'ha menyspreat la voluntat del territori i ara no hi ha consens social, ni polític, ni territorial”. Herrera també ha criticat la falta de transparència en el procés i l'absència de participació i per tot això la moció del pròxim dimarts emplaçarà al Congrés a votar per a deixar sense efecte la resolució del passat 23 de desembre i per tant que es paralitzi el concurs d'ubicació del cementiri nuclear.

Herrera ha recordat al ministre Sebastián el compromís del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en 2006, a abordar el tema dels residus nuclears des d'un “ampli consens social i polític, incloses les organitzacions defensores del medi ambient, i el major consens territorial possible”.

El diputat ecosocialista ha subratllat que no hi ha rigor quan es decideix on se situen els residus sense decidir abans fins a quan es generen: “Els magatzems temporals no són ni poden ser la solució al problema dels residus nuclears, més aviat la seva construcció és la prova més palpable que no hi ha solució, ni a mitjan ni a llarg termini, i el que fem és traslladar a les generacions futures les conseqüències del nostre consum i la nostra opció per una tecnologia tan immadura que no sap què fer amb els residus que genera”.

CANVIAR LES REGLES A LA MEITAT DE LA PARTIDA

Herrera ha apel·lat al “consens territorial” i en aquest sentit el diputat ecosocialista ha estat especialment crític amb la resolució del 23 de desembre del 2009 per la qual s'efectua la convocatòria pública. “En aquesta resolució ja desapareix qualsevol tipus de paper per a les CCAA, deixant-los el paper marginal de poder al·legar quan la decisió del Ministeri ja està presa”, ha afegit.

“El consens territorial esgrimit per Indústria es redueix a un acord d'un municipi, de 500, 1000 o 1.500 habitants, que al marge de la seva realitat comarcal i autonòmica pot optar obviant l'opinió expressada pels Consells comarcals o per la mateixa CCAA”, ha subratllat Herrera al ministre Sebastián, i li ha retret “l'actitud de menyspreu cap a l'opinió de les CCAA”.


“S'han canviat les regles del joc a la meitat de la partida i això és simplement inacceptable”, ha afirmat Herrera, que ha demanat “transparència, equitat, voluntarietat i participació”.

En relació amb la transparència, Herrera ha assegurat que el Govern va haver de posar diners sobre la taula per a trobar pobles amatents a albergar el ATC i el Ministeri d'Indústria es va comprometre amb l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears ( AMAC) a augmentar fins a 8,25 milions d'euros cada any la suma que reben. El tracte aparaulat entre Indústria i els pobles nuclears era que sense candidats no hauria diners, i viceversa. “El 29 de desembre, el Ministeri va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat la convocatòria per a triar l'emplaçament del ATC i va complir la seva paraula a l'obrir l'aixeta dels diners quan va arrencar el procés per a modificar l'Ordre Ministerial d'assignació de fons a municipis nuclears”, ha denunciat Herrera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta