17 de febrer del 2010

[Nota de premsa] El Departament de Treball promou la creació de 838 llocs de treball a les comarques de les Terres de l'Ebre i la formació i assessorament de prop de 4.500 persones en atur

Un total de 861 accions de promoció de l'ocupació finançades per Treball, a través del SOC, a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta

El director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, acompanyat del director dels serveis territorials de Treball a lles Terres de l’Ebre, José Antonio Martín Cid, ha presentat avui a Tortosa les actuacions dutes a terme amb el suport del Departament de Treball, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), per generar llocs de treball a les comarques de les Terres de l’Ebre i millorar l’ocupabilitat de les persones que es troben en atur o en risc d’exclusió social.

Els programes de suport i acompanyament, mitjançant la formació i l’assessorament personalitzat, però també a través d’iniciatives que comporten la contractació directa de treballadors/es, són una prioritat del Departament de Treball per ajudar les persones en dificultats tant a les comarques de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta) com arreu de Catalunya.

El Departament de Treball ha impulsat o finançat un total de 861 accions de promoció de l’ocupació a les comarques de les Terres de l’Ebre, que han comportat la contractació directa de 838 persones i han beneficiat 4.441 persones que han rebut formació ocupacional o han participat en procés d’acompanyament en la recerca de feina o de millora de la seva ocupabilitat. Aquestes dades corresponen a actuacions dels anys 2008 i 2009

En totes aquestes actuacions, concretades en la seva major part a través d’entitats locals com ajuntaments de la comarca o el Consell Comarcal, han suposat una inversió per part del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de 13.151.933.85 euros.

Aquestes accions s’estructuren en set grans tipus de programes:


1 - Programes de Desenvolupament Local


Els Programes de Desenvolupament Local consisteixen entre d’altres coses en la contractació per part d’administracions locals i altres organismes dels anomenats Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local.

A tall d’exemple, els ajuntaments de Roquetes, Tortosa, Amposta, Ulldecona, La Sènia, Alcanar, Mas de Barberans, La Galera, Sant Jaume d’Enveja han incorporat agents d’Ocupació i Desenvolupament Local, així com el Consell Comarcal del Montsià, la Mancomunitat de la Taula del Sènia i el Consorci Serra de Llaberia. Les persones Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local estan especialitzats, per exemple, en promoció empresarial, econòmica i comercial, suport per a la comercialització de productes endògens, dinamització del teixit empresarial, desenvolupament territorial, rural i turístic.

A més, el projecte “Treball als Barris” del SOC, a través del qual el Departament participa en l’aplicació de la Llei de Barris, també forma part dels Programes de Desenvolupament Local. En aquest cas, aquest programa ha servit per contractar 27 persones i beneficiar-ne 37 mitjançant les 16 accions implementades l’any 2009 als nuclis antics de les localitats de Tortosa i Móra d’Ebre, on hi resideixen més de 3.600 veïns que se’n beneficien indirectament.

En concret, al Nucli Antic de Tortosa s’han implementat accions per la millora de la convivència al barri i l’atenció de persones i famílies en risc d’exclusió social, i al Nucli Antic de Móra d’Ebre ja s’ha contractat una directora del projecte que coordini les actuacions finançades pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques amb les accions ocupacionals i de desenvolupament local finançades pel Departament de Treball, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya.

A més, s’hi ha contractat un home d’ètnia gitana i una dona magribina de més de 25 anys com a persones mediadores al Centre de Formació Ocupacional; una formadora i dues monitores, una d’ètnia gitana i l’altra marroquina, totes dues del barri, per a l’espai obert d’aprenentatge, entre altres persones contractades en el marc del Projecte “Treball als Barris”.

Alhora, s’hi han contractat tres persones per realitzar tasques de manteniment i rehabilitació d’espais públics.

2 – Programes Experimentals i Projectes innovadors

Els Projectes Innovadors són actuacions que s’orienten a la millora de les oportunitats d’ocupació i de la qualitat dels llocs de treball, així com a l’increment de la competitivitat de les empreses i, en general, el suport a l’activitat econòmica.

Aquests projectes poden orientar-se segons cinc grans línies estratègiques, com poden ser la igualtat d’oportunitats en el treball, ja sigui entre dones i homes com pel que fa a col·lectius amb dificultats per a la inserció laboral. També poden consistir en accions de formació, de transformació del model productiu o de millora de l’ocupabilitat –de les oportunitats de trobar feina-.

En el cas de les comarques de les Terres de l’Ebre, per exemple, els ajuntaments de Tortosa i de Deltebre, la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori i el Consorci per a l’Execució del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre porten a terme projectes innovadors en matèria d’igualtat d’oportunitats en el treball, la formació, la transformació del model productiu i millora de la competitivitat, i la millora de l’ocupabilitat i impuls dels processos d’inserció laboral.

Els Programes Experimentals en Matèria d’Ocupació (PEMO) consisteixen en la posada en marxa de dispositius de suport adreçats, preferentment, a les persones en situació d’atur perceptores de prestacions i a persones de col·lectius amb especials dificultats per trobar feina.
Aquests programes poden incloure actuacions de diferent naturalesa com orientació professional, assessorament, formació tecnicoprofessional, treball de les competències transversals, pràctica laboral, tutoria, acompanyament al procés d’inserció i qualsevol altre tipus d’acció ocupacional que tingui com a finalitat la inserció sociolaboral de les persones en situació d’atur.
En el cas de les comarques de les Terres de l’Ebre, la Mancomunitat Taula de del Sènia està portant a terme un Programa Experimental en Matèria d’Ocupació.

3 – Programes de Qualificació Professional

Un tercer bloc d’accions són els Programes de Qualificació Professional, que consisteixen bàsicament en actuacions de formació per a persones en atur, ja siguin programes de qualificació professional inicial o formació adreçada a sectors prioritaris i emergents, on hi ha més possibilitats que els alumnes acabin trobant feina.
Amb una aportació de 3.299.604 euros del Departament de Treball, aquestes actuacions han permès dur a terme a les comarques de les Terres de l’Ebre 247 accions de formació a 3.568 persones.

En concret, a les comarques de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta) s’han fet accions de formació en sectors prioritaris i emergents com, per exemple, informàtica, ofimàtica, sistemes informàtics, disseny i implementació de l’estructura d’un web, atenció especialitzada a les persones grans, auxiliar d’infermeria en geriatria, assistència especialitzada de les persones malaltes d’Alzheimer, soldador/a d’estructures metàl·liques lleugeres, salut laboral, administració d’empresa, comptabilitat bàsica, manipulació d’aliments, entre altres.

4 – Programes Mixtos de Formació i Treball

Els Programes Mixtos de Formació i Treball són actuacions que permeten a les persones participants treballar amb un contracte a la vegada que es formen en una determinada feina.

En concret, a les comarques de les Terres de l’Ebre, un total de 248 alumnes-treballadors/es s’han contractat per portar a terme 16 activitats en escoles taller, cases d’oficis i taller d’ocupació.

El Departament de Treball hi ha destinat un total de 3.595.474 euros, el que ha permès, per exemple, als ajuntaments de Tortosa, Deltebre, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona, així com als Consell Comarcal del Baix Ebre, Consell Comarcal del Montsià, Consell Comarcal del Ribera d’Ebre i al Consell Comarcal de la Terra Alta, implementar aquesta mena d’actuacions.

5 – Plans d’Ocupació

Els Plans d’Ocupació són actuacions que permeten a les entitats que ho sol·liciten rebre ajuts per a la contractació temporal de persones amb dificultats per inserir-se al món laboral per desenvolupar feines de forma temporal.

En el cas de les Terres de l’Ebre, els Plans d’Ocupació han suposat la contractació de 493 persones per desenvolupar tasques en diferents projectes vinculats al medi ambient (ecoeficiència, educació mediambiental, gestió d’aigües, protecció i manteniment de zones naturals i periurbanes, reciclatge i tractament de residus, agricultura ecològica); serveis a la comunitat ( prevenció de la violència de gènere, dinamització comunitària i cohesió social, atenció a les persones immigrants, atenció als infants, suport a les persones grans i a les persones discapacitades); tecnologies de la informació i la comunicació (xarxes telemàtiques, accions d’alfabetització digital, disseny i manteniment de pàgines web).

Aquests ens locals de la comarca i altres entitats han rebut un total de 3.482.618 euros per part del Departament de Treball per fer els plans d’ocupació.

6 – Programes d’Orientació Professional

Finalment, els Programes d’Orientació Professional consisteixen en la contractació de persones tècniques en orientació laboral per ajudar a les persones en atur en el seu procés de recerca de feina, tant per part d’administracions locals com d’entitats sense ànim de lucre. A les comarques de les Terres de l’Ebre, els ajuntaments de Tortosa i Amposta, l’Institut per al Desenvolupament de la Formació i l’Ocupació, i l’Aula de Formació Professional i Estudis Socials han rebut el suport del Departament per a la contractació de persones tècniques per a fer aquestes tasques d’assessorament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta