2 de febrer del 2010

El Govern aprova l’organització de Catalunya en set vegueries

El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de vegueries de Catalunya i el Projecte de llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els dos projectes legislatius suposen el desplegament de competències estatutàries i permetran avançar en la nova organització territorial de Catalunya. El president de la Generalitat, José Montilla, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al consell de Govern acompanyat pel conseller Ausàs, ha destacat que amb aquesta aprovació "es desencallen dos projectes molt importants que estaven aturats fa molts anys". Per la seva banda, el conseller Ausàs ha dit que les noves vegueries "aproparan els serveis de la Generalitat al país" i que no suposaran cap superposició d'administracions.



El Govern ha aprovat el Projecte de llei de vegueries de Catalunya i el Projecte de llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els dos projectes legislatius suposen el desplegament de competències estatutàries i permetran avançar en la nova organització territorial de Catalunya. El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, han comparegut a la roda de premsa posterior al consell de Govern per explicar els dos projectes.


Pel president, amb aquesta aprovació “complim amb l’Estatut i amb el seu desplegament. Desencallem lleis i projectes aturats fa molts anys, segurament per manca de voluntat política, per manca d’ambició o per no abordar problemes que, certament, són complexes”.

El conseller Ausàs, ha destacat que amb aquesta aprovació, el Govern “ha actuat amb sentit de país, un país que es dota de les estructures administratives, que s’organitza territorialment com creu adient en cada moment i en aquest moment, la nova organització territorial respon a una voluntat de simplificació de les estructures de l’administració, d’eficiència en la prestació dels serveis públics i de proximitat amb la ciutadania”.

El Projecte de llei de vegueries estableix el mapa de vegueries de Catalunya, que, tal com preveu l’Estatut, tindrà una doble condició: el Govern de la Generalitat s’organitzarà territorialment en “demarcacions veguerials”, i la cooperació local s’organitzarà en “consells de vegueries”. En aquest sentit, i d’acord amb l’Estatut, els consells de vegueries substituiran les actuals diputacions provincials.

Per fer efectiva la doble condició de la vegueria, es crearà la Comissió de Coordinació Territorial, òrgan que articularà les relacions interadministratives i de coordinació de polítiques públiques entre els ens locals i els serveis territorials de la Generalitat.

La llei crearà set vegueries, que coincidiran amb els actuals àmbits de desconcentració i gestió administrativa de la Generalitat al territori i que són els següents:

Alt Pirineu i Aran, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Era Val d’Aran.

Barcelona, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.Catalunya Central, que comprèn els municipis de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona, i el Solsonès.

Girona, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva.Lleida, que comprèn els municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell.

Camp de Tarragona, que comprèn els municipis de les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat.

Terres de l’Ebre, que comprèn els municipis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Pel que fa a l’Aran, mantindrà la seva relació directa amb el Govern de la Generalitat i la seva singularitat serà tinguda en compte a l’hora de fixar la seva relació amb el Consell de Vegueria.

Cal assenyalar que la Llei preveu la transició de les quatre diputacions provincials actuals als nous consells de vegueria. La constitució dels altres tres consells de vegueria es farà gradualment.


Projecte de llei de creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

En aquest procés de desplegament de la nova organització territorial de Catalunya, el Govern també ha aprovat el Projecte de llei de creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Com ha explicat el president de la Generalitat, la futura llei “preveu, entre d’altres, la substitució de la Mancomunitat de Municipis, de l’Entitat Metropolitana del Transport i de l’Entitat del Medi Ambient, per una institució d’àmbit local amb un esperit de simplificació, de millora de l’operativitat des de tots els punts de vista”.

Amb aquesta llei, el Govern reconeix aquesta realitat formada pels municipis que constitueixen aquesta realitat urbana, on viu més de la meitat de la població de Catalunya. Aquesta és, doncs, una mesura de racionalitat política per organitzar i vertebrar els serveis públics de competència municipal, que necessita la capital de Catalunya i la seva àrea d’influència. Formaran part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona els 36 municipis que actualment formen part d’alguna de les tres entitats metropolitanes existents en l’actualitat.

Font i fotografia: Generalitat de Catalunya

4 comentaris:

  1. serà la de bó, o un bluf com sempre?

    ResponElimina
  2. Sintetitzant molt puc afirmar que :
    Quan la butxaca esta buida, el Govern alguna cosa ha de fer perquè no sigui dit...Aquesta fora una reforma que no val diners, encara que de saliva se’n gastarà molta. Com ja he comentat en altres “posts” el projecte de divisió territorial de Catalunya amb Vegueries es una mera excusa per crear l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on viu el 50 % de la població, i representa una bona queixalada pels poders politics i econòmics...La resta del territori es palla...

    ResponElimina
  3. Sr. Mc Calan,
    puc entendre que hi estigue en contra. Es clar, moltes diputacions tenen endollats de fa molt temps del partit que va governar durant molts anys Catalunya. Ara, los que manen, volen endollar als seus, i això pica, ho entenc.
    No vull dir que no tingue raó amb lo de l'àrea metropolitana i moltes coses de les que diu. Però ha d'admetre que al darrera, hi ha una mera qüestió d'interessos de partit i de clientelisme. Ja se sap, venen eleccions.

    ResponElimina
  4. Miri Nuria; ja vaig dir en un altre post que, o s’acaba amb TOTES les puces o ens estarem rascant sempre...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta