11 de febrer del 2010

[Nota de premsa] S'inicien els plans especials de protecció dels parcs naturals de l'Alt Pirineu, el Delta de l'Ebre, el Monsant i els Ports i de l'Alta Garrotxa

· Els plans, d'acord amb una diagnosi específica, establiran l'ordenació dels espais protegits i proposaran mesures de millora
El Departament de Medi Ambient i Habitatge, després d’un concurs públic iniciat a finals d’agost, ha adjudicat els contractes per elaborar els plans especials de protecció del medi natural i del paisatge dels parcs naturals de l’Alt Pirineu, el Delta de l’Ebre, el Montsant, dels Ports i de l’espai d’interès natural de l’Alta Garrotxa. En aquests moments ja s’ha iniciat la primera fase de treball de diagnosi de cadascun dels espais naturals protegits.

En la primera fase del treball, que finalitzarà a mitjan l’any 2010, s’ha de realitzar una diagnosi de cada espai, determinant els problemes de conservació i les oportunitats de millora. D’acord amb la diagnosi, s’han d’establir els objectius del pla i les mesures necessàries per tal d’assolir-los. En aquesta fase té una importància particular la implicació dels agents del territori: ajuntaments, entitats i particulars. Per això, s’ha previst el desenvolupament d’un pla de participació i comunicació específic per a cada pla, que permeti tenir en compte el coneixement local i fer una diagnosi acurada de l’espai protegit. En la segona fase es formularà el Pla, i en darrer lloc s’iniciarà la tercera fase amb l’inici de la tramitació d’informació pública.

Les mesures a proposar en els plans tindran una triple funció: preventiva, per mantenir la funcionalitat dels sistemes naturals; d’ordenació, per assegurar el desenvolupament sostenible de les activitats humanes (aprofitaments, accés públic, etc.) que hi tenen lloc; i de foment, per promoure accions de recuperació i promoure oportunitats de desenvolupament local. Així mateix, els plans poden incloure directrius pel que fa a l’evolució d’instruments de gestió o ordenació complementaris, quan sigui necessari assolir un major grau de precisió en la definició o regulació de determinats aspectes (per exemple, itineraris d’accés, determinades activitats esportives, etc.).

Un cop la proposta del pla estigui elaborada es procedirà a la seva tramitació, amb els corresponents períodes d’informació pública, audiència als ens locals i sol·licitud dels informes preceptius als diferents organismes de l’Administració. A continuació, es valoraran al·legacions rebudes, amb la corresponent proposta d’esmenes i es redactarà una nova versió del pla amb les esmenes incorporades. Finalment, després dels informes previs preceptius previs a l’aprovació definitiva d’ajuntaments i departaments, el Pla serà aprovat mitjançant un acord de Govern.

Per desenvolupar aquesta tasca s’ha procedit a la contractació de cinc empreses que redactaran els plans, sota la supervisió de la Direcció General del Medi Natural, i proveiran d’assistència tècnica durant la seva tramitació. Així mateix, s’inclou el desenvolupament del pla de participació i comunicació per assegurar la implicació dels agents del territori en el procés. L’estudi, la redacció i la tramitació dels plans es perllongarà fins el desembre de 2012 i el valor global dels contractes és de 601.698,75 € amb IVA inclòs.


Què és un pla especial
El pla especial de protecció d’un espai natural és l’instrument tècnic i jurídic a través del qual s’estableixen els objectius de recuperació i conservació de l’espai natural. S’hi defineixen les característiques de l’espai natural, s’ordena territorialment i s’estableix la regulació i el programa d’actuacions a l’espai.

Els plans especials s’elaboraren i es tramiten d’acord amb la legislació d’espais naturals, en concret, la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta