12 de febrer del 2010

[Previsió] El Servei Meteorològic de Catalunya preveu neu a punts de la costa

A punts de muntanya l’onada de fred fins avui és comparable a la del gener i febrer de 2005

El cap de setmana destacarà pel fred arreu de Catalunya i per algunes nevades a punts del litoral i del Prelitoral

El Servei Meteorològic de Catalunya, adscrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge, preveu que la temperatura es mantingui molt baixa durant el cap de setmana, tot i que iniciarà una pujada lenta i progressiva, les glaçades seran generals a l’interior i puntuals al litoral. La temperatura mínima prevista per la matinada de dissabte estarà entre -5 i -10 ºC al Pirineu, al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -6 i -1 ºC al Prelitoral i entre -2 i 3 ºC al litoral.

La persistència de la massa d’aire fred, juntament amb la formació d’una petita depressió, donarà lloc a algunes nevades fins a nivell del mar a punts del sector central del litoral i del Prelitoral de cara a dissabte i primeres hores de diumenge. Les nevades seran febles i disperses i, puntualment, podran arribar a acumular fins a 2 cm de neu. La resta de diumenge serà una jornada freda i sense precipitacions.

La predicció a mitjà termini indica que a partir de dilluns 15 a la tarda es podrien produir noves nevades que afectarien molts punts de la meitat sud del país, amb una cota de neu que començaria a nivell del mar. Dimarts 16, les precipitacions s’estendrien a altres punts de Catalunya, alhora que la cota de neu pujaria progressivament.

A causa d’aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos de Situació Meteorològica de Risc per onada de fred i neu.

Segons dades del SMC, l’entrada freda en alçada ha estat comparable a la del 26-28 de gener de 2005 i 28 de febrer de 2005. En general, la temperatura mínima dels darrers tres dies a les 12 estacions d’alta muntanya (altitud superior a 1800 metres), ha quedat 1 o 2 ºC per sobre els valors més baixos dels darrers 10 anys que es van enregistrar entre el gener i el febrer del 2005. Només en dues d’elles, Boí (2.540 m) i Malniu (2.310 m), amb sèrie iniciada els anys 1998 i 1999, la mínima d’aquests dies ha estat la temperatura mínima absoluta de la sèrie.

Pel que fa a la resta de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) no s’han enregistrat valors excepcionals, si bé de les 106 estacions amb 10 anys o més de dades, 10 estacions han enregistrat la temperatura més baixa d’un mes de febrer.

Tn del 10-12 febrer 2010: temperatura mínima més baixa enregistrada del 10 al 12 de febrer del 2010
Tnn (sèrie febrer): temperatura mínima més baixa en un mes de febrer
Tnn (tota la sèrie): temperatura mínima més baixa enregistrada


El vent ha seguit bufant de component nord i ha superat els 90 km/h a punts del Pirineu i de l’extrem sud i nord-est de Catalunya durant els darrers 3 dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta