8 de febrer del 2010

[Tribuna] 'La vegueria de l'Ebre, fruit d'una unitat desitjable', article de Josep Bayerri

El concepte de Vegueria de l’Ebre és recent. Aquest terme mai s’havia utilitzat abans de la dècada dels setanta. Fins 1716 i a la divisió territorial de la Generalitat Republicana (1938) era Vegueria de Tortosa o Regió Vª, però sense la Ribera d’Ebre, pertanyent a Reus. Al número extraordinari de “Serra d’Or” (setembre de 1965), la primera vegada que es fa una proposta unitària per a les quatre comarques, es parla de “Regió de l’Ebre”, com també a l’obra d’Ernest Lluch i Eugeni Giralt “L’economia de la Regió de l’Ebre (1967); mentre, al llibre de Mariano Jover, es publicava per primera vegada un plànol conjunt de les quatre comarques, fet per mi, sota la denominació de “Territorio de Tortosa” (1972). Em cap l’honor d’haver estat la primera persona que va utilitzar el nom “Vegueria del Ebro”, aleshores en castellà a la revista “Economia Mediterranea” (1974) i altres escrits; així es superaven fusionant-se les dues denominacions anteriors: Vegueria de Tortosa i Regió de l’Ebre

El moment clau fou a l’inici de la transició que coincidí amb aquell gran moviment popular que s’anomenà Congrés de Cultura Catalana. A Tortosa es va posar en marxa el desembre de 1975 impulsat per una troica que faria possible importants iniciatives: Josep Mª Castells (PSUC), Joan Martí (CiU) i jo mateix (PSC). Aviat s’hi sumarien persones significatives del Montsià: Josep Maria Simó (PSC) i Joan Josep Grau (aleshores PSUC), d’Amposta; Manuel Castellà (CiU de Sant Carles de la Ràpita ), Jaume Antich, d’Ulldecona (PSC d’Ulldecona); Victor Gimeno (PSUC de La Sènia) i altres. També de la Terra Alta com Anton Monner (CiU de Gandesa). Aquell mateix mes es constituï la que s’anomenaria Assemblea General d’entitats de la Vegueria de l’Ebre. S’utilitzà obertament i pública el nom de “Vegueria de l’Ebre” que era pràcticament desconegut.

Des del primer dia la Vegueria de l’Ebre incloïa les quatre comarques; les tres la Regió Vª i la Ribera d’Ebre. No fou fàcil convèncer la gent de la Ribera d’Ebre. La Ribera d’Ebre tenia en aquells moments uns problemes més greus: el dels projectes de nous embassaments sobre l’Ebre a Xerta (que hagués inundat des de Benifallet a Ginestar) i Garcia (fins Ascó); i, les dues centrals nuclears d’Ascó en obres des de 1974. Tot això, sense cap reconeixement institucional, ja que la comarca de la Ribera no existia a cap efecte i els seus pobles estaven repartits entre els partits judicials de Gandesa (Miravet, Benissanet, Móra d’Ebre, Ascó), Tortosa (Rasquera i Ginestar) i Falset (la resta), com actualment continua. Això obligà a cercar fórmules singulars de representació com la CARE, amb apoderaments atorgats davant notari.

Ells al·legaven que la seva ciutat de referència era Reus on anaven a comprar, al metge, a l’Institut, al cine o simplement a passejar i que Tortosa els quedava lluny i mal comunicada. Els urbanistes expliquen que les tendències de desplaçament són sempre en la direcció dels vectors que conflueixen sobre les grans capitals, en aquest cas Barcelona. La problemàtica viva, i l’esperit reivindicatiu dels riberencs els feren comprendre que els principals problemes que afectaven fins i tot a la seva subsistència física (nous embassaments, transvasaments, nuclearització, economia agrària,...) els lligaven al Baix Ebre-Monstià, que és on trobarien aliats i no pas a Reus. Apostar per un gran eix de comunicacions Amposta-Tortosa-Mora-Flix-Lleida que donés una alternativa a l’únic aleshores operatiu Alcanyís-Gandesa-Mora-Falset-Reus-Tarragona era una necessitat prioritària.

A la quarta reunió plenària de l’Assemblea d’Entitats, celebrada el 8 d’abril de 1976 a la Casa Diocesana de Tortosa (avui Escola Oficial d’Idiomes) es va discutir un projecte de declaració programàtica que havia elaborat jo com a ponent. Els representants de la Ribera d’Ebre, encapçalats per Josep Mª Sáez (Miravet), Mercè Martinez Alier (Ginestar), Carmel Biarnès i Joan Carranza (Ascó) van proposar diverses modificacions relatives al capítol d’aprofitaments energètics, que foren incorporades. Aquest document fou aprovat per l’assemblea i posteriorment ratificat a la cloenda de l’àmbit d’Ordenació del Territori del Congrés de Cultura Catalana, celebrada a l’església de Sant Domènec de Tortosa el 25 de setembre de 1977, en una sessió solemne que vaig tenir l’honor de presidir.

A principis de 1977 s’havia produït una forta topada amb l’organització del Congrés de Cultura Catalana de Reus que reivindicaven com a àmbit d’actuació la Vegueria d’abans de la Guerra, amb capital a Reus, que incloïa la comarca de la Ribera d’Ebre. Es convocà una reunió a Móra amb l’assistència del president de la seva comissió organitzadora, Jordi Escoda Vila i gent del Centre de Lectura de Reus amb el suport dels riberencs Jordi Just i en menor grau Carmel Biarnès i Pere Borrass. En tenir notícia de la reunió varem acudir Joan Martí, Francesc March i jo, per defensar la tesi de la vinculació de la Ribera amb les altres tres comarques de l’Ebre i la participació al seu projecte de futur. Tot i no desvincular-se de Reus, la gent de la Ribera van optar per treballar amb Tortosa per la coincidència en temes substancials com els hidràulics (embassaments) i energètics (nuclears), especialment quan la proposta de recuperar la Vegueria de Reus es demostrà inviable, el que suposava que administrativament la ciutat de referència per a la Ribera hauria de ser Tarragona. La història va demostrar que varen encertar amb la gran unitat territorial assolida per tota la gent de l’Ebre amb motiu de la lluita contra el PHN el 2000.

Pel que fa a la unitat en demanar la vegueria, tant el projecte presentat per mi com el document aprovat i després ratificat diu textualment: “Reivindiquem la Vegueria de l’Ebre com a única instancia política i operativa intermèdia entre la Generalitat i les comarques de l’Ebre...” al que es va afegir a petició de Ribera d’Ebre “És urgent una planificació territorial que comporti necessàriament el control demogràfic i la planificació dels aprofitaments dels recursos: aigua, espai, energia,...etc. que constitueixen el nostre patrimoni, al llarg de l’eix de l’Ebre, eix natural i històric de la nostra Vegueria”. A l’aprovar-se realitzar un Estudi d’alternatives i desenvolupament econòmic de les comarques de l’Ebre finançat per la Diputació (1977), dels 15 membres de la Comissió de control 5 eren de la Ribera d’Ebre (Jordi Just, Mercè Martinez Alier, Joan Carranza, Josep Mª Sáez i Pere Borràs).

El 1978, amb la vinguda de Tarradellas i la creació del Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre es posa en marxa per primera vegada a la història una institució oficial amb àmbit sobre les quatre comarques, fins i tot els alcaldes encara franquistes de Tortosa (Felipe Tallada), Amposta (Josep Fàbregues), Gandesa (Jaume Ruiz) i de Mora (Ramon Calanda) formaren part de l’òrgan executiu. L’any següent serien substituïts pels representants democràtics de 20 ajuntaments entre els que hi havia els alcaldes de Tortosa (Vicent Beguer, CiU), Perelló (Salvador Pallarès, Indp. ), Amposta (Josep Gil, PSUC), Alcanar (Xavier Ulldemolins, Indp.), Santa Bàrbara (Josep Bertomeu, CiU), La Sénia (Víctor Gimeno, PSUC), Móra la Nova (Joan Sabanza, ERC), Flix (Pere Muñoz, PSUC), Ascó (Joan Carranza, Indp. ), Horta de Sant Joan (Joan Malràs, UCD) i els regidors de Gandesa (Jaume Ruiz, UCD i Anton Monner, CiU), i de Móra la Nova (Julio Vives, CiU ).

En aprovar-se l’Estatut de 1979 la paraula Vegueria quedà aparcada; als successius documents s’utilitzava sovint la denominació Terres de l’Ebre (CITE i delegació del Govern), Comarques de l’Ebre (IDECE) i novament Regió de l’Ebre (al Pla Territorial). Jordi Pujol fou sempre reticent a la substitució de les Diputacions Provincials per Vegueries, ell optava per atomitzar al poder en comarques i llançà la proposta de província única per a tot Catalunya. Durant la seva primera visita a Tortosa, el setembre de 1980 li vaig preguntar: Per a quant la Vegueria? I va respondre que això no era prioritari. No ho va ser durant 21 anys. En canvi Artur Mas, essent Conseller en Cap, sempre tingué més sensibilitat envers el tema i el març del 2001 va prendre la important decisió de crear la delegació del Govern, amb seu a Tortosa i els serveis territorials dels diferents departaments, que ha esdevingut la mesura més important mai adoptada per institucionalitzar el territori (el vuitanta per cent del funcionariat i serveis ja estan en funcionament, al marge de que hagi o no vegueria), i que ha estat assumida, ampliada i consolidada en arribar l’actual govern tripartit el desembre del 2003.

L’Estatut de 2006 ha recuperat definitivament la denominació de Vegueries per identificar la divisió territorial de la Generalitat i el projecte de llei que les desplega consagra el nom de “Vegueria de les Terres de l’Ebre”. És normal que hagin reticències per part d’alguns, que cada vegada que toca la campana apareguin els “ismes” i es formulin reclamacions i demandes d’un major protagonisme lligades a afanys politics d’acontentar la pròpia clientela. Mai plou a gust de tothom. La unitat aconseguida el 1977 a dia d’avui es irrepetible. Les coses són com són. Es normal que el PP posi pals a la roda, els seus partidaris són enemics declarats de tot el que signifiqui avançar en el procés d’autogovern i institucionalització de Catalunya. CiU, però, no pot oposar-se a la creació de la Vegueria de les Terres de l’Ebre. No pot anar contra el desplegament d’un estatut que van votar afirmativament. No pot desdir-se el camí que va endegar Artur Mas fa nou anys, i el president de la Diputació Josep Mª Poblet fa un any, ni del posicionament reiteradament expressat pels seus dirigents Francesc Sancho, Xavier Pallarès i per l’alcalde de Tortosa. O, és que ara canviaran per sotmetre`s a l’oportunisme sectari de Felip Puig? Puig diu que aquesta llei esta feta sota “interessos partidistes i no de país”, potser si, però l’oposició visceral abans de discutir-la al Parlament si que respon a “interessos partidistes i no de país”. A banda de la posició maximalista de l’alcalde d’Amposta (que ara ja no parla de co-capitalitat sinó d’instal·lar la seu de la vegueria vora del seu ajuntament) cal que l’organització nacionalista d’aquestes comarques es manifesti clarament per la Vegueria. Els partits han de ser coherents i no oportunistes per raons electorals i tots plegats saber explicar a la gent d’arreu de Catalunya perquè les Terres de l’Ebre demanen una institució pròpia. Els que no estem en nòmina estem obligats a exigir-ho. La política no pot ser un circ.

En un recent article meu ja ho advertia en demanar una llei especifica per a les Terres de l’Ebre. En certa manera el text presentat ja ho preveu donant preeminència a la Vegueria de les Terres de l’Ebre després de les quatre corresponents a les actuals províncies i deixant les vegueries central i pirinenca per a una tercera fase havent de superar el greu obstacle de modificar els límits provincials. Primer, però, s’ha d’aprovar la llei i el fantasma del “filibusterisme” plana sobre els escons del parlament català. Són conscients els politics de CiU a les Terres de l’Ebre de la greu responsabilitat política si la nostra vegueria pugui no crear-se per culpa del seu partit?

Josep Bayerri Raga és periodista,

a més d'Arquitecte Tècnic Urbanista
Membre fundador de la Sociedat Catalana d’Ordenació del Territori (1977)
Membre del Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre (1978-1980)
Membre del Consell Rector de l’IDECE (1995-1997)
i Director del pla Estratègic Territorial de les Terres de l’Ebre (1997-1999)

32 comentaris:

  1. Diuen que no qui crida mes te mes la raó. En aquest cas, no qui ens ha obsequiat amb un tractat cronològic de fets ja històrics; te la virtut de la idoneïtat...
    Per mi aquesta divisió territorial segueix essent un canvi de cromos: Vegueries x Area Metropolitana de Barcelona. Espero i desitjo que els fets em demostrin el contrari.

    ResponElimina
  2. Comparteixo la idea de que la vegueria és un canvi de cromos entre ERC i PSC i l'únic beneficiat és la corporació metropolitana de Barcelona, que serà un òrgan que disposarà de grans competències i finançament.

    I les vegueries, que guanyem si rebran les Mateixes competències que les diputacios, es a dir serà un simple òrgan de suport municipal? i les TE, no tocarem a menys, ja que rebrem menys diners que abans, ja que arribaven diners del Camp de Tarragona, i aquí amb els nostres propis impostos tocarà per a menys i a sobre mantenir un estructura burocràtica que dismunuirà encara menys els recursos?

    La propaganda que Tarragona ens marginava i la vegueria serà el paradís són mites, que no veuen que sortirem perdent?

    ResponElimina
  3. Realment no hi veieu res de positiu? No serà ressentiment pel fet que l'hagi aprovat el govern d'Entesa, després de 23 anys de governs de CiU sense haver avançat gens en aquest aspecte?
    Per cert, a mi no hem sap greu que sigui com a intercanvi de favors si ens en podem beneficiar.

    ResponElimina
  4. Kurt; no hi ha pitjor ressentiment que sentir el soroll dels budells quan la panxa esta buida...

    ResponElimina
  5. Per a aquells que trobaran en falta la Diputació de Tarragona, em podren respondre quants presidents des de la seva creació a mitjans segle XIX han estat de les quatre comarques de l'Ebre?

    ResponElimina
  6. No ens menys cert que, dels dos primers comentaris, un discrepa per raons polítiques i l'altre per raons de rivalitat "capitalina" ?. Ja ho tens dit en un altre bloc SDKF, que el que no vols és ser "governat" des de Tortosa, abans prefereixes ser-ho de Tarragona. Llavors no ens vinguis en vuit i nous. Perfectament legitim, per cert, però no ens vulguis fer beure a galet. Per altra banda, mira si se'n han escrit de comentaris a La Marfanta a favor de la Vegueria, pos no n'he llegit cap que ni literal ni per aproximació, hagi donat a entendre que aquesta representara un paradís.

    Quant a Bayerri, jo, del que digui, sempre d'acord; des de que ens assentàvem junts ( ell com mestre i jo alumne ) a l'escola del treball.

    ResponElimina
  7. No, Sr. Mc Calan, rotundament, no.
    No es pot anar en contra de la vegueria de l'Ebre posant com a excusa que és un canvi de cromos i que l'àrea metropolitana en surt beneficiada. I a mi que m'importa si en surt beneficiada? Lo important és: surten beneficiades les Terres de l'Ebre? Jo crec que aquí no hi ha dubte, en surten beneficiades i això CiU no ho pot amagar de cap manera.
    En lo referent a lo de canvi de cromos, crec que el no de CiU també respond a un canvi de cromos que es produirà al canviar els endollats de la diputació pels endollats de la vegueria.

    ResponElimina
  8. personalment no em sembla malament això de la vegueria de les TTEE, és una evidència que tenim uns trets que ens diferèncien del Camp de TGN, ni millor ni pitjors, diferents

    de totes maneres em perdo en tot això, em podrieu aclarir el següent dubte?

    si tenim vegueria, continuarem tenint delegació territorial, consell comarcals, diputació etc... ?
    o algún d'aquest assumirà el paper de la vegueria?

    ResponElimina
  9. Ximo,tu tambe vas partir l'incopetencia d'un mestre de matematiques que anaba de progre als anys 60? Pos puaaf!

    ResponElimina
  10. puaaff, veig que no li tens molt de carinyo, tu deus ser un dels que ell em feia apuntar perquè parlaven.

    ResponElimina
  11. Et juro,que ja m'agradaria tenir una Maquina del Temps,per puguer parlar...no jo no parlaba,prou tenia en patir el "bulling" de gent com tu! I no et senyalo,per que no et coneixo.

    ResponElimina
  12. Encara que amb pseudònims diferents, ja tens demostrat un especial sentit de l'humor, no obstant, al "prou tenia en patir el "bulling" de gent com tu" no li veig la gracia. Tot i el "no et coneixo".

    ResponElimina
  13. Ximo,com deia aquell filosof ital.liá del que no recordo el seu nom:
    "Lo siento mucho,la vida es asi,no la he inventado yooooooooo...!"
    Ah,felicitats per lo llest que ets,no esperaba menys d'un "excompany de l'Escola del Treball" Sicerament,i oblidat del meu especial sentit de l'humor,com tu dius,si pugues borraria aquella epoca de la meva vida,amb un arma de destruccio masiva.

    ResponElimina
  14. Sr. Ximo, vostè deu ser un tortosí d'aquests de "ni catalans, ni valencians", li deu ser igual que la vegueria sigue una xapussa o estiguessem pitjor que abans, es deu creure tota la propaganda que li fan beure "a galet", total lo important és ser la quinta província, titols, titols, lo demes és igual, lo demes és fum.

    Independenment de que jo no vulgui que em governin des de Tortosa o des de la Fatarella, no vulgui treure objectivitat al que dic, voste potser es creu tot el que li diuen, jo intento contrastar.

    Si vol veure el paradís faci com el seu delegat salvadó, que serem el cinque motor de Catalunya. Ai lo xampany...

    ResponElimina
  15. SDKF, jo no et puc dir Sr., a unes sigles quedaria rar. Observa: res del que dius te a veure amb el que parlem, nomes fas judicis de valor ( " el seu delegat " " vostè deu ser " ), jo no ho faré, nomes et dic que mira si és fals que em cregui tot el que em diuen, que, fins i tot, no em crec ni el que dius tu.

    Puaaaf, veus com el teu sentit de l'humor és especial, no se a que ve això de "felicitats per lo llest que ets".
    Ah, ja sé que ho saps, però per si de cas i en honor a la escola comuna: el filosof era Sandro Ciacobbe.

    ResponElimina
  16. Sr. Ximo, ha començat voste a sortir per la tangente, respecte al meu comentari, ia se nanat per la capital i Tortosa i històries, quan jo no havia dit res, aixi que no em diui ara que no dic res relacionat amb el tema perque voste tampoc, sempre pensant en lo mateix alguns.

    Siguem coherents perfavor

    ResponElimina
  17. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  18. Susanna; com veig que ningú respon la teva pregunta, ho faré jo amb les dades que tinc:
    La divisió territorial de Catalunya amb Vegueries en cap cas implica la desaparició de les províncies, per ésser una divisió administrativa i circumscripció electoral a nivell de l’Estat.
    Contra les versions que afirmen rotundament que aquesta divisió en vegueries suposarà una reducció de nivells administratius puc afirmar que si considerem que la administració de les províncies corre per compte de les diputacions, es dedueix fàcilment que la divisió territorial de Catalunya en vegueries no implica la seva desaparició.
    Qui et parli d’una suposada llei de transició/absorció/migració de les diputacions cap la vegueria, pots contestar-li que ara per ara no hi ha res de res.
    Com sempre, volem construir la casa començant per la teulada...
    Espero haver contestat als teus dubtes.

    ResponElimina
  19. Llavors, pregunto: Amb els funcionaris dels consells comarcals ( sinó la meitat ) no podríem fer funcionar la Vegueria?, eliminant aquells, clar.
    A més amb el que costen els quatre presidents del consells no pagaríem al Veguer?.
    Em sembla que va ser ahir mateix que el Ministre de Justícia va respondre al congres que, per a ell, no cal tocar la Constitució per la implantació de les Vegueries, la qual cosa, efectivament, vendria a dir que hi hauria superposició.

    ResponElimina
  20. Txeic Mc Calan. Saps de tot. Ets una maravella. Astàs a la venta? Et posaria a la meua estanteria?

    A més, perquè no et presentes a les eleccions i ens salves de tota esta mediocritat que tenim a la política?

    ResponElimina
  21. Apreciat canalero; moltes gracies pels teus elogis però ja saps que la cuina d’alt “standing” no es lo meu, per això crec mes oportú que es presenten els “cuiners” de torn.

    ResponElimina
  22. Total, alt standing o no, però al cap i a la fi a la cuina. Ja saps el que deia Guerra, ell preparava els plats i Felipe els servia. Sera això?.

    ResponElimina
  23. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  24. Ximo, ets molt suspicaç, però jo nomes se fer ous ferrats amb baldana i alguna que altra barbacoa amb carxofes i allioli. Encara que com has pogut comprovar m’agrada el “suquet” i que faci “xup xup”.

    ResponElimina
  25. Et dic per experiència, Mc Calan, que això de la cuina tot es posar-s'hi.
    Lo del suquet es curiós, no estem ( crec ) en edat de sucar i ens agrada.
    Això de la baldana ho he agafat com un "guiño".

    ResponElimina
  26. Astà clar Mc Calan. Tu no cuines, els dels que critiquen els plats que cuinen els altres.

    Homo spectator en diuen.

    Para compte, que tastant i tastant, no trobis algun plat enverinat.

    ResponElimina
  27. Ximo i per a que vols dissoldre els consells comarcals?? Perque entorpeixen la vegueria? Potser es la vegueria la que no pinta res,potser és una administració artificial sense sentit.

    ResponElimina
  28. Benvolgut canalero; estic apreciant en la teva observació un cert grau d’agressivitat que jo se que no et correspon, perquè tots dos sabem amb qui parlem. De totes formes observo que els meus modestos comentaris et fan perdre un xic les formes, que sempre han estat exquisides.
    No voldria fer-ho llarg, ni donar-li mes importància, però vull agrair el teu advertiment que de ben segur no oblidaré.
    Cordialment

    ResponElimina
  29. Pos que llest que ets Mc Calan perque jo no se qui ets tu.

    I d'agressivitat res, que aquí no ens guanyem les garrofes i no té cap sentit ser-ho.

    Pero gastar els unguents, les pomades i locions que tu utilitzes normalment, ja és una altra cosa.

    ResponElimina
  30. Canalero, deixa’m dir-te que no saps dissimular de forma creïble, perquè tots dos sabem amb qui parlem, i també estic d’acord amb tu quan afirmes que no te sentit cap tipus d’agressivitat pel fet d’escriure en un blog que es d’opinió, encara que els comentaris no estiguin en línia del teu pensament o adscripció política.
    Espero que en endavant, i si ho trobes adient, rebatis els meus comentaris amb mes arguments i menys amenaces.
    Cordialment.

    ResponElimina
  31. Amenaces Mc Calan? Per allò del plat enverinat?

    Tu que ets el rei de l'adjectiu i la metàfora, entens una llicència literària quan es parla de cuines i de plats com una amenaça? Em sembla que t'equivoques. Valga'm Déu que arribar a aquest extrem. Que et dono pas de menjar, jo, per poder pensar que et puc enverinar?

    I a més no entenc perquè insisteixes en que em coneixes.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta