18 de febrer del 2010

[Tribuna] 'Vegueria, sense excuses', article de Maria Beltran

Una vegada més, i quan hi ha un notícia magnífica per al territori, com ha estat l’aprovació per part del Govern del projecte de la nova organització territorial en vegueries, en què les Terres de l’Ebre fem realitat una reivindicació històrica, surten veus discordants que no pensen en el nostre interès sinó en la seva pròpia cursa electoral. No podem admetre de cap de les maneres declaracions del secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, oposant-se a aquesta llei, i a més fent-ho en el nostre propi territori. Ara que, val a dir, que tampoc ens hauria de sorprendre, ja que també a casa nostra ha vingut més d'una vegada a defensar els transvasaments.

CiU no ha cregut mai en aquest projecte, de fet van tenir 23 anys per tirar endavant la vegueria de l'Ebre i els van desaprofitar. Ara és l'hora que des del territori treballem des del consens i la unitat, que fem escoltar una única veu a favor d'una vegueria que representa el nostre reconeixement com a territori, que configurarà una administració més propera i eficaç i que és clau per al nostre futur. Cal fer una crida a la responsabilitat de tots i totes els que estem al capdavant de les administracions del nostre territori per allunyar interessos que venen imposats des de fora que només es basen en treure rèdit electoral. Segons el govern la nostra vegueria es podrà constituir a les eleccions municipals del 2011 i si això volem que sigui una realitat no ens podem amagar sota rebuscades controvèrsies per argumentar una oposició a una realitat que considerem beneficiosa per al territori.

És d'una gran demagògia i d'atemptat a la nostra intel·ligència barrejar la vegueria amb la situació de crisi per la qual estem passant. El govern de la Generalitat treballa diàriament per generar mesures per pal·liar aquesta situació com podem veure amb el pla d'iniciatives de dinamització comarcal que per primera vegada inclourà totes les comarques de l'Ebre, amb una clara discriminació positiva cap al nostre territori, ja que només set comarques en són beneficiàries a tota Catalunya. Aquestes ajudes representen incentius per a la creació d'empreses, tant a fons perdut com a través de la subvenció dels interessos dels prèstecs. A tot això, cal afegir l'anunci per part de la consellera de Treball, Mar Serna, de la posada en marxa de diferents plans d'ocupació que beneficiararn 25.000 aturats del nostre país.

Per tant, no admetem com a vàlida l'excusa que CiU ha posat amb la crisi per no tirar endavant la nostra vegueria. Perquè si la responsabilitat del govern és treballar per millorar les condicions de vida de la ciutadania, també ho és complir amb els seus compromisos i més tenint en compte que la nova divisió territorial de Catalunya en vegueries és un mandat del nostre Estatut. I així ho està fent.

Maria Beltran Pinyol
és alcaldessa de Tivenys i secretària d'Organització del PSC de l'Ebre

27 comentaris:

  1. El pitjor de tot són les mentires d'algun diputat de CIU que ara vol enganyar a la gent dient que la nova àrea metropolitana llevarà recursos de la Vegueria de les Terres de l'Ebre, potser no s'ha llegit l'avantprojecte de llei on figura també d'on sortirà el finançament, en el nostre cas de la divisió de la Diputació de Tarragona.

    ResponElimina
  2. Un discurs molt “ad-hoc”, si senyora; però voldria recordar-li a l’alcaldessa de Tivenys, que hi ha també gent del carrer i que no tenen a veure res amb llistes electorals, ni adscripcions politiques, ni sous oficials, entre els quals em trobo, que també estan en contra d’aquesta manera de” fer” la Vegueria de les TTEE. Li recordo que la divisió territorial de Catalunya, tal com observa l’Estatut, NO ES CAP MANDAT, sinó una opció que faculta el dret a fer-la.
    Quins obscurs interessos creu vostè, com gent del carrer que soc, que m’han portat a estar en contra de com s’estan fent les coses? O es que es pensen que nomes son vostès els únics amb dret d’opinar, de fer i desfer ?
    Li diré mes encara, possiblement no es que estigui radicalment en contra d’aquesta divisió territorial sinó que amb l’excusa d’aquesta divisió territorial a molts de vostès se’ls hi veu el “plumero”. Ciutadans si, tontos NO.

    ResponElimina
  3. Bé, torne-m'hi Mc Calan.

    Fa pocs dies a El diari El Punt sortia una entrevista al Sr. Poblet, President de la Diputació de Tarragona i futur cap de llista de CiU al Parlament de CAtalunya per Tarragona.

    Deia que la Diputació de Tarragona té prop de 1200 treballadors, no recordo bé, però molt poc faltava.
    D'aquests treballadors, 200 treballaven a l'Ebre.

    Els treballadors de l'Ebre de la Diputació de Tarragona, no són ni el 17 % del total.

    Els ciutadans de les Terres de l'Ebre, tenen el 17 % del territori i/o el 17 % de la població de la província de Tarragona?

    Mc Calan, busca si vols el que representa el Capítol I dins del pressupost de la Diputació de Tarragona i veuràs on es reparteixen els diners de la Diputació.

    Has vist el plumero? Doncs no l'has de veure en els polítics, ni gent del carrer que defensem la vegueria de l'Ebre.

    Perquè ciutadà també ho sóc jo, i tonto no m'hi considero.

    ResponElimina
  4. Sí, sí, d'insult a la intel·ligència i de demagogia pura i dura és el que fa la secretària d'organització del PSOE a les TTE i els llímacs del "si buana" del seu partit. Que les misèries dels partits polítics estan a totes les cases, és més que evident i per a mostra este article i les respostes al mateix.
    El senyor Fabra, ex-PP de Tortosa ja li va llegir la cartilla un dia al senyor Sabaté, recordant-li que el seu partit, el PSOE, era tant transvasista com el seu, el PP. On estava la gent del PSC a n'estes Terres el 18 de maig de l'any 2008? A Amposta, no. Senyores i senyors del PSOE, posint-li el nom que vulguen, intenten enganyar tantes vegades com vulguen a la citadania d'estes Terres, però vostès sóntant transvasites, tant demagògics i insulten a la intel·ligència igual q el PP, CiU, ERC i ICV!!
    La gent de les TTE estem sols davant transvasaments, massificacions eòliques, nuclears i gassificadores. Estem sols però amb dignitat. Vostès només hi són quan hi veuen vots i per tant perillar el seu càrrec, convertint-se així en llímacs, amb perdó per als llimacs.

    ResponElimina
  5. T'has deixat Ciutadans, per parlar nomes dels partits parlamentaris.
    Treure ara i aquí el tema dels transvasaments no es demagògic, és d'allò més oportú, coherent i logic.

    El 23-F hi haurà una manifestació a Tortosa. El que allí es reivindicarà ens toca més de prop i ens pot arribar a afecta més que aquell projecte de PHN al seu moment.....a veure si SEREM els mateixos que en aquelles manifestacions.
    Per cert, la teva resposta a l'article és també prova de misèria o d'il·luminació?

    Salvadors, si pot ser, ni d'una banda ni de l'altra.

    ResponElimina
  6. Sr. Arjub, com m'ha aludit ja que m'ha posat en el mateix calaix que l'autora de l'article, li voldria dir una cosa.

    Jo no sé si vostè ha estat a les manifestacions, l'assistència a les quals sembla sinònim de bonhomia, ciutadania honesta i sentit de la veritat absoluta, però deixe'm dir-li que jo n'he estat a moltes i a banda de lluitar al carrer, he ficat la meva petita contribució en fer sentir la meva postura dins dels partits polítics on he militat.

    Jo vaig estar a Amposta el 18 de maig de 2008 i abans vaig estar a Tortosa, Deltebre, Barcelona i Madrid, en les manifestacions contra el PHN promogut del Partit Popular.

    També li vull dir, que el dia 24 de gener de 2010 vaig estar a Ascó i el dia 31 d'octubre de 2009, vaig estar en la manifetació contra el tancament de la Lear a Tortosa.

    I moltes altres vegades.

    Ja sé que a vostè li sembla ben poca cosa, doncs qualsevol participació en política a traves d'un partit polític em converteix als seus ulls, en un enemic del poble i un llimac dels poderosos.

    Si vostè és el que pensa, allà vostè. Jo tinc la consciència ben tranquil.la.

    SR. Arjub, es veu que creure en tenir institucions polítiques pròpies al territori és pecat. Voldria saber on va estudiar vostè, on rep serveis sanitaris, qui li recull la brossa, qui li subministra l'aigua potable i li neteja el carrer.
    Són les institucions polítiques, sembla que ho oblida. El dimoni segons vostè.

    ResponElimina
  7. Eiiiiiiiiiiii; que jo he estat també a totes les manifestacions menys la de Brussel•les. També a la de la Lear, que per cert ans varen veure allí..... Però això no vol dir que estigui d’acord com es porta el tema “vegueries”.

    ResponElimina
  8. D'acord Mc Calan i jo et respecto, i saps que fa dies que t'intento fer veure la necessitat de la vegueria de l'Ebre, que com tot en aquesta vida per sí mateix no és suficient per solucionar els problemes de la gent, però és una pedra en la construcció d'un territori que vol fer-se sentir, i és tenir institucions pròpies en una circumscripció territorial.

    Per cert, jo tampoc vaig anar a Brusseles perquè hi treballava i s'ha de menjar també.

    ResponElimina
  9. Veguería , veguería.....
    Mas te quiero cada dia....
    Es la sangre de la tierra donde nacíiiiiiiiii....

    ResponElimina
  10. T'ha quedat bé Mc Calan, llàstima que estigui escrita en castellà, i llavors com a que no.

    ResponElimina
  11. Es que Bisbal la canta en castellà ...

    ResponElimina
  12. Polèmiques porten vots!
    I la faena per a fer.
    Lo poblema de viure a un poble menut, i cada cop menys habitat, és que les cares i els discursos canvien pa pitjor amb els anys.

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  14. Sr Nieto, crec q té vostè la pell molt fina, massa. Crec que no he fet cap referència a la seua persona però pensant-ho bé, és vostè dels "sí buana"? Perquè sinó no l'entenc.
    No per anar a més manifestacions s'és millor persona, simplement feia menció a un exemple ràpid de la demagógia barata que utilitzen els partits polítics d'este País. De Ciutadans ja ni en parlo perquè de cada tres paraules, quatre són mitges veritats i per tant grans mentides.
    Sr Nieto, la participació en política és molt important i per això em fa vergonya vore la qualitat democràtica dels partits (cas Maragall, el més recent) i en el seu defecte, els representants polítics d'estes Terres. Són una vergonya i la demostren dia sí i dia també. I d'això, no me n'alegro, li ben asseguro, ja m'agradaria que els polítics fessen cas del poble, però crec que van ben errats. Jo no m'he inventat la "desafecció política", que jo en diria partidista. Esl partits polítics han deixat de servir al poble, de ser una eina democràtica peruqè la seua essència, ja no ho és. Cap partit vol llistes obertes.
    Sr Nieto prengues una til·la que jo sóc el primer que vol institucions pròpies a les Terres de l'Ebre, torne a llegir el meu escrit on no hi dic res d'això. Simplement demano que cadascú defense el que pensa però que es deixe d'aprofitar cada ocasió per a tirar-se merda entre uns partits i uns altres. Que entre palada i palada de merda, enmig hi està la ciutadania "desafectada".

    ResponElimina
  15. Sr. Arjub, ja m'he pres la til.la.

    És el que tenen els comentaris d'un blog.

    El seu comentari anterior deia el següent:

    Que les misèries dels partits polítics estan a totes les cases, és més que evident i per a mostra este article i les respostes al mateix."

    Si li indico que jo havia deixat un comentari, abans del de vostè, entendrà la meva resposta.

    La gent de les Terres de l'Ebre estem sols, diu vostè.

    Deu ser que vostè pertany al grup "gent de les Terres de l'Ebre" i jo no, perquè en aquesta vida tothom està el sól que es volgui veure.

    No crec que sigui possitiu anar per la vida etiquetant de forma matusera en categories genèriques. Tots els polítics són..., tots els ebrencs són..., tots els espanyols són..., tots els catalans són...

    Ho vaig dir un dia que les llistes obertes no ho arreglen tot.

    A vostè no el conec, però és conscient que un sistema de llistes obertes faria arribar a aquells candidats que tinguessin més mitjans econòmics per poder-se promocionar?

    ResponElimina
  16. Sr Nieto, si mos posaem a filar tant prim...quina "gent del carrer defensem la vegueria"? No vull ni entrar en estes foteses.
    Camini pel carrer, pregunti pels pobles i li diran "la gent del carrer" on tenen la sensació d'estar ells i elles i on tenen la sensació que està la classe política. I no em vingui amb romanços q ja sabem a qui mos referim quan diem "classe política".
    Sr Nieto, l'excepció no fa la norma i els polítics q han posat per davant el Territori abans q el partit són la excepció i per tant, la norma, és, per desgràcia, un altra. I s'encarreguen de recordar-mos-ho a diari.
    I està clar q les llistes obertes no ho arreglen tot però hi ajudarien molt. Total, els candidats continuen estant en mans dels poders econòmics i sinó miri els crèdits dels partits on els tenen. Arribem així al cap del carrer, no creu?

    ResponElimina
  17. Sr. Arjub, comparteixo la seva preocupació per la percepció de la denominada "classe política" que de vegades per extensió afecta directament a les institucions polítiques, però no el seu punt de vista.

    Les llistes obertes, permetrien amb diners al darrera, el mateix que les llistes tancades dels partits polítics.

    Suposo que vostè no és dels que es deixen encantar pels cants de sirenes de presidents de clubs de fútbol que brinden amb champagne, viatgen en primera i dinen i sopen a restaurants d'estrella Michelin.

    El poder corromp, Sr. Arjub, però hi ha persones més fàcilment corrompibles que altres. La honestetat pot existir en el si de la família, en el món del treball, de les associacions i dels partits polítics i la mediocritat i la maldat també en tots els casos.

    Si no s'aconsegueix aquesta societat que vostè albira i desitja, i que segur en bona part podría compartir en vostè, no és culpa exclusiva dels polítics.

    Camino pel carrer pel vostè i ja he viscut més de la meitat de la meva vida per haver vist prou coses bones i dolentes, dins de la política, i creguim, fora de la política també.

    ResponElimina
  18. No puc estar més d'acord amb la darrera frase, Emili, ara be, cal esperar i EXIGIR que el percentatge de travetes, deshonestedat, deslleialtat, engany, hipocresia, corrupció, masclisme... ( no tinc ganes de continuar ) sigui infinitament menor que a la societat, ja que ells mateixos, sense que ningú els forci, s'hi posen i ens diuen que faran exactament el contrari.

    ResponElimina
  19. Doncs encara no he fet mitja vida però li ben asseguro q estos cants de sirena hem sonen fins i tot folklòrics, no van amb mi. Però pensi q treient lo de president de futbol, defineix les primeres, segones i terceres espases de qualsevol partit parlamentari. De viatges en primera, xampanys i estrelles michelin se'n couen a totes les cases.
    Diguim un partit polític amb representació parlamentaria on no hi hagi massa mediocritat o massa poca honestedat.
    I pensi que entre un polític i un altre ciutadà hi ha una gran diferència, mentre un governa, l'altre ha d'exigir que ho face bé. Però massa sovint se mos recorda que si bé uns governen, els altres no podem exigir-los massa res pq sinó ens recorden q la seua democràcia és un cop cada quatre anys i q si no hi hem dit la nostra ja no tenim dret a dir res. Confonen governar amb dirigir i confonen participar amb consultar. Els uns dirigeixen i com a molt consulten, els altres els hi demanem que governin i q mos hi deixen participar, q això és la democràcia.

    ResponElimina
  20. Si em permets que et tutegi, Arjub, estic d'acord amb tú que l'exigència de compromís, transparència i dedicació s'ha d'exigir cada dia a un polític, però també a un treballador, a un amic, etc.

    No sóc dels que crec que un cop escollit un representant polític, no hagi de donar cap tipus d'explicació pública, però el que tampoc es pot pretendre és que totes les decisions es qüestionin de forma permanent.

    Els representants polítics, com els gestors d'una societat anònima, o la junta d'un club esportiu són escollits durant un període determinat i han de tenir un cert marge per impulsar projectes. No es pot portar un país de forma assembleària. Quan hagin eleccions, ja decidiran els electors si les coses s'han fet bé o malament.

    Per tant, exigència de compromís i transparència a tota hora, però sense qüestament infinit de cadascuna de les accions que es fan.

    Per cert, si creus que pots fer-ho millor que els que ens governen, presentat a unes eleccions.

    Si em convenç el teu projecte polític, potser fins i tot et voti, però compte, seré el més exigent dels controladors de la teva tasca.

    ResponElimina
  21. Des del meu punt de vista, el que comenta Arjub és cada cop més palpable en la nostra societat (i com a estudiant de ciències polítiques em preocupa), aquesta visió negativa dels nostres representants segurament es culpa seva en molts cassos.
    Sincerament, crec que quan fas una operació matemàtica i no et surt bé, més val esborrar-la i fer-la de nou des del principi, al meu parer els polítics d'aquestes terres estan cremats, tan com un guiri a les platges de Salou.
    La política necessita sang nova, crec que és moment que els dinosaures polítics que campen per tot el nostre territori deixin pas a gent amb il•lusió, amb ganes de treballar i amb esperances de que aquesta desafecció es converteixi amb simpatia, amb proximitat vers al poble. Trobo que Ferran Bel o encara més Pau Fernández donen una cara diferent a personatges com Sabaté (que al final es convertirà en l’Arenas de Tortosa). Aques és el meu punt de vista es clar, no sé, que en penseu d’això?

    ResponElimina
  22. Si clar, Pau Fernandez dona una cara diferent, diferent i desconeguda. El que passa és que no per nova o diferent ha de ser necessàriament millor que la vella. Això com a principi.

    ResponElimina
  23. Tenim una democràcia viciada pel fet de venir d’una dictadura de 40 anys. Jo us recordaria que la democràcia no va de dalt a baix, sinó al reves.
    Qui es dediqui a la política, que sàpiga que esta servint, i que en qualsevol moment sinó serveix el podem aïllar o treure-li la representativitat.

    ResponElimina
  24. Si, si Mc Calan. Que li diguin al SR. Carlos Fabra, President de la Diputació de Castelló i quarta generació al capdavant de la Diputació. Bona democràcia tenim.

    ResponElimina
  25. Tot i que he pogut parlar amb aquest personatge (forçant-li el valencià), procuro no fer-me massa amb gent que li toca la loteria 3 anys seguits...

    ResponElimina
  26. Mc Calan, jo no li he parlat mai, ni en tinc ganes. On has coincidit amb ell, pels greens?

    ResponElimina
  27. Tampoc t'has perdut gran cosa..

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta