5 de març del 2010

Al·legacions dels municipis de la Terra Alta a la nova regulació dels parcs eòlics impulsada per la Generalitat

Les al·legacions de l’Ajuntament de Batea es fonamenten, segons va explicar l’alcalde, en el fet que la zona eòlica que proposa la Generalitat envolta el nucli urbà. «No estem gens d’acord, i hem plantejat una reducció de la taca, sense afectar la potència total de 90 megawatts eòlics que el govern ha previst a la Terra Alta», va precisar Joaquim Paladella (PSC). Així, l’alcalde va dir que proposen córrer la zona eòlica caps als termes de Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i Gandesa. De la mateixa manera, si la proposta de la Generalitat afecta unes 600 hectàrees del terme de Batea, l’Ajuntament ha suggerit una reducció fins a les 230 hectàrees. Les al·legacions de Batea, que es van aprovar amb l’abstenció de CiU, també reclama que l’Ajuntament tinga veu i vot en el procés d’adjudicació dels parcs. «Volem ser interlocutors directes, i no a través dels dos representants del Consell Comarcal», va advertir Paladella.

En això també coincideixen les al·legacions de Gandesa i de Vilalba dels Arcs. L’alcalde gandesà, l’independent Miquel Aubà, va detallar que també volen saber quins criteris se seguiran per a l’adjudicació dels parcs, si els municipis podran dir alguna cosa en el procés i qui cobrarà les compensacions econòmiques dels projectes eòlics. «Caldria algun decret per saber la compensació mínima que han de cobrar els ajuntaments», va afirmar Aubà.

Per la seua banda, l’alcalde de Vilalba dels Arcs, Xavier Marzo (CiU), també considera que la nova regulació eòlica deixa els ajuntaments en una segona fila. De fet, va recordar que només dos dels vuit membres de la taula d’adjudicació seran representants dels ajuntaments, però elegits a través del Consell Comarcal de la Terra Alta. «Fins i tot ens han dit que les nostres al·legacions no són vinculants», va remarcar. Marzo també va demanar «veu i vot» en el concurs públic per adjudicar els parcs, però sobretot va destacar que Vilalba dels Arcs reclama una franja mínima de dos quilòmetres entre els nous molins i la població. «Davant del poble ja tenim parcs eòlics, i la nova zona eòlica ens queda al darrera», va dir. Marzo tampoc veu clar com es repartiran les compensacions. «La taca bona de vent és al límit de les tres poblacions, però la compensació serà per a uns i no per als altres, mentre que l’impacte visual serà per a tots», va advertir l’alcalde de Vilalba. D’altra banda, durant el dia d’ahir aquest diari no va poder contactar amb l’alcalde de la Pobla de Massaluca, Joan Lluís Cuadrado (CiU), l’altra població afectada per la nova ZDP de la Terra Alta.

El tema a El Punt:
-Diversitat de posicions i d'al·legacions
-Catalunya ja té 25 parcs operatius i 68 més d'autoritzats o en tràmit, a banda de les ZDP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta