27 d’abril del 2010

El PSC i ERC bloquegen la cimera d'alcaldes en defensa de l'Ebre

La PDE lamenta el fracàs del front institucional per reclamar el cabal ecològic.

Qui ha de convocar la cimera d'alcaldes per organitzar un front institucional per reclamar el cabal ecològic de l'Ebre? L'Ajuntament de Tortosa s'havia compromès a fer-ho, arran d'una moció popular presentada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), però el PSC i ERC estan dilatant la decisió i bloquejant el procés per diversos motius. El PSC no veu encertat que un alcalde convergent com Ferran Bel lidere el front institucional. En canvi, ERC no veu bé que Tortosa es pose al capdavant.

El PSC no ha amagat mai el seu desacord amb el fet que siga Ferran Bel, de CiU, l'alcalde encarregat de liderar el front institucional en defensa del cabal ecològic. De fet, l'1 de febrer passat, en el ple en què Tortosa va donar suport unànime a la moció de la PDE en defensa del cabal ecològic, el socialista Joan Sabaté va manifestar els seus dubtes sobre un front institucional liderat per un alcalde de CiU, ja que «van donar suport al transvasament» de l'anterior govern del PP. No ha servit de res que Bel digués públicament que convocaria una cimera «sense protagonismes de ningú, buscant la col·laboració de totes les institucions, i per tenir el suport de tot el món local del territori».

De fet, tampoc a ERC han vist mai de bon ull que la PDE busqués el lideratge de l'Ajuntament tortosí. Però no pel seu alcalde, que governa al costat de dos regidors d'ERC, sinó pel fet que l'anterior front institucional –creat durant la polèmica del PHN i també liderat per Tortosa– va servir com a contrapès de la mateixa PDE. És per això que, durant els últims dos mesos, el moviment social ha procurat, sense gaire èxit, buscar una solució que pogués satisfer el PSC, ERC i també CiU. Així, es va intentar la intermediació dels alcaldes de Deltebre i de Sant Jaume d'Enveja, Gervasi Aspa (ERC) i Joan Castor Gonell (PSC), així com del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu (ERC). El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va confirmar ahir els contactes, i que l'última opció que hi ha al damunt de la taula és que la cimera siga convocada pels consells comarcals del Baix Ebre (on governen CiU i ERC) i del Montsià (amb govern del PSC i ERC). «Només els preocupa qui prendrà el protagonisme, i no ens han tornat a dir res més sobre això», va lamentar Tomàs.

El 30 de maig, cap a Barcelona

 

La PDE té la certesa que els dirigents polítics del territori han rebut instruccions des de Barcelona, per fer fracassar qualsevol acció o mobilització en defensa del cabal mediambiental. Un exemple, segons Manolo Tomàs, és el bloqueig del PSC i ERC a la cimera d'alcaldes que havia de convocar l'Ajuntament tortosí, ja que s'interpreta que qualsevol moviment a l'Ebre podria «desgastar» el tripartit. «Ferran Bel ens ha dit que no té cap problema que la convoquin uns altres, però els altres ens diuen que s'ho han de parlar i que ja ens diran alguna cosa», va afegir-hi. La situació, però, no ha estranyat gens la PDE, que també ha sabut que els socialistes no autoritzaran la cimera, i que tant el PSC com ERC tenen la consigna de no donar suport a la manifestació del 30 de maig a Barcelona. «Només un dirigent nacional d'ICV ens ha avançat el seu suport a la manifestació», va remarcar Tomàs. La PDE va anunciar que habilitarà autobusos per assistir a la manifestació, els tiquets dels quals ja es posaran a la venda a l'estand que tindran a l'Expoebre.

+Més informació:
-[Opinió] "On estan els nostres representants?", article de Brian Cutts
 
Publicat a ElPunt.cat i a

6 comentaris:

  1. la proposta de convocar el "front" des dels Consells Comarcals, per complaure a tothom, vaig sentir per primer cop fa 2 mesos. Des de llavors, no res.
    Encara que fa rabia observar aixo amb impotencia, la consigna pels ebrencs es clara, trobo - tothom a Barcelona el dia 30 maig. Hem de tornar a fer-nos sentir, amb o sense autocars dels partits.

    ResponElimina
  2. La rancúnia sempre ha estat mala companyia ...

    ResponElimina
  3. Ei!!! Algú se'n recorda d'aquella andròmina que s'anomena Instittut de Desenvolupament de les Terres de l'Ebre, que té determinades competències sobre el riu?

    ResponElimina
  4. Tenia una via d'aigua, i es va enfonsar..

    ResponElimina
  5. I n'hi ha q es diuen polítics i no ho són!!! Aquí mos han tocat los del "Sí, sinyor!!". Sí, sinyor de Barcelona, està clar.
    No entenc pq ara n'hi ha q ja no cacaregen ni treuen lo pit? Q no estem en una situació semblant a la de fa 5 anys?
    Ai, no me'n recordava q estan tots col·locats a la delegació del govern, als consells comarcals i als ajuntafems!!!
    Vostès perdonen, eh!

    ResponElimina
  6. estan tots preocupats de com es guanyaran lo jornal a partir de novembre!!!!

    qui els ha vist i qui els veu!!!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta