26 d’abril del 2010

[Opinió] "On estan els nostres representants?", article de Brian Cutts

El govern espanyol està preparant el nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Deu ser una cosa “de palacio” ja que porten un any i mig de retard sobre les dates marcades per la Unió Europea. Aquest nou Pla ha de complir els requisits de la normativa europea en aquesta matèria, la Directiva Marc D’Aigües. I, tal com ha confirmat la Comissió Europea, això passa per calcular i assignar un règim de cabals ambientals a l’Ebre.

Cap problema, la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre amb la participació i, més important, l’aprovació, de científics, tècnics, ONGs, moviments socials, i - recordem els noms - el govern català i el Ministeri de MediAmbient del govern espanyol, van invertir molt de temps i esforç per a estudiar el tema abans de publicar el seu règim de cabals al març del 2007. Aquest treball ha sigut aprovat i acceptat pel Parlament de Catalunya en dos votacions, una al novembre del 2007, i l’altra al 2009.
La sorpresa és que, quan, per fi, està començant a circular un esborrany del Pla, només figura com repartiran els usos per a regants i hidroelèctrics, però en cap moment mencionen un règim de cabals per assegurar el futur de l’Ebre. Sorpresa doble en veure que la Generalitat de Catalunya ha posat el seu segell a aquest esborrany, oblidant-se totalment de la decisió del Parlament. La sorpresa va en augment dia rere dia, en veure que ningú diu ni mu sobre el tema, o pitjor, ningú fa res. Els nostres diputats, delegats, consellers, governants, què fan? Un dia ens diuen blanc, un altre negre, o no res mateix. Volen un cabal per al riu o no? Mentrestant l’Ebre continua patint.

Donat que des de Barcelona no hi ha hagut gaire resposta per part dels nostres representants, es va parlar fa uns mesos de que les autoritats locals treballarien en un front comú per exigir l’assignació de un cabal respectant criteris tècnics, i no polítics. Cosa necessària, per a garantir un futur digne per a l’Ebre i la gent que vol viure aquí, sense importar el color polític. Es va dir que aquest front es plasmaria en una cimera d’alcaldes i consells comarcals. Han passat 4 mesos i no he vist res més sobre el tema. Els interessa un cabal pel riu? Mentrestant l’Ebre continua com abans.

Brian Cutts és veí de Tortosa
i membre de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE)

12 comentaris:

  1. En aquest cas cobra actualitat aquella llegenda de “que viene el lobo” ...El pastor no s’ho creia, però finalment el llop va venir.

    ResponElimina
  2. A mi, també em ve un conte, els dels tres porquets, i queda clar que tenim la casa de palla. El porquet que ens ha tocat era el primer, ves per on, el més llord.
    El llop bufa i la caseta està caient.
    Ens agafarà el llop?
    On ens refugiarem?
    Quin mal son , hòstia!

    ResponElimina
  3. jo pensava més en el del Home de Genjibre, un home delicat i fragil que tots volen menjar i s'ha de fugir per cames, primer uns , despres uns altres, tots li volen crispar .... fins que arriba a la Rabosa (diguessem, partits politics) que ofereix a salvar-li. Només cal que pujes a l'esquena, creuarem el riu nedant, i salvats ..... fins que a meitat del riu, nyam nyam.

    El siguiente ....

    ResponElimina
  4. Ves per on avui anem de contes infantils...Es que cadascú porta a dintre un infant..! O no?

    ResponElimina
  5. Dieu-me tonto, però si el cabal mitjà és conegut, i a l'esborrany diu quant es repartirà (entenc que com a màxim), una simple resta permet obtenir el cabal mínim. O alguna cosa falla en el meu raonament?

    ResponElimina
  6. Home, la DMA diu que s'ha d'establir un cabal ecològic primer.
    El raonament és a l'inrevés.
    Quin cabal mínim és necessita, i, a partir d'aquí les concessions.
    Pots consultar l'esborrany tu mateix.
    Un avançament de l'esborrany
    .......
    3. Caudal ecológico y agua consumida
    En el anexo nº 6 de esta normativa se fijan los regímenes de caudales ecológicos modulados por
    meses tal como establece la Orden ARM/2656/2008. En el Delta del Ebro fija un caudal garantizado
    de ……. hm3
    /año modulado por meses y tres propuestas de caudales ……………………………………….
    .......
    Avís, l'Annex 6é. és un mapa on posa el nº de l'estació d'aforament i au.
    I els punts suspensius estan a l'esborrany tal qual.
    Tot esta molt verd i el problema sempre és que tot ha de passar pel Consejo del Agua de la conca, on els regants son majoria superabsoluta.
    Com en temps de Paco.
    En aquest tema, com en altres, "lo atado esta bien atado", encara.

    ResponElimina
  7. El teu raonament va per bon cami - primer deciden quanta aigua volen repartir, i el que queda, pos, diran que es el cabal ambiental "calculat cientificament" !! Quines coses!

    De fet, hauria de ser al reves. Primer haurien de calcular el regim de cabals mediambientals pel riu, i el que queda (per a "ells", el que "sobra"), pos, ja discutiran com repartir-ho.
    El problema és que "no" poden fer aixo perque no els quedaria prou cabal/aigua pels compromisos que tenen o volen tenir.

    Reconec que és una historia prou fotuda pels politics que volen complaure el maxim de votants possibles (a Aragon, Valencia, Barcelona ...), pero primer son les lleis, normatives, i el sentit comu, no?

    ResponElimina
  8. Uf, sembla que LCS i jo hem creuat en el ciberespai. Lo que jo volia dir es que, Lluis, has captat el raonament (erronea) dels politics a la perfecció!

    En fi, es el conte de sempre .... parlant del qual, em ve al cap el de la Princesa i la Rana.
    Molta gent pensava que una Generalitat progressista i verda de debó seria el nostre Princep Blau, però quan hem anat a donar-li un peto, pos, ens ha sortit Rana :)

    ResponElimina
  9. Contes a banda, encara em queda el dubte principal - la Generalitat o els Alcaldes locals pensen fer alguna cosa per protegir l'Ebre exigint el cabal?

    Dic si pensen "fer" alguna cosa, no només parlar de fer-ho.

    ResponElimina
  10. Brian, en temps pre-electoral no crec que ningú s'arrisque a res.
    D'entrada el que queda clar és que passen olímpicament.
    Quina vergonya de polítics!
    I després volen que els votin.
    Crec que jo també faré campanya.
    Si votes titelles, només tindràs titelles. No votar-los és index de salut.

    ResponElimina
  11. Lcs; però pots tenir síndrome d’abstinència...

    ResponElimina
  12. L'abstinència és sana, evita que al comprar pollastre et trobes mandonguilles de "maisesapdequeson."
    L'abstinencia de mentir, traficar, conxorxar, desvirtuar, no complir, jaquetejar, estafar, malgastar, xulejar, bocamollar i adular no està malament. I no produeix "mono"
    Ics = X repassat pel seguro.
    Una mala mescla de l'original amb una eternitat de cures.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta