27 de juny del 2010

La CANC desconfia del possible acord entre el PSOE i el PP per decidir on va el magatzem nuclear

Els contraris a la candidatura d'Ascó sospiten que es farà públic en ple estiu.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) no vol que l'anunci d'un possible acord entre el PSOE i el PP per decidir l'emplaçament del magatzem puga desmobilitzar els partits, les institucions i els col·lectius socials que s'oposen a la candidatura d'Ascó. El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, va assenyalar aquest divendres que desconfien que el pacte d'Estat en energia puga fer ajornar la decisió sobre el magatzem nuclear més enllà de l'estiu, i que esperaran novetats fins al 30 de juliol.

«La posició del territori i del conjunt de Catalunya en contra de la instal·lació del cementiri nuclear ha de ser clara i inequívoca», va remarcar divendres el portaveu de la CANC. Sergi Saladié va recordar que ja són 143 els ajuntaments que han rebutjat l'arribada del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, i que, en canvi, només l'Ajuntament d'Ascó ha votat oficialment a favor de la instal·lació. A banda, també s'hi han manifestat en contra el Parlament i el govern català. «A més, el govern de l'Estat continua tenint un mandat del Congrés dels Diputats, per tal que el cementiri nuclear s'instal·li en un lloc amb el màxim consens social, polític i institucional, i amb el suport dels governs autonòmics», va dir Saladié. «Amb tot, amb aquest acord ja no serà una decisió tècnica, com ens havien garantit, sinó política», va afegir. «I generalment, tots els pactes entre el PP i el PSOE acaben perjudicant Catalunya», va advertir el portaveu. «Ascó tenia d'entrada tots els números per rebre el cementiri nuclear, però vam aconseguir frenar-lo», va afirmar Saladié.

En aquest sentit, la coordinadora no pensa variar ni un dels actes reivindicatius que tenia programats. Per començar, el 2 de juliol ha convocat una cercavila de protesta fins a les seus de la Cambra de Comerç de Reus i de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), que començarà a la sis de la tarda a la plaça de Prim de Reus. Tot i que l'acord entre el PSOE i el PP sembla que faria ajornar la decisió sobre el magatzem nuclear fins després de les eleccions catalanes, la CANC encara sospita que podria fer-se pública el 30 de juliol. «Ja sabíem que es traurien alguna cosa de la màniga per no aprovar-ho ara i donar-nos un mes de temps per mobilitzar-nos», va valorar Saladié.
Aplaudiment de l'AMAC

L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) va fer divendres una valoració «molt positiva» del possible ajornament de la decisió sobre el futur magatzem nuclear, si aquest retard és en favor d'un pacte d'Estat sobre energia. «Són qüestions que han de ser objecte d'una planificació a llarg termini» i tractades «més enllà dels partidismes», van remarcar fonts de l'AMAC citades per Europa Press. Així, tot i que durant els últims mesos han criticat la «politització» del procés per designar la seu del magatzem nuclear, l'AMAC va optar per aplaudir l'acord polític entre el PSOE i el PP per consensuar l'emplaçament de la instal·lació. «Hauríem preferit que s'hagués decidit al més aviat possible, però si el retard permet un major consens i l'èxit del procés, ens sembla bé, ja que no hem dissenyat ni els terminis ni el procés», van subratllar les mateixes fonts. A més, l'AMAC considera que no hi ha hagut falta de transparència, i que els terminis s'han complert perquè no hi havia cap termini per a la decisió final.

Enrenou política arreu de l'Estat espanyol


El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, prefereix mantenir-se alerta i no creu que un possible ajornament de la decisió sobre l'MTC fins després de les eleccions catalanes puga perjudicar la candidatura d'Ascó. Al contrari, opina que el PSOE i el PP poden pactar que el magatzem s'instal·le a Ascó i deixar que el nou govern català –potser a les mans de CiU– s'encarregui de gestionar la polèmica durant quatre anys. En canvi, altres veus indiquen que la nova estratègia nuclear dels dos partits majoritaris beneficiarà la candidatura de Zarra, ja que la Generalitat Valenciana, governada pel PP, no s'ha manifestat en contra de l'arribada de l'MTC al seu territori. De fet, el magatzem nuclear també s'hauria allunyat de Castella i Lleó, ja que el rebuig del seu parlament a l'MTC s'ha desvinculat de la petició perquè es puga allargar la vida útil de la central nuclear de Garoña. Tot i això, els socialistes d'aquesta comunitat, que són contraris a l'arribada del magatzem nuclear, han acusat el govern autonòmic del PP d'estar jugant a dues bandes. Mentrestant, a Castella-la Manxa s'ha desfermat una polèmica entre el PSOE, que governa la regió, i el PP, que controla els ajuntaments de Yebra (Guadalajara) i Villar de Cañas (Conca). De fet, a Villar de Cañas, el seu alcalde ja va celebrar divendres l'acord entre socialistes i populars per decidir on es farà el magatzem nuclear, i va assenyalar que l'anunci definitiu es podria fer públic el 2 de juliol. Mentrestant, la plataforma contra la instal·lació del cementiri nuclear a Conca presentava 2.000 signatures contra el projecte. Per la seua banda, Greenpeace va afirmar que el procés per decidir l'MTC ha estat «fosc» i «una presa de pèl».

Publicat a ElPunt.cat i a


* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-06-2010 Pàgina 9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta