24 de juliol del 2010

El sabor autèntic del segle XVI

La cassola de salmó és el plat especial del ‘Mengeu de festa' · La Ruta de la Saboga és l'alternativa als restaurants.

Dissabte és pràcticament impossible dinar o sopar sense reserva als restaurants del nucli antic de Tortosa. El programa del Mengeu de festa, les Jornades Gastronòmiques de la Festa del Renaixement, conjuga la innovació gastronòmica amb la investigació i el rigor històric. De fet, la cuina del Renaixement tortosí és un dels atractius més grans de la festa, a jutjar per l'èxit que aquesta cita gastronòmica ha assolit en pocs anys. “Per dissabte a dinar i sopar ja ho tenim tot ple, i també vam tenir molt ple el dijous a la nit i el divendres, potser perquè estem molt a prop del call jueu, on enguany es fan més actes”, explicava ahir Marc Duran, propietari del restaurant La Torreta de Remolins. “Per diumenge també tenim moltes reserves fetes, tant al migdia com a la nit”, va manifestar el restaurador.

Enguany, un total de 24 restaurants de Tortosa –amb un adhesiu que els distingeix– estan adherits al Mengeu de festa, que té la cassola de salmó com a plat principal. Aquesta recepta figurava en el Llibre del coch, un recull editat l'any 1525 que ara ha inspirat els cuiners tortosins. Amb tot, ha estat necessari adaptar moltes de les receptes del segle XVI als paladars i als estómacs del segle XXI. En aquest sentit, el salmó ja era un peix força freqüent a les taules nobles de l'època, i ara els restaurants de Tortosa el serviran com a aperitiu fred i com a plat calent, amb productes locals com ara les ametlles, els pinyons, les panses, l'oli, el vinagre o el julivert. De fet, la idea de l'associació de restauradors Platigot ha estat reivindicar la importància cultural dels menjars i dels plats típics del segle XVI, adaptant-los a les matèries primeres i als gustos d'ara.

D'altra banda, per a tots els gustos i també per a totes les butxaques la Festa del Renaixement també té les 16 tavernes oficials de la Ruta de la Saboga. A més, els forns i pastisseries també ofereixen les Llepolies de la Festa.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-07-2010 Pàgina 48

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta