25 d’agost del 2010

Nou servei d'atenció als museus ebrencs

La Generalitat ha aprovat la creació del nou Servei d'Atenció als Museus (SAM) de les Terres de l'Ebre, que donarà suport tècnic al Museu del Montsià i als centres d'interpretació del territori. A més, podrà guardar objectes de museus en projecte.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-08-2010 Pàgina 8

Més informació a la següent nota de premsa:


Cultura crea el Servei d’Atenció als Museus (SAM) de les Terres de l’Ebre


Dóna suport tècnic al Museu del Montsià i als centres d’interpretació, a més d’operar com a dipòsit ocasional d’altres espais museístics en projecte

És el tercer SAM que es crea a Catalunya i confirma la voluntat del Govern d’afavorir el desenvolupament cultural de les Terres de l’Ebre


24 d’agost de 2010.- El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui l’Ordre per la qual es crea el Servei d’Atenció als Museus (SAM) de les Terres de l’Ebre, en compliment del que disposa la Llei de museus, “amb l’objecte de garantir la conservació i la custòdia del patrimoni museístic i el dipòsit del material procedent de les intervencions arqueològiques i de donar suport tècnic als museus de Catalunya”.


El SAM de les Terres de l’Ebre depèn de la Direcció General de Patrimoni Cultural i, segons el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació, Xavier Vega, “representa un pas més que confirma la voluntat del conseller Joan Manuel Tresserras i del Govern de Catalunya d’afavorir el desenvolupament cultural de les nostres comarques”. La planificació museística del Govern de Catalunya preveu constituir un SAM en cadascuna de les futures vegueries en què es preveu dividir territorialment el país. Fins avui només disposaven de SAM les comarques gironines i les de Ponent.


Xavier Vega ha destacat el paper que durà a terme el SAM de les Terres de l’Ebre: “D’una banda, serà la mà dreta dels centres d’interpretació que hi ha en el territori, als quals donarà suport tècnic. D’altra banda, pot ser ocasionalment un lloc on dipositar materials d’altres centres d’interpretació i/o museus que es trobin en procés de constitució”. El director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació s’ha referit en aquest punt al futur museu de Tortosa, les obres del qual s’estan duent a terme a l’antic escorxador de la ciutat.


Segons l’Ordre que el crea, “el SAM de les Terres de l’Ebre es vincula al Museu del Montsià” i “el seu àmbit territorial d’actuació és el de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre”.


Concretament, les funcions del SAM són:


a) Proporcionar assessorament i suport tècnic als museus, per tal que puguin complir adequadament les obligacions que els imposa la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus.


b) Custodiar, conservar, documentar i possibilitar l’estudi del patrimoni museístic i dels materials procedents d’intervencions arqueològiques que es dipositin en les seves instal·lacions d’acord amb la normativa vigent.


c) Conèixer la situació i necessitats dels museus del seu àmbit territorial.


d) Supervisar i controlar els trasllats cautelars de fons dels museus i també les sortides d’objectes d’aquests museus, quan així se’ls demani.


e) Coordinar i realitzar la restauració de béns culturals mobles d’acord amb les directrius, la planificació i els controls tècnics establerts per la Direcció General competent en matèria de patrimoni cultural.


f) Coordinar les exposicions itinerants i d’altres programes de difusió cultural del Departament competent en matèria de cultura que es realitzin en els museus del seu àmbit territorial.


g) Informar sobre l’estat de conservació i condicions de difusió dels béns mobles integrants del patrimoni museístic que es trobin dins del seu àmbit territorial.


h) Presentar anualment a la Direcció General competent en matèria de patrimoni cultural una memòria de les activitats dutes a terme i de les despeses realitzades, així com una proposta anual de les actuacions previstes per a l’any següent, valorades econòmicament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta