25 d’agost del 2010

UP reivindica el mercat de pagesos de Tortosa

El coordinador de la Unió de Pagesos (UP) a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, va reivindicar ahir la recuperació del mercat de detallistes que Tortosa va deixar de fer l'octubre del 2008. El mercat dels dissabtes al matí permetia als pagesos vendre fruites i verdures directament al consumidor, però la jubilació dels últims quatre pagesos va facilitar la feina a l'Ajuntament. Els pagesos tenien una sèrie de drets adquirits i, fins a la reforma del 1997, podien vendre els seus productes a l'interior del mercat, sense intermediaris. Després, l'Ajuntament va autoritzar-los a muntar les parades a l'exterior del mercat, a l'avinguda Felip Pedrell i al costat de l'antic mercat del Peix, però l'última etapa van estar al carrer d'Artur Anguera. La venda directa dels productes, a uns preus justos per a pagesos i consumidors, és una de les mesures que UP i altres sindicats agraris reclamaran els dies 27, 30 i 31 d'agost i l'1 i 2 de setembre a Madrid, amb la instal·lació de mercats transparents. També reclamaran l'etiquetatge de l'origen, un codi de bones pràctiques comercials, i que les grans exportadores hagin de certificar que no exploten els treballadors.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-08-2010 Pàgina 8


Més informació a la següent nota de premsa:


Unió de Pagesos organitza mercats transparents davant el Ministeri a Madrid per reclamar preus justos per als productes agraris

La Unió confederal –que agrupa a la Unió de Pagesos de Catalunya, Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, Unión de Campesinos de Castilla y León, Unión de Agricultores y Ganaderos de Extremadura, Plataforma Agraria Libre de Canarias, Unión de Agricultores, Ganaderos y Silvicultores de la Comunidad de Madrid, Unión de Agricultores y Ganaderos de Castilla la Mancha, Asociación Independiente de Ganaderos y Agricultores de Santander- organitza a Madrid, els dies 27, 30 i 31 d’agost i l’1 i 2 de setembre, mercats transparents per sectors, a semblança dels que la Unió de Pagesos de Catalunya ha estat organitzant a diferents ciutats catalanes. L’objectiu dels mercats és reclamar preus justos pels productors agraris i la fi dels marges comercials abusius; exigir l’etiquetatge obligatori de l’origen comunitari o no de tots els productes agroalimentaris i que els que provenen de països tercers compleixin els mateixos requisits que els europeus; demanar l’elaboració d’un Codi de bones pràctiques comercials i suport públic a la venda directa de productor a consumidor.

Els mercats s’instal·laran al carrer Cuesta Moyano, una zona de vianants a prop de la seu del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, amb el següent calendari: DIVENDRES 27 agost agricultura ecològica; DILLUNS 30 agost vi, oli i fruits secs; DIMARTS 31 agost fruites i hortalisses; DIMECRES 01 setembre llet, lactis i carn; DIJOUS 02 setembre patata i pastanaga.

ETIQUETATGE I ORIGEN

Unió de Pagesos reclama que els productes importats de països tercers i venuts aquí compleixin els mateixos requisits que la producció europea. Cal evitar la situació actual de competència deslleial en la qual el productor europeu ha d’assumir un sobrecost que ara no li reporta cap valor afegit, perquè el consumidor no pot diferenciar els productes d’aquí dels de països tercers, que no compleixen les mateixos requisits.

Per això, reclama a les administracions que exigeixin l’etiquetatge de l’origen de tots els productes agroalimentaris, per tal que el consumidor pugui saber quins aliments s’han produït amb els drets laborals i socials, amb les normes de seguretat alimentària, d’alimentació i benestar dels animals i respecte pel medi que se segueixen a la Unió Europea i quins no. Entre els aspectes que diferencien la producció alimentària europea també es troba la traçabilitat i els requeriments higiènics, així com una regulació estricta dels medicaments veterinaris i dels fitosanitaris permesos: fora de la UE es poden usar 1.242 matèries actives, dins 313.

En la Unió Europea existeixen normes d'etiquetatge obligatori d'origen per a fruites i hortalisses fresques, carn de boví, mel, oli d'oliva verge i verge extra i ous. Però, tret d’aquestes excepcions, en la resta de productes, etiquetar l'origen, actualment no és obligatori. En la normativa sobre etiquetatge espanyola de 1999 no s'inclou tampoc l'etiquetatge obligatori d'altres productes.

Recentment, el Parlament català ha aprovat el Codi de Consum de Catalunya (Llei 22/2010, de 20 de juliol), en el qual, es garanteix el dret dels consumidors a conèixer, només si ho pregunten, l'origen comunitari o no de les matèries primeres dels productes alimentaris.

ATURAR EL ‘DUMPING SOCIAL’

Contra la competència deslleial de les grans corporacions exportadores que operen en països tercers, Unió de Pagesos també demana aturar el dumping social. El sindicat demana que aquestes hagen de certificar que els treballadors de les seves explotacions treballen en condicions laborals dignes: contractuals, jornades laborals, sous, dret a afiliació sindical, prestacions, seguretat social, etc.

CODI DE BONES PRÀCTIQUES COMERCIALS

Un codi que estableixi els requisits que han de complir totes les parts de la cadena alimentària: contractes de productors, distribució o indústria per tal que es compleixin les condicions mínimes de preus justos entre les parts; a més de taules de negociació dels agents de la cadena i amb l'administració per arribar a acords interprofessionals que garanteixin un repartiment just dels marges comercials al llarg de la cadena de valor.

Que en el marc del Codi de bones pràctiques, la distribució es comprometi a limitar els seus marges comercials si el preu en origen baixa per sota d'un determinat nivell, de forma similar al mecanisme de gestió de crisi en el sector hortofrutícola que ha impulsat el Govern francès.

VENDA DIRECTA

Unió de Pagesos demana a les administracions que donin suport la venda directa amb ajudes, el foment de mercats tradicionals, campanyes informatives, etc. creu que els consumidors també haurien d'apostar per aquest tipus de consum. La venda directa redueix costos de distribució, suposa un estalvi energètic, permet preus justos, garanteix la qualitat òptima, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta