L'últim número de la revista Sàpiens arriba aquest dijous als quioscos amb un dossier especial sobre la Batalla de l'Ebre, amb el títol "115 dies a l'Ebre". El número 97 de la revista d'història en català recorda la batalla més decisiva de la Guerra Civil espanyola. La mitjanit del 25 de juliol de 1938, l'exèrcit republicà va atacar per sorpresa les línies defensives franquistes entre Amposta i Mequinensa. La reacció no es va fer esperar i en poques hores hi arribaven unitats, bombarders i caces d'arreu de l'Estat. Els dossier conté dos reportatges dels periodistes ebrencs Oriol Gracià i Sílvia Berbís, i ha comptat amb l’assesorament d’Àlex Cervelló, historiador i tècnic del COMEBE; Josep M. Solé i Sabaté, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB, i Joan Villarroya, catedràtic d’Història Contemporània de la UB. El dossier especial, que analitza les causes i les conseqüències d'aquell conflicte, s'articula al voltant dels cinc reportatges següents:
1.- Tots el fronts porten a l’Ebre: Després de la victòria feixista a la batalla de Terol, les tropes franquistes van girar vers la Mediterrània amb l’objectiu de fer-se amb València i aïllar Catalunya. Reportatge escrit per Oriol Gracià.
2.- L’última batalla: La nit del 25 de juliol del 1938, l’Exèrcit Republicà va atacar per sorpresa les línies defensives franquistes entre Amposta i Mequinensa. Revivim el combat més èpic de la guerra civil, a càrrec de Sílvia Marimon.
3.- Estimada esposa: La quarantena de cartes que el soldat republicà Joan Adserias va enviar a la seva esposa Mercè Crusellas sintetitza la vida quotidiana a primera línia de foc. El reportatge és de Sònia Casas.
4.- La retirada: Després de 115 dies de combats esfereïdors, les tropes republicanes iniciaven una progressiva retirada i començava el camí l’ofensiva final de Franco sobre Catalunya. Un reportatge de Sílvia Berbís.
5.- La vida continua… a les Terre de l’Ebre: A partir dels 16 de novembre, els veïns de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre van començar una nova etapa. Amb els camps arrassats i les cases destruïdes es van dedicar a recollir la ferralla per vendre-la o reutilitzar-la. Un treball d'Àlex Cervelló.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.