23 d’octubre del 2010

Salut ja sap com haurà de ser el nou hospital de l'Ebre



La consellera Geli anuncia a Tortosa que el centre sanitari es construirà a partir de la idea dels arquitectes Barberà, Bonell i Gil · Només la redacció del projecte s'elevarà a 10 milions d'euros.

El projecte del nou hospital de les Terres de l'Ebre es redactarà a partir de la idea presentada pels arquitectes Sílvia Barberà, Esteve Bonell i Josep Maria Gil. Això és el que va anunciar la consellera de Salut, Marina Geli, ahir al vespre a Tortosa. El nou hospital s'ha de construir als terrenys del pla parcial de la Farinera, entre Tortosa i Roquetes, i només la redacció del projecte definitiu té un cost estimat d'uns 10 milions d'euros. En aquest sentit, la Generalitat ha previst una inversió global de 133,4 milions d'euros, un import que inclou les obres i també l'equipament de l'hospital que ha de substituir l'actual Verge de la Cinta. De tota manera, el pressupost no inclou el pàrquing subterrani de 700 places.

“Els hospitals són les catedrals del segle XXI”, va afirmar la consellera, que va titllar de “regal” que el nou centre estiga dissenyat pel mateix equip d'arquitectes que va projectar el nou hospital de Sant Pau de Barcelona, “i que ara és la joia de la corona”. Davant d'aquesta asseveració, Josep Maria Gil va advertir que el nou hospital de Tortosa “encara serà millor”. Segons l'arquitecte, aquí han volgut fer un edifici de grans dimensions però a escala humana, que tindrà en compte la presència del massís dels Ports i l'entorn urbà.

Gil també va explicar que l'hospital estarà distribuït de manera que els edificis quedaran resguardats del vent de dalt, amb patis i façanes enjardinades. El centre tindrà diversos accessos per als vianants, per als vehicles, per als subministraments, per a l'àrea de docència, per al personal i per als serveis d'urgències. De fet, les ambulàncies podran operar amb més facilitats des d'una gran plaça. A més, també es reservarà espai per fer-hi futures ampliacions. D'altra banda, un dels elements més característics de l'hospital serà el corredor que anirà resseguint el pati interior de l'edifici, i que donarà accés a les diferents unitats d'hospitalització. “Volem que sigui un espai tranquil i acollidor”, va dir l'arquitecte. Gil també va destacar que l'hospital només tindrà tres plantes, per buscar l'escala humana i evitar la imatge “intimidatòria” que tenen alguns hospitals. De fet, les façanes s'han dissenyat per oferir una imatge acollidora i protectora, “potent i alhora delicada”. “També ens han preguntat si hi haurà molt de vidre, però només n'hem reservat per a la zona del claustre”, va concloure.

Fa just tres mesos, Geli ja va presidir l'obertura de les cinc propostes finalistes. Ahir, uns dies abans del previst, va poder presentar a l'auditori Felip Pedrell, davant d'un públic força nombrós, l'aspecte que tindrà el nou hospital. En realitat, però, el projecte va començar a caminar fa poc més de quatre anys, durant l'anterior precampanya electoral. La consellera de Salut va visitar aleshores Tortosa en un inusual 15 d'agost per anunciar la decisió de construir-hi un nou hospital, ja que les ampliacions a l'hospital Verge de la Cinta eren inviables per la falta d'espai, la mala accessibilitat i la presència de la muralla. Així, Geli va pactar amb l'anterior alcalde, Joan Sabaté, que el nou hospital es faria en el pla parcial de la Farinera, una ubicació que no va satisfer CiU, a l'oposició. Un cop a l'alcaldia, però, Ferran Bel va anar per feina i va accelerar l'acord amb els propietaris per facilitar la cessió dels terrenys. La col·laboració entre l'Ajuntament i Salut ha estat correcta, fins al punt que s'han passat per alt els retards en el projecte i les dificultats pressupostàries. De fet, la previsió inicial de Geli era tenir el nou hospital a punt per a finals del 2010, cosa que ara no serà possible fins al 2015.


Publicat a www.elpunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-10-2010 Pàgina 10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta