8 de novembre del 2010

Tortosa decideix avui si desmunta el monument de la Batalla de l'Ebre

CiU confia en el vot del nou regidor del PP per rebutjar la moció, però canviarà el nom franquista del barri 13 de Gener.

El ple de l'Ajuntament de Tortosa decidirà aquest vespre, menys de dos anys després de quedar-se a només tres vots de retirar el monument de la Batalla de l'Ebre, si manté al mig del riu el símbol franquista més gran de Catalunya. La moció popular del casal Panxampla arriba al ple amb el suport de 857 signatures validades, però amb escasses possibilitats de tirar endavant. Només algun sotrac d'última hora –un canvi d'opinió del grup de CiU, o bé el vot sorpresa del nou regidor del PP, Miquel Àngel Monllau– podrien alterar els pronòstics. Tortosa conservarà el monument als caídos que Franco va inaugurar el 1966.

Amb tot, el casal Panxampla ha encoratjat tots els membres de la corporació a aprovar la moció, per fer complir la llei de memòria històrica. “No volem que el ple siga un intercanvi de retrets i acusacions entre els partits”, va advertir Guillem Argelich. El portaveu del casal popular Panxampla va afegir-hi que la moció “no parla de les eleccions, ni de partits, ni de les dretes i les esquerres, sinó de retirar símbols franquistes”.

A banda, els sol·licitants també han animat els ciutadans a assistir al ple, sobretot els que van donar la seua signatura. Amb una campanya que va iniciar-se el gener del 2009 i que ha cristal·litzat amb la presentació de la moció i d'un documental, el casal Panxampla ha aconseguit revifar el debat sobre la pervivència dels símbols franquistes a Tortosa. A més, han rebut el suport d'intel·lectuals i personalitats d'arreu del país. A banda, gràcies a l'enrenou que s'ha generat amb la moció, l'Ajuntament ha retrobat un acord del 1981 per canviar el nom del barri 13 de Gener, la data amb què els franquistes recordaven “l'alliberament” de Tortosa. L'alcalde, Ferran Bel, es va comprometre divendres a fer-lo complir.

4 comentaris:

  1. La Federació d’Associacions
    de Veïnes Veïns i de Tortosa, Josep Maria Sànchez Cervelló, Aurora Bau, Muriel Casals i Estrella Ramon també demanen la retirada de la simbologia franquista de Tortosa.

    tota la nota de premsa: http://quinacapital.blogspot.com/2010/11/la-federacio-dassociacions-de-veines-i.html

    ResponElimina
  2. L'ultima adhesió de la FEDERACIÓ D'ASSOCIACIÓNS DE VEINS I VEINES DE TORTOSA, no es una adhesió quan se vol es la que tira per terra els arguments de l'alcalde i del seu grup municipal, ja que no podrà dir que no hi ha demanda social (sense comptar les 857 signatures validades..), avui te l'oportunitat de passar a l'historia com un alcalde demòcrata deixen de costat les pressions i els vots.

    Aprofito per donar les gracies a la federació, per la seva valentia i sentiment democràtic de ciutat, i desitjaria que el exemple tingues reso en el ple d'aquest vespre a l'ajuntament.

    Aquesta vegada SI per DIGNITAT DEMOCRATICA !

    ResponElimina
  3. Ja cansa una mica tota esta història del monument...molt de marfanto solt hi ha d'un bando i de l'altre. Per què no ho va fer l'anterior govern "d'esquerres"?, si esperem que lo sinyó Bel ho faigue anem llestos...

    ResponElimina
  4. Caram, el nou regidor del PP, és podrà estrenar com a salvador, i col·laborador necessari, també.

    Parlant d'adhesions, si Muriel Casals, presidenta d'Òmnium cultural, s'hi ha afegit, que fa la presidenta recentment elegida ( Dolors Queralt de CIU )de les TTEE que no si adhereix?. Vol dir que no està d'acord? Vol dir que un tema com aquest no l'han debatut al si de la organització?. Vull recordar que el vicepresident Emigdi Subirats, ja si ha mostrat públicament a favor

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta