25 d’abril del 2011

[Tribuna] 'Perilla el sistema públic de salut', per Antoni Sabaté


El sistema pùblic de salut basat en la universalitat i qualitat és un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar que garanteix la igualtat d'oportunitats de les persones.

De fet, és una de les conquestes més importants que hem assolit en democràcia, juntament amb l'educació, el sistema públic de pensions i l'atenció a les persones dependents.

Ara, amb l'excusa de la crisi económica, el govern bipartit de CiU que presideix l'Hble. sr. Artur Mas, està posant en perill el sistema públic de salut.

No, no és alarmisme ni l'afirmació és meva. Ho és del Dr. Vilardell, metge de l'hospital Vall d'Hebron, president del Col·legi de Metges de Barcelona, president del consell assessor de malalties del Servei Català de la Salut i president del consell assessor de salut del President de la Generalitat. Per tant, escoltant una veu tan qualificada en la matèria, és per estar preocupats.

A les Terres d el'Ebre ja se'ns ha anunciat la paralització del procés per a la construcció del nou hospital de les Terres de l'Ebre, tan necessari pel territori. Ara del que estan parlant no és ja de les noves inversions en equipaments. Estan parlant de l'estructura i funcionament del propi sistema de salut i això es pot traduir en menys personal, disminució de quiròfans i consultes externes i més llistes d'espera.

No podem tornar a temps passats. No podem permetre, diguem-ho clar, que es propiciïn noves oportunitats de negoci a costelles del sector públic.

Ens fa estar alerta el fet que el conseller de salut vingui del sector privat. I no estic dient que la seva actitud sigui d'afavoriment d'aquest sector. El que vull dir és que el seu pensament està més a prop de la gestió privada que de la pùblica.

El Dr. Vilardell ha estat contundent en defensa del sistema públic de salut. La ciutadania ho serà en el combat per la defensa de l'estat del benestar, n'estic segur. Perquè el que s'anuncia va més enllà de la conseqüent crítica legítima.

Per cert, què ens vindrà després? L'educació? Els serveis socials?....Temps al temps.

Antoni Sabaté Ibarz
és primer secretari del PSC a les Terres de l'Ebre i candidat a la presidència de l'EMD de Jesús

14 comentaris:

  1. Efectivament, el Dr. Vilardell no es sospitós de dir res que vagi en contra del sentit comú ni de les bones practiques tant ètiques com mediques, però senyor Sabaté, es suposa que vostè com polític ha de fer menys preguntes i tenir mes respostes… O no ?

    ResponElimina
  2. Si es tractava de dir la teva, Mc Calan, ja has complit. De totes maneres, en un text, el que identifica les preguntes son els interrogants. Jo, nomes n'he vist a l'última frase i, si m'apures, és una sola pregunta que, el que l'ha de respondre és qui té la responsabilitat, o sigui, el govern.

    ResponElimina
  3. Tens tota la raó, dons la irresponsabilitat que ens ha portat on estem, també ha estat culpa del "govern"…

    ResponElimina
  4. Senyor Sabaté i per extensió senyor “Jotabé”; quan molt aviat, (probablement en la tardor d’aquest any), apreciïn moviments estranys, es molt possible que ens oblidéssim de conceptes tant arrelats en la nostra societat com “educació gratuïta o concertada”, “serveis socials” etc etc . Vostè ja deu saber la diferencia existent entre treballador públic i funcionari veritat?

    ResponElimina
  5. Senyor Sabaté, el que perilla no es el sistema públic, si mes no , jo diria que no es el sistema. El que realment falla es l’individu.

    ResponElimina
  6. Tot el que vulguis Mc Calan, però ara, és l'hora del blat. Lo de predicar va acabar el 28 de Novembre, cap allà les 12 de la nit.

    ResponElimina
  7. Quin pare o mare de familia en un sou que no arriba als mil euros al mes es pot permetre una mútua privada?

    La reducció tan dràstica en la sanitat pública, esta aplicant amb la mateixa quantia a la sanitat concertada/privada?

    os deixo un enllaç molt interessant dels interesos concrets del conseller de sanitat en tot aquest enrenou

    http://www.tv3.cat/videos/3308970/El-conseller-Boi-Ruiz-aconsella-les-mutues

    ResponElimina
  8. McCalan, de vegades més te valdria estar com has estat darrerament, callat.
    Ja que ara deixes entendre uns propòsits i no un criteri. A tu t'ha de penar,com al que més, el que, disculpeu-me, ja fa anys que passa amb la sanitat.
    I, francament, que parlen els que han portat, fins ara, una política de reducció contínua de personal, i els nous, que van amb la destral a la mà, guiats per un indesitjable conseller de sanitat privada, s'haurien tots de treure's els vestits i, de genollons, expiar un "mea culpa" per les sales d'espera d'hospitals i ambulatoris.
    Xalen els culpables restregant-se responsabilitats, i els afectats, tots, menys el rei, fem cues que només agreugen els nostres malaltirs.
    I els que "cuiden" els malalts, o et retreuen que només tenen 10 minuts, o s'aguanten havent de passar hores omplint fitxes electròniques en comptes d'atendre com cal els usuaris, simplement perquè cada cop els deixen menys temps per a la seua feina real, la cura de les persones,i això ja fa temps que es nota i es plany.
    Que una crisi dels especuladors mantingui beneficis dels bancs i facin pagar als que ni han especulat ni enriquit, clama les portes de tots els cels.

    ResponElimina
  9. Desastre, tu saps perfectament que mentre tingui veu, no s’acomplirà el teu propòsit de fer-me callar, ( t’agradi mes o menys el que pugui dir). A pesar de lo qual tens raó quan dius que a mi també em pena el que esta passant amb la sanitat.
    El fet es que quan un sistema (sigui model sanitari, educatiu etc..) que porta molts anys en funcionament es vicia, i malauradament no hi ha model que perduri en els temps, dons la societat i les seves necessitats son canviants. Així dons, i en la meva opinió, trobo natural el replantejament amb criteris empresarials de determinats serveis que s’ha donat per anomenar “socials” i que persegueixen els drets i la justícia social, mentre determinats forats pressupostaris paradoxalment estan enfonsant el sistema.
    Suposo que ets conscient que aquí no parlo de professionalitat (que sempre es suposa, i de fet te bon nivell).
    Penso que queda clara la meva aposta per uns serveis socials de qualitat, i el meu rebuig a la disbauxa pressupostaria que per naturalesa sempre seran deficitaris.

    ResponElimina
  10. Mc Calan, el que està enfonsant el sistema és que no hi hagi consum privat perquè hi ha incertesa econòmica, perquè hi ha destrucció de l'ocupació en el sector privat, perquè no hi ha inversió ni pública ni privada. El dèficit públic de l'Estat és una conseqüència, no una causa de la crisi que patim. La destrucció d'ocupació també és culpa de l'Estat? On estan els inversors? On està el capital de la gran banca i les caixes, maquillant els seus comptes de resultats? A Bulgària fent cases? A Brasil? Al Sudest asiàtic? Que no ens en recordem de quan esl països latinoamericants estaven ofegats pel Deute Internacional? Que no és ara el mateix problema el d'Espanya? Que debem diners a la banca alemanya i al Govern xinès? Quina part de culpa té cadascú en aquesta situació? L'ultraliberalisme és el culpable d'aquesta situació i ara diuen que en serà la solució. El botxí fa de metge.

    ResponElimina
  11. Llàgrimes de cocodril i riallades de hiena...

    ResponElimina
  12. Pos sí, canalero, sí; el cas és què, ja sigui per conformis-me, tant-menfotisme, passotisme o comoditat de les víctimes, els culpables de tot plegat, no se com dimonis s'ho han fet per a que, en general, sortir-sent de rositas ( com diuen en castellà ) i, a més, aparèixer com els que ens han de treure de l'atzucac. Fins la pròxima.
    A tot això, ningú té cap responsabilitat penal de tot plegat ?

    ResponElimina
  13. Uns per no controlar la despesa, i els altres per aplicar mesures totalment fora de lloc, no rebem prou els ciutadans?hem de tocar drets fonamentals per pagar els errors d'una casta política corrupta i totalment ineficaç?només cal recordar casos com el de l'Aliança a casa nostra...no són ningú per criticar ja que ho van fer fatal quan van tenir l'oportunitat, ni els que manen tampoc, una per seguir el joc mentre els altres manaven i l'altra per aplicar mesures que només beneficien als més rics, això és democràcia?no, això és oligarquia i caciquisme, i d'això CIU ne sap un rato llarg...

    ResponElimina
  14. Canalero, es veritat el que tu exposes, però també es ben cert que mentre es recaptaven 100 , es gastaven 120. I això al meu poble es diu “estirar mes el braç que la màniga”.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta