8 de juny del 2011

El Senat rebutja demanar al govern de l'Estat un calendari per tancar les nuclears



El Senat espanyol ha rebutjat el tancament de les centrals nuclears de l'Estat, a partir d'una moció presentada pel senador per Lleida de l'Entesa, Josep Maria Esquerda, que també és el portaveu del grup en la comissió d'Indústria. De fet, la moció només ha comptat amb el suport dels senadors d'ERC, ICV, BNG, PNB i dos senadors del grup mixt. En concret, la moció reclamava al govern del PSOE fixar una data de tancament definitiu de cada central atòmica, tot desvinculant-lo del concepte de vida útil i seguint la línia d'altres estats com Alemanya o Itàlia. Amb tot, la proposta ha estat rebutjada pel PSOE, PP i CiU, després que el grup de l'Entesa no admetès algunes esmenes.

A més, tal i com recomana el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), pretenia que es construís el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears lluny de qualsevol central nuclear en actiu, i decidir la seua ubicació tenint en compte la voluntat dels municipis propers i del Parlament de la comunitat autònoma en què es vulga emplaçar. Finalment, la moció reclamava que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) analitzés la viabilitat i suficiència dels plans d'emergència i d'evacuació en ràdios de 80 quilòmetres, tot comprovant que existeixen els mitjans tècnics, humans, materials i d'infraestructures, i realitzar-hi periòdicament exercicis de simulació d'una emergència greu. Finalment, la moció també demanva que, a partir del moment que s'haja amortitzat la construcció de cada central, es dedique un terç del seu benefici d'explotació al foment i a la investigació d'energies alternatives, així com al foment de l'economia productiva en la seua zona d'influència.


D'altra banda, el diputat del PSC, Xavier Sabaté, ha anunciat aquest dimarts que el grup socialista proposarà la instauració a Catalunya d'una taxa extraordinària solidària, a càrrec de les nuclears. Segons Sabaté, les nuclears catalanes fa temps que estan amortitzades, i el cost de quilowatt els surt molt barat. "No seríem el primer país que adoptaria aquesta nova mesura impositiva", ha remarcat Sabaté en declaracions a l'ACN, en referència a les taxes aprovades fa temps per territoris com ara Alemanya, Suècia, Castella-la Manxa o Extremadura.

Foto: Energiadiario.com

7 comentaris:

  1. Foten fàstics els indecents defensors de les nuclears.
    De les companyies elèctriques i de l'espoli de les nostres terres amb l'amenaça continua de tres nuclears cafeteres que poden petar en qualsevol moment. Sense tsunamis ni terratrèmols, només per la irresponsabilitat dels gestors i acòlits sangoneres polítics.
    Que es gasten els diners que cobren en psiquiatres i psicòlegs. Ho necessiten com els llagostins que en mengen .

    ResponElimina
  2. Perifèric, no em sembla bé que tractes el fet d'anar als psicòlegs i als psiquiatres com una desqualificació. Les malaltíes mentals són això, malantíes, i qui les pateix no es mereix rebuig si no més bé el contrari: atenció sanitària.

    Quant al titular, ja éls podria caure la cara de vergonya (o una altra part del seu cos)als qui tenen la responsabilitat de tancar-les i no ho fan.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Dona, entre desitjar a algú que vagi al psiquiatra i psicòleg o que li caigui allò que penja, la elecció no la tinc molt clara, que vols que et digui. Potser és pitjor el segon, que a més, acabara igualment en tractament psiquiàtric.

    ResponElimina
  5. Yuca, no és cap "deshonor" anar a Salut Mental.
    És una alteració de l'ésser humà, com una grip.
    Suposo que pots arribar a comprendre que tracti de gent amb problemes, als que no veuen el que tenen davant dels ulls, com el perill nuclear.
    El comportament excessivament egòtic i mesell alhora, podria ser ben bé, un trastorn.
    Si els hi diuen que estan bé, els recomanaria xarrades i cursets. Encara que hi han actituds que semblen contràries a la naturalesa del ser o, si més no, a la raó.
    Només cal consultar la pàgina del CSN i veure les centrals amb més problemes. Per si no n'hi ha prou en les darreres noticies i altres més antigues.
    I, per acabar, una ironia és una ironia ... una qualitat del pensament racional.
    I una indignació, pos ja ho saps.
    Alk final coincidim de que ens sobren tres nuclears a Catalunya, totes a la vora nostra i no d'on es consumeix l'energia.
    Espoli i maltractament... veigues si això no és una malaltia, si més no de l'ànima.

    ResponElimina
  6. recomanacions literaris, Stark de Ben Elton (també en teleserie) o la Guia del Autoestopista de la Galaxia (algo aixi!) de Douglas Adams. Més barats que anar a un metge avui en dia (que de publics no quedaran), i igualment obren els ulls ...

    ResponElimina
  7. Gràcies senyor Sabaté, egregi Senador tortosí per "defensar" el nostre territori talment com ho fa amb Sèrbia!venuts, estem venuts...i cada dia més!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta