5 de juliol del 2011

Tortosa rebutja la moció dels 'indignats' i no reprova els alcaldes de Barcelona i Lleida



El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha rebutjat aquest dilluns al vespre la moció popular que el moviment 15-M havia presentat amb l'aval de 298 signatures, i amb què els 'indignats' pretenien que el consistori reprovés els alcaldes de Barcelona i de Lleida per les càrregues policials del 27 de maig. De fet, el text també sol·licitava que el consistori reclamés la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, i que rebutgés l'actuació dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Era la primera moció popular d'aquest tipus que els 'indignats' presentaven en un ajuntament català.

L'encarregat de defensar la moció davant del ple ha estat l'activista Carlos Matheu, qui ha recordat que el col·lectiu 15-M és un "moviment pacífic que ha volgut demostrar que una altra democràcia és possible", ja que el govern "ha de ser del poble". Segons Matheu, la funció de la classe política "no pot ser només la d'enriquir-se", i amb les càrregues policials i els desallotjaments del 27 de maig es van vulnerar drets fonamentals, com el dret constitucional a manifestar-se pacíficament, el dret a la reunió, o el dret a la informació i la llibertat de premsa. Així, el portaveu dels 'indignats' de Tortosa ha valorat que, amb la 'neteja' de plaça Catalunya davant d'una possible victòria del Barça, "van trobar l'excusa perfecta per reprimir el poble". En aquest punt, Matheu ha parlat de "brutalitat desmesurada, autoritarisme i ús desmesurat de la força" per descriure les càrregues policials a Barcelona i Lleida. "En cap cas es va veure l'ús de la violència per part dels indignats", ha recordat, tot desafiant el conseller d'Interior a mostrar les imatges en què, segons va dir, els manifestants també agredien els policies. Segons Matheu, el discurs de Puig al Parlament estava "carregat de fal·làcies i de contradiccions". Finalment, el portaveu del moviment 15-M també ha criticat unes paraules recents de Bel, en què l'alcalde va fer notar "una certa propensió marginal a presentar mocions populars" a l'Ajuntament de Tortosa. "És veritat, perquè n'hi haurà moltes més", ha garantit Matheu.

La moció popular ha estat frenada amb els vots dels dotze regidors de CiU, a més el regidor del PP, als quals s'han sumat les abstencions dels dos regidors d'ERC i del regidor de Plataforma per Catalunya (PxC). Els dos regidors d'ICV, Jaume Forcadell i Jordi Jordan, han donat suport a la moció, tot recordant que Iniciativa ja va demanar la dimissió de Puig en seu parlamentària. Tanmateix, Forcadell ha precisat que interpretaven la petició de reprovació als alcaldes en un sentit ampli, ja que són els plens de Barcelona i de Lleida els que "tècnicament" haurien de reprovar Jordi Hereu i Àngel Ros. Un argument semblant també ha estat utilitzat pel portaveu del PSC, Antoni Sabaté, qui no ha convençut ni la portaveu de CiU, Meritxell Roigé, ni l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. De fet, Roigé ha titllat d'"actitud impròpia" la posició dels regidors del PSC, ja que al Parlament els socialistes no van reclamar directament la dimissió de Puig. La portaveu de CiU ha afegit que "és una falta de respecte institucional molt greu reprovar alcaldes d'altres municipis", i ha recordat al PSC que tant Hereu com Ros són socialistes.


2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Això de tenir el rei dalt del cap... afecta!
    Democràcia aristocràtica, ves tu per on... oxímoron al canto.
    Ah, aquell instant etern
    en la clara nit
    Alenar en el buit,
    orfe de llum, sota del sol que crema.
    (Alí Ben Refregit)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta