23 d’agost del 2011

La PDE, en alerta per la campanya de Castelló en favor del transvasament de l'Ebre


La Diputació de Castelló reclamarà a l’Estat, amb una moció, que autoritze un minitransvasament de 90 hectòmetres cúbics anuals ·

La nova ofensiva del País Valencià per aconseguir un transvasament d’aigua fins a Castelló ha posat en alerta la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). La Diputació de Castelló aprovarà en el seu proper ple una moció per exigir al govern de l’Estat l’arribada de l’aigua de l’Ebre a la província, a través d’un minitransvasament. De fet, en declaracions a la premsa valenciana, el president de la Diputació, Javier Moliner (PP), ha afirmat que aquesta institució manté viva l’exigència del minitransvasament de l’Ebre a Castelló. Davant d’aquesta situació, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha manifestat la preocupació del moviment social per l’escenari que ha quedat obert després de la sentència que recentment ha dictat el Tribunal Suprem. Una sentència que accepta el dret de Castelló a reclamar un transvasament de 90 hectòmetres cúbics, tot i que l’any 2004 el govern de l’Estat, del PSOE, va derogar aquest projecte de l’antic Plan Hidrológico Nacional (PHN) aprovat per l’anterior govern del PP.

Després d’aquesta sentència, ara és el Consell de Ministres qui hauria de valorar la possibilitat de crear un consorci provincial d’aigües a Castelló, que el govern de l’Estat va denegar quan també va rebutjar la petició d’un minitransvasament a través del Xerta-Sénia. Tomàs ha advertit que ara Castelló reclamarà l’aigua de l’Ebre basant-se en l’exemple del minitransvasament a Tarragona, un model que políticament ha funcionament de manera “impecable”, i que té com a “ostatges” el mig milió de persones que reben l’aigua de l’Ebre. En la mateixa línia, Tomàs ha recordat que el transvasament al País Valencià s’aprovarà d’aquí a dos anys, al mateix temps que l’arribada de l’aigua del Segre a Barcelona a través del canal Segarra-Garrigues. El portaveu de la PDE ha insistit en què les obres del canal Segarra-Garrigues i del canal Xerta-Sénia no són només per als regadius, ja que permetran transvasar l’aigua de l’Ebre tant a Barcelona com a València.

A banda, Manolo Tomàs ha tornat a fer una crida a la mobilització de les Terres de l’Ebre davant de les noves amenaces, encara que el PP ja ha deixat clar que no inclourà el transvasament de l’Ebre -com a tal- en el seu programa electoral per a les eleccions generals del 20 de novembre. Per la seua banda, el president de la Diputació de Castelló ha afegit que l’aigua de l’Ebre és una qüestió de “justícia” per a la província, ja que les comarques del nord del País Valencià també formen part de la conca hidrogràfica, tot aportant cabals d’aigua. Un argument que el portaveu de la PDE també ha volgut matisar, ja que els transvasaments fora de la conca només es poden aprovar per llei. Finalment, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha advertit que un argument que poden utilitzar des de Castelló és que quan es va planificar el canal Segarra-Garrigues no es va tenir en compte que el projecte eixugava el Segre, ni tampoc els seus efectes sobre el tram final del riu Ebre. Per tant, ara es podria planificar un minitransvasament a Castelló sense tenir en compte que també podria ser perjudicial per al Delta.

Imatge Canal 21 Ebre

7 comentaris:

  1. No se que collons pensaven estos anys la PDE quan tranquilament Los verds,esquerra i socialistes van tancar el pressupost d'un canal que un pobre pàges no se'l pot permetre,ara ho pagarà ,los que manen,sap algú qui la finançat??Lo tripartit?Au animo No al transvasament,ara si que tenim una lluita !Comuna

    ResponElimina
  2. avui estic per terres de Castelló i anant entre Sant Mateu i Cabanes vaig veure un gran tub negre que estan intentant soterrar paral·lel a la CV10, no crec que sigue de gas. De què serà?

    Patixo per si és una xucladora d'aigua :( algú sap alguna cosa?

    NO A L'EXPOLI HIDRIC

    ResponElimina
  3. Si no dius més exactament on poc es pot aventurar.
    Estàn posant tubs de la dessaladora... si és prop de Cabanes podria ser això. El que també poden anar en sentit oposat.....Ebresurfer.

    Ravalejant, la PDE ha denunciat l'obra des d'abans que els socialistes arribessen al poder. Igual com el Minitransvasament a Tarragona, des del seu començament com a pojecte. El que com a "Coordinadora antitransvasaments" ja que la PDE no existia encara.

    ResponElimina
  4. Si però estos anys han estat descafeinats en los sediments,globos i clausaran rotllos a la fira de Tortosa mentre les obres s'anven fent ficanse en les retallades... Defensem lo riu dissemos de xorrades politiques no mos mesclessem en politica...No al transvasament !

    ResponElimina
  5. Corredor mediterrani a canvi de l'aigua ? No m'estranyaria gens. Diners per fer les dos coses no crec que n'hi hagi almenys durant uns quants anys. I amb l'esclat de la bombolla immobiliària el que han de fet a Murcia i València és tombar cases, no fer-ne de noves! Que sembla el dia de la marmota ...

    ResponElimina
  6. No sabia que a València hi ha una dessaladora acabada i bloquejada de fa 4 anys i varies mes en construcció. Seria escandalós tirar centenars de milions d'euros a la paperera.

    Dessaladores valencianes

    ResponElimina
  7. De la que parlava:

    Desaladora de Oropesa del Mar y Cabanes. 21,5 hm3 de agua garantizada para el abastecimiento de 150.000 personas
    És un pdf d'Acuamed. El resum el que he escrit.
    Diners de tots llançats a la corrupució Valenciana i dels partits. Donar flors als porcs, parlant en plata.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta