26 d’agost del 2011

[Tribuna] 'Tomàs Luis de Victoria, música sacra i Renaixement', per Antoni Sabaté


Aquest divendres, dia 26 d'agost, s'acompleix el 400è aniversari de la mort de Tomás Luis de Victoria. Deixeble de Palestrina, de qui va rebre lliçons en el Collegium Germanicum de Roma, a Tomás Luis de Victoria se'l considera un dels compositors més rellevants i avançats del seu temps, com també se'l considera el més cèlebre polifonista del Renaixement espanyol.

La seua obra és integrament sacra, de la que en podem destacar: Officium defunctorum, Officium Hebdomadae Sanctae, 20 Misses, 44 Motets i 2 Passions (secundum Joannem i secundum Matthaeum).

A Tortosa, la musica sacra obté una remarcable importància històrica conformada per un valuós patrimoni cultural. L'arxiu de la catedral conté una gran quantitat de composicions de gran valor musical. Encara avui, aquest arxiu és referència pels musicòlegs i investigadors especialitzats del nostre país.

En la contemporaneïtat, l'Scola Cantorum del seminari, sota la direcció del mestre i compositor Garcia Julve, fou un testimoniatge d'aquesta realitat.

De fet, aquestes van ser les consideracions de fons que impulsaven i justificaven el Festival Internacional de Música Sacra que se celebra a la nostra ciutat.

Com també l'època del Renaixement fou un temps de gran projecció econòmica, social, territorial i cultural de Tortosa. Aquest és el motiu, basat en el rigor històric i cultural que justifica la Festa del Renaixement que any rere any se celebra a Tortosa.

Esdeveniments d'aquesta volada requereixen justament rigor històric i cultural per projectar seriosament la seva raó de ser i esdevindre referència de gran abast. Altrament es poden convertir en esdeveniments convencionals.

Per això crec que, enguany, Tomás Luis de Victoria, la seva obra, hagués hagut d'estar present, tant al Festival Internacional de Musica Sacra, com a la Missa de la Festa del Renaixement.

En qualsevol cas, la meva reflexió pretén ser una aportació en el sentit de com hem d'anar construint entre tots el model cultural de la nostra ciutat.

Com també vull expressar el meu record a un gran compositor d'una música que commou.

Antoni Sabaté i Ibarz

és el portaveu del Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Tortosa

1 comentari:

  1. Ja haguesses pogut assesorar als teus companys en el penòs "libdub" que van fer a les municipals...del libdub al Requiem!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta