El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té previst fer aquest divendres una repoblació d’angula al Delta de l’Ebre, amb exemplars provinents de la campanya anterior. En total, s’alliberaran 3.076 angules, amb una longitud compresa entre els 10 i els 15 centímetres. El delta de l’Ebre és la zona de major producció d’angula i anguila de Catalunya. Els exemplars que avui s’alliberaran van ser capturats pels pescadors de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i de Sant Carles de la Ràpita. La Confraria de Pescadors de Deltebre i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja, que han estat les altres dues entitats autoritzades a la pesquera, també han participat econòmicament en el projecte de repoblació de l’angula. L’alliberament es farà en dos llocs diferents del riu Ebre, a les llacunes de l’illa de Buda i a l’assut de Xerta.
El procés de reintroducció s’ha fet en dues zones diferenciades de la conca del riu Ebre. Una part dels exemplars han estat alliberats en la zona deltaica, concretament a les llacunes de l’illa de Buda perquè és una zona protegida de molt baix impacte antropogènic. Amb la resta d’exemplars, s’ha repoblat el tram baix de l’assut de Xerta.
Han assistit a l’acte la directora general de Pesca i Afers Marítims, Mercè Santmartí; la directora del Centre de l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita, Dolors Furones, i representants del Parc Natural del Delta de l'Ebre. L’alliberament forma part dels plans de gestió de l’anguila europea que estableixen mesures per a la recuperació de la població d’anguila europea. Els estats membres han hagut d’elaborar els plans d’actuació corresponents per garantir-ne la gestió sostenible i la recuperació de les poblacions. A Catalunya, s’ha creat una comissió tècnica interdepartamental formada per les direccions generals del Medi Natural i Biodiversitat i de Pesca i Afers Marítims, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, que ha estat la responsable de redactar i aplicar els plans de gestió de les conques internes catalanes i de la part catalana de la conca compartida del riu Ebre.
La repoblació efectuada avui constitueix, juntament amb altres mesures de gestió com ara la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius, un dels principals eixos d’actuació previstos en els plans de gestió aprovats per la Comissió Europea, que han de garantir la recuperació d’una espècie tan emblemàtica del nostres rius com és l’anguila. Els exemplars alliberats van ser capturats pels pescadors de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita i han estat estabulats a les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita. La Confraria de Pescadors de Deltebre i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja, que han estat les altres dues entitats autoritzades a la pesquera, han participat financerament en els costos de repoblació de l’anguila.
Cal fer esment que a la conca del riu Ebre es concentra la major producció d’angula i anguila de Catalunya. En el marc d’aquest mateix pla de gestió de l’anguila europea, enguany s’han efectuat també tres alliberaments a les conques gironines del Ter, el Fluvià i la Muga amb exemplars d’anguila procedents de les captures efectuades pels pescadors d’angula de les confraries de Roses i de l’Estartit. En aquest cas, es van escollir diversos trams dels rius situats per sobre dels principals obstacles de pas, on l’estat ecològic és prou bo i el cabal d’aigua suficient, per garantir la supervivència del major nombre d’exemplars possible.
Imatges Generalitat de Catalunya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.