5 d’abril del 2011

Renaix el conflicte dels dos instituts de Tortosa


L'Ajuntament de Tortosa i el Departament d'Educació van tancar en fals, fa dos anys, el conflicte per les línies de batxillerat d'ESO als dos instituts de la ciutat, i ara la polèmica ha tornat a aflorar. Un cop acabada la preinscripció per al nou curs, 156 alumnes han optat per l'institut Joaquim Bau, mentre que 33 han sol·licitat una plaça al nou institut. Finalment, els serveis territorials d'Ensenyament no han atès tota la demanda de l'institut Joaquim Bau i han previst retallar una de les cinc línies que tenia fins ara, tot derivant alumnes a l'altre institut per reequilibrar el mapa de secundària. Fins que es faci el nou centre al barri del Temple, l'anomenat “tercer institut” es troba ubicat provisionalment al complex de l'institut de l'Ebre, al barri de Ferreries, tot i que són centres diferents. Però l'Ajuntament i la Generalitat, tal com va avançar El Punt, estudien el possible trasllat de l'institut al marge esquerre del riu, en concret a l'edifici Betània, per alleugerir el conflicte. Un grup de mares i pares dels alumnes de l'institut Joaquim Bau es reunien ahir a la nit amb l'inspector José Luis Torres, president de la comissió de garanties d'escolarització.

Publicat a El Punt

11 comentaris:

  1. Parlo en nom propi, però formo part dels pares afectats, tot i que, per ara, als nostres fills no els hi ha tocat canviar el destí que ells havien triat. Però tant sigui part afectada directament o no, voldria opinar al respecte. Vaig estar a aquesta reunió dels pares amb els inspectors, que no amb el Director territoral actual, a diferència de l'altra vegada que sí va venir la Sra. Marian Rojas a donar-nos les explicacions oportunes (que en aquell cas ens va convocar ella i en el present cas, vàrem ser els pares que vàrem demanar la cita). Només són petites diferències. Però que no ho deixen de ser. Bé, la qüestió és que, crec, que els pares som bastant civilitzats i estem a l'altura de comprendre les explicacions que ens varen donar. Reequilibrar un mapa, bàsicament. Però el problema real és que es tracta de reequilibrar una administració per sobre de la voluntat de més de 30 famílies que hauran de sacrificar la seva elecció en pro d'aquest millor reequilibri. És a dir, mentre tot va funcionant no ens en donem compte que en realitat no és l'Administració la que està al servei de les necessitats del ciutadà, sinó tot al contrari, pel bé de l'Administració hem de sacrificar les poques llibertats que se'ns concedeixen. Tot i que, crec, que això és molt difícil de canviar, va haver una frase de la inspectora que em va demostrar perquè mai funcionarà res, i és que va dir, que si no podíem fer canviar d'opinió als nostres fills pel que fa a la tria de l'institut que la major part d'ells van triar, doncs anem malament. Però crec, que si als nostres fills els hi exigim viure en aquesta societat que ens ha tocat, exigim perquè les poques opcions que se'ns donen per triar se'ns treuen per bé d'una "millor" Administració, no és que tinguem poc criteri com a pares, sinó que els hi estem dient, ei, mira ho sento, primer és millor reestructurar un mapa que anar on tu vas triar passar-te quatre anys de la teva vida, donant el millor de tu, perquè, això és el que cada nit quan arriben a casa, volem i demanem. Que hagin donat el millor d'ells, sense rebre res a canvi, ni un tan sols el simple poder d'el·lecció entre dues opcions (com semblava possible), és veritablement un miratge. Un miratge del que és el lloc on vivim actualment, on lloc, on sí o sí, farem el millor per l'ordre establert, no el millor per a les persones.

    ResponElimina
  2. Gustau,
    segur que parles de batxillerat? O te refereixes a la ESO?

    ResponElimina
  3. No entraré en la qüestió de fons què, ara mateix, no sabria valorar, de totes maneres, vull pensar què els representants del govern dels millors ho solucionaran adequadament, encara què no acudir a la reunió amb els pares, el director territorial, no és bon auguri.
    Ara, plantejar el tema com una violació de drets gairebé fonamentals, ho trobo exagerat. Crec que el que us va dir la inspectora sobre el problema de no saber convèncer els fills, més enllà del que pugui tenir de justificació, lamentablement, crec què és cert i, efectivament, tenim un problema, i de fa anys.
    També pensàvem que teníem dret a ser operats en un determinat termini i, pel que sembla, aquest dret se'n està anant en orris. Sense, ni tant sols donar-nos massa explicacions per poder canviar d'opinió.

    ResponElimina
  4. I per què enlloc de retallar una línia de la pública no es retalla una de la concertada? Potser uns pares tenen dret a escollir un tipus d'ensenyament i un tipus de centre més que no pas uns altres?

    El problema com sempre és que l'administració no ha fet els deures. Quants anys fa que en sentim a parlar del tercer institut?

    Penso que ja seria hora que aquesta ciutat en tinguès dos, ben dotats d'aules, de laboratoris, de tallers, de gimnàs, vestidors i dutxes, d'aules de música, de connexions a Internet, de menjador, de biblioteca, sales de professors i despatxos, en fí de tot el que han de disposar.

    I si només s'han preinscrit 31 alumnes a aquest tercer institut que no està fet i que té com a perspectiva estar en precari uns quant anys a l'institut de l'Ebre, al Betània, al col·legi de Sant Llàtzer quan estigui fet i,per fí, al nou institut quan estigui fet és perquè els pares estan DIENT NO, que no els agrada que als seus fills se'ls faci anar com a barallugues.

    ResponElimina
  5. Yuca té tota la rao, un dels motius principals per explicar la reticencia d'anar al Institut de l'Ebre, es precisament culpa dels politics que no han fet el nou institut, i només ens han donat promesos i promesos durant anys i anys - i no se salva gaires partits perque tots han passat per taquilla durant aques temps - crec que quan Noe va fer l'Arca ja se'n parlava.

    Si a la raval/portal sud, tinguessem l'escola i l'institut que han promes, serien figues d'un altre paner .

    ResponElimina
  6. Parlar de que la diferencia de matricula es culpa de la falta del tercer institut, és tirar pilotes fora. Com es què fa quatre o cinc anys no existia el problema? Hi havien el mateixos grups, i que jo sapigue IES de L'Ebre té unes instal·lacions,almenys tan bones com el BAU.

    Tots sabem quin és el veritable problema, tal com va remarcar el Síndic de Greuges. És un problema que venim arrossegant des de primària i al final a arribat a secundària. O no?

    Es clar que els politics tenen la seva part de culpa per no haber realitzat el tercer Institut, però, l'altra part de culpa és de la societat tortosina , que preferia portar els xiquets des de una part de Tortosa a l'altra, tenin un col·legi al costat, o no? i per què?

    ës evident que el tercer institut és la sol·lució, però de cap de les maneres l'embrió del problema

    ResponElimina
  7. Bitxo,
    en primer lloc has de saber que l'institut de l'Ebre no hi pinta res en aquesta qüestió. Sabràs que aquest curs s'ha escindit en dos: un el de F.P. i l'altre, el que anomenen el tercer institut, d'Eso i batxillerat. És aquest el que només compta amb una direcció i uns professors però que no té un edifici i els seus alumnes es veuen obligats a OKUPAR de forma erràtica altres edificis esperant que el col·legi de Sant Llàtser estigui acabat (s'ha començat?)per okupar-lo mentre es fa l'edifici nou al Temple.

    En segon lloc, lo que clama al cel és que aquest curs el J.Bau té cinc línies de primer d'ESO, ocupant cadascuna la seva aula, amb els professors corresponents i disfrutant de totes les instal·lacions però per al proper curs l'administració en vol treure una amb l'excusa que a la ciutat ha disminuit el nombre d'alumnes.
    És racional que es tregui el grup al centre on hi ha més demanda i on no s'ha de fer cap obra d'adequació?

    Bitxo, jo pago els impostos com tothom, i m'emprenya veure com es malgasten.

    El comentari sobre la societat tortosina crec que està de més . I la paraula embrió recorda mals rotllos, ja ens entenem, no?

    ResponElimina
  8. SR Yuca,
    quantes voltes per a no dir on està ubicat actualment el "nou" institut de Tortosa. I aquest lloc no es altre que a l'IES de l'Ebre. Si el volen ficar a les escoles de Sant Llàtzer los que comencen enguany 1er d'ESO a l'institut de Tortosa, l'acabaran al mateix lloc on l'han començat, ja que lo de Sant Llàtzer no està ni començat.
    I vostè hauría de saber que a Tortosa hi han pares que van triar escola concertada que no van puguer entrar-hi per falta de plaçes, i no li estic parlant d'un any ni de dos, ni de tan sols tres o quatre families.
    Per altra banda, lo dret dels pares atriar col·legi hauría de passar davant del dret de l'administració a "reubicar" a les persones com si fossen mobles vells.

    ResponElimina
  9. Així és com paguem les genialitats del clan Aznar...

    ResponElimina
  10. Núria,
    en primer lloc una puntualització, tracta'm de senyora, soc dona.
    En segon lloc no sé quina cosa em retreus. El tercer institut o l'institut de Tortosa, el nom de qual no crec que s'ajusti a la realitat però això ja és un altre tema, està ubicat provisionalment al mateix edifici que l'institut de l'Ebre que va ser qui el va gestar, però cadascun compta amb una directiva i un claustre de professors independents. L'entrada també es fa per portes diferents.
    Aclarit això, no entenc quina és la teva postura. Defenses l'escola concertada? Si és així no cal que continuem parlant, jo et respecto i tu respecta'm a mi.

    ResponElimina
  11. Sra. Yuca,
    sí que es veritat que la Yuca és una palmera molt bonica, jo en tinc una al jardí i m'agrada molt, tot i que els moixons de tot lo barri, (sobretot a l'hivern) fan una escandalera que se sent per tot arreu. Però perdone, no havia intuït que vostè era dona. Me n'alegro molt que així sigue ja que el sexe femení és més bé escàs per estos endurrials.
    Mire, jo no defenso ni dixo de defensar l'escola concertada, la qual pot continuar existint com a tal perquè fa la funció de tapar els forats que l'administració té des de sempre en l'ensenyament. Tinc claríssim que si l'administració no la necessités, hauría de ser completament privada.
    Jo lo que defenso i defensaré sempre, és la llibertat i el DRET dels pares a triar la educació dels seus fills i no a que li trien des de fora i menys amb l'escusa del bé comú.
    Si al Bau tenen tanta demanda serà perquè han fet bé les coses, no? I li faig saber, que la realitat és tossuda i la gent encara més, i quan més se fiquen a imposar una cosa des de l'administració, sense tractar de camelar a la gent per a que ella mateixa decideixe i més tracten d'imposar un institut, més demanda tindrà el Bau. La gent diu: lo Bau és millor perquè no tothom que vol entrar-hi ho pot fer. Que vol que li digue, les persones són així...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta