La candidata d'ICV-EUiA per Tarragona, la tivissana Alba Benedicto, ha reclamat aquest dimarts el tancament de les centrals nuclears i una gestió "eficient" de les energies renovables. Benedicto ha afirmat que el sector elèctric funciona com un oligopoli, tot i que la liberalització i la lliure competència, i que caldria introduir canvis en la seua planificació, control i gestió, "amb l'objectiu d'afrontar la crisi energètica" que s'anuncia per al futur. En aquest sentit, la candidata ecosocialista al Congrés dels Diputats ha vinculat el tancament de les centrals nuclears a la seua substitució per energies sostenibles i amb la lluita contra el canvi climàtic.
Segons Benedicto, que és de Tivissa -"a 10 minuts de la central de Vandellòs i a 20 minuts de la central d'Ascó", va afirmar dilluns a la nit en el debat desconnectat de l'"Àgora" de TV3-, l'energia nuclear ha resultat ser una "tecnologia trampa", perquè és "immadura, ja que no hi ha tractament per als residus; és cara, ja que no podria funcionar sense les subvencions públiques; és insegura, sobretot en els reactors amb més de 40 anys, i no sempre garanteix el subministrament". En aquesta línia, Benedicto ha destacat que el programa d’ICV-EUiA preveu impulsar un pla pont que permeti garantir el tancament de les centrals nuclears durant el primer quart del segle XXI.
Imatge TV3
8 de novembre del 2011
9 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Li diria a aquesta bellesa que estic completament d'acord amb ella. Les centrals nuclears s'han de tancar. Són perilloses i molt contaminants. Els seus barrils plens de deixalles contaminants són un perill allà on van per si de cas hi ha una fuga. Podrien ser superades per l'ús de l'energia renovable, però estem preparats per substituir tota l'energia que generen aquestes nuclears per l'energia renovable o necessitem més plantes d'energia renovable per suplir la producció de les nucleras satisfactòriament? Això ho hem de pensar abans de tancar les nuclears, i pensar-ho molt bé, si no sí que ens quedarem "a dos velas" per falta d'energia elèctrica per encendre els llums de casa!
ResponEliminaSempre seré un defensor de les energies renovables i s’ha de intentar potencia-les al màxim, però també reconec que ara per ara la energia més neta i que més rendiment ens pot donar és la nuclear. De totes maneres, me penso que aquest no és el tema que més preocupa als ebrencs.
ResponEliminaAra el tema que més importa als ebrencs és l'atur, que escanya moltes famílies fins a ofegar-les. Però, Gutijaume, pensar en el medio ambiente també és un abon aopció de futur, dic jo...
ResponEliminaI en la que està caient estaríem disposats a una nova pujada en la factura de la llum? Estarien disposades les empreses del territori a una nova pujada d'aquesta taxa o això suposaria més atur i l'estancament de la nostra economia?
ResponEliminaCom he dit moltes vegades, totes aquestes coses són molt boniques de pensar i molt fàcils d'expressar, però ara per ara la energia eòlica i solar ens pot proporcionar la quantitat energètica necessària a un preu similar? Si la resposta és afirmativa, endavant, a construir plaques i molins!
Deixaràs, Gutijaume, que emmagatzemen uns quants quilets de residus a casa teva?
ResponEliminaNo flipeu massa, que l'energia nuclear no és que sigue neta sinó que és la més bruta i perillosa que hi ha.
Si us plau, els que la vulgueu aneu a viure al costat de les nuclears, sinó res és creïble.
Si s'evaluen realment els costs, és la més ruïnosa, des de l'obtenció de l'urani, el seu transport, refinament i la despesa del seu desmantellament i emmagatzematge de residus radioactius.
Si els que sou de lletres no sabeu ni contar bé.
O no us interessa pel que us diuen els saberuts comprats per les nuclears, com l'AMAC.
Més bruta que el petroli i els seus derivats? Ja t'he dit que sóc partidari de les energies renovables, però em pots resoldre el dubte formulat abans?
ResponEliminaA mi també m'agradaria saber-ho això, si la llum pujarà si s'usen energies renovables i s'abandona la nuclear... que a mi pel magatzem em cobren cinc euros de llum i no gasto ni un sol kilowat, que és la mínima, que menys de 0 kilowats no és pot gastar de llum! Si puja una mica més m'arruinaran, que la factura de l'aigua ja va prou cara des que Bel va privatitzar l'EMSP!
ResponEliminaCadascú mira per sa butxaca i si no es té per pagar el rebut te la dóna de baixa la companyia de la llum!
Es nacionalitzen les empreses productores d'energia i el problema del preu desapareix o almenys es minimitza. Jo no tinc perquè subvencionar el xalet de la Moraleja o el pis de Pedralbes d'un directiu sense escrupols. Com diu el refrany o follamos todos o tiramos la puta al rio.
ResponEliminaPrimer s'ha de contar el petroli que es gasta en l'extracció, transport i refinament del'urani, que, si bé no es fa a Espanya, a nivell mundial la contaminació existeix.
ResponEliminaEls residus de l'urani en el procés.
La carísima construcció d'una Central Nuclear, amb la seguretat necessària.
I per acabar el preu dels residus és immens. Com sabeu, l'UE ja recomana als paisos amb centrals nuclears al magatzematge soterrani dels residus. Ni imagineu el que costa.
I amb l'INRI de que qualsevol accident, pot convertir una zona determinada en un desert inhabitable. Quina asseguradora cobreix això?
Cap, ni la Lloyds. Son els estats, i els contribuents, els que acaben finançant la construcció i, cas d'ENRESA, el desmantellament i processament dels residus.
No ens surt més barata que les de petroli, ni les renovables que també finança l'estat amb subvencions.
Lo que aquestes, les renovables, embassaments apart que ja saben com les han gastat les de l'Ebre suprimint l'arribada de sediments al Delta i al mar, son més econòmiques ja que la seua incidència de residus és mínima, no així l'impacte ambiental que també te importància, cas de la Terra Alta o les properes de Castelló.
Lo millor en el cas energètic és consumir el mínim. L'única manera de minimitzar realment els impactes d'aquesta indústria. I que les centrals siguin properes als llocs de consum, ja que el transport te pèrdues i la transformació també.
No oblidem tampoc que les renovables, cas d'eòliques i solars, necessiten, per equilibrar producció i consum, de convencionals de gas i fuel, ja que les puntes de consum no es poden cobrir d'altra manera.
I també que es necessita tenir una capacitat de producció molt més alta de la necessària ja que no sempre bufa vent, ni fa Sol.
Desenganyem-nos que l'única energia neta és la que no es consumeix.