28 de gener del 2012

Comunicat de l'AAVV Jesús-Catalònia sobre la problemàtica de l'aigua potable

Des del passat dissabte 14 de gener de 2012, els veïns i veïnes de l’EMD de Jesús han vist com, de forma intermitent, l’aigua de boca rajava tèrbola en moltes de les llars del poble. De fet, han estat moltes les famílies que, des d’aquesta data han optat per no consumir-la, davant la desconfiança i a pesar de la maca d’informació al respecte.

Els veïns del poble van poder comprovar com, la setmana següent (concretament els dies 17 i 18) es van produir treballs al voltant del pou des del qual se subministra l’aigua de boca al poble i, des de l’AA.VV., vam ententre que el problema devia haver estat una avaria i que aquesta ja havia estat solucionada. En canvi, els dies posteriors constatem que l’aigua segueix rajant amb les mateixes condicions de terbolesa i, de fet, la nit de diumenge a dilluns, el subministrament es talla fins a la matinada per a seguir amb els treballs al pou.

Davant d’aquesta situació i de la manca d’informació als veïns i veïnes per part de cap òrgan competent, l’AA.VV. Jesús-Catalònia vam decidir que era necessari fer analitzar una mostra de l’aigua de la xarxa municipal de Jesús i així ho vam fer el passat dimecres, 25 de gener.

Aquest passat divendres, dia 27, vam rebre els resultats (els adjuntem l’informe) i cal destacar que són alarmants. Dels tres paràmetres que se’ns podien facilitar en aquest anàlisi, dos van registrar nivells normals (els relatius a la presència de clor i a la conductivitat), però el tercer –relatiu a la terbolesa- va registrar un nivell superior a 20. En aquest punt, voldríem destacar que la OMS recomana que el nivell de terbolesa no superi mai el valor de 5 (sent l’òptim inferior a 1) i que el Departament de Salut de la Generalitat fixa –en el mateix sentit- que, a partir de 5, l’aigua ja no és apta per al consum. Cal tenir en compte també que, en l’informe analític, el valor màxim que es pot mostrar pel que fa a la terbolesa és 20, i que –per tant- no podem saber amb exactitud fins a quin nivell arribava l’aigua analitzada.

Finalment, voldríem recordar que l’Empresa Municipal de Serveis Públics (gestora del subministrament d’aigua), l’Ajuntament de Tortosa i l’EMD de Jesús, no van informar els veïns i veïnes fins la tarda del passat divendres dia 27, quan se’ls va dir que l’aigua de l’aixeta no era apta per al consum i se’ls va demanar que deixessin de consumir-la.

Per tot això:

- Volem mostrar la nostra absoluta indignació per la manca d’informació per part, tant de l’Empresa Municipal d’Aigües, com de l’Ajuntament de Tortosa i l’EMD, cap a uns veïns i veïnes que –durant prop de dos setmanes- han vist com rajava tèrbola l’aigua de boca, sense rebre cap tipus d’informació fins aquest divendres, quan l’única cosa que se’ls ha dit és que deixin d’utilitzar-la per a beure i per a cuinar. El canal per distribuir la informació va ser un sistema de megafonia mòbil, que tampoc considerem que sigui la manera més adequada per a arribar a tothom.

- Exigim que els òrgans competents encarreguin una anàlisi completa de l’aigua i dels sediments en suspensió i s’informi detalladament els veïns i veïnes del poble.

- Exigim, evidentment, una solució immediata per tal que els veïns i veïnes del poble puguin tornar a la normalitat tant prompte com sigui possible.

- Exigim que els veïns i veïnes de Jesús quedin exempts de pagar el rebut de l’aigua del trimestre corresponent, donat que –a dia d’avui- no poden utilitzar-la i, a més, han de fer front a la despesa que suposa comprar aigua embotellada.

- Exigim que l’Empresa Municipal d’Aigües assumeixi responsabilitats en relació a les despeses que puguin suposar la reparació o recanvi de bombes d’aigua, cisternes o electrodomèstics que hagin pogut resultar danyats per la presència d’arena a l’aigua.


Jesús, 28 de gener del 2012




24 comentaris:

  1. Hi ha una pataca que esta grillada i pansida!!!!!!

    ResponElimina
  2. Vaiga q fins q no s'han mogut els veïns no han mogut fitxa tu. Incompetencia?

    ResponElimina
  3. Cal felicitar públicament a l'Associació de Veïns Jesús Catalònia per saber estar on toca.

    Ni l'empresa, ni l'EMD ni l'ajuntamnet, no solament no van informar fins ahir sinó que, al menys l'empresa, va informar de tot el contrari. El divendres dia 13 vaig trucar al servei d'avaries 24 hores. La persona que em va atendre, dedueixo per l'accent, que des de València, em va dir que estaven al corrent de la situació, que, efectivament sortia tèrbola però que, davant la meva pregunta expressa, no hi havia cap problema per a la salut i per tant és podia consumir.
    El que sembla inconcebible és que no es fessin anàlisis els primers dies de l'aparició del problema i hagi de ser l'associació de veïns qui s'hagi vist obligada a fer-ho 15 dies més tard.
    Ara es podrà dir que si que se'n van fer i que van sortir negatius. Tot és possible, però el que pic assegurar es que la terbolesa de l'aigua era bastant més evident els primers dies que aquests darrers. La qual cosa no s'entendria que, si el problema com diuen es de d'arena, cal pensar que si ara el valor del paràmetre és 20, els primers dies fos superior.
    Per tant, o no es van fer quan era recomanable, cosa que m'estranya, francament, o van sortir negatius ( cosa més estranya ) i el problema que ara ha detectat l'anàlisi de l'associació hauria sobrevingut posteriorment al primer incident. Cosa inversemblant pel que he dit del grau de terbolesa de llavors i d'ara.
    En qualsevol cas, si realment és van fer les analítiques pertinents, només cal mostrar-ho públicament. I sobre tot que es vegi bé qui ho va analitzar i la data.

    Per cert, ahir divendres, cap a les 20 hores en escoltar algun rumor sobre la no potabilitat, vaig trucar a la Policia Local per si en sabien alguna cosa. No en sabien res de res.
    Potser en una altra ocasió cal preveureu. Jo al menys no conec cap altra font oficial on, en aquelles hores, poder adreçar-se per tal de ser informat de manera mínimament responsable.

    ResponElimina
  4. S'ha dit que el problema és limita a que l'aigua surt tèrbola perquè té nivells de sorra alts. Des de la ignorància pregunto:
    Si el problema és d'arena, com és que la terbolesa de l'aigua apareix més aviat blanquinosa, no seria lògic que fos més terrosa, amarronada ? O és que el despreniment de la paret del pou correspondria a cals ?

    ResponElimina
  5. Un amic meu que té un pou particular a una finca més amunt de Jesús, ja fa uns quinze dies em va comentar que l'aigua li sortia terbola. Per tant, dedueixo que no és un problema del pou d'on capta l'aigua l'EMSP, sinó que és un problema de l'aqüífer.

    ResponElimina
  6. Dis-li al teu amic que revisi la bomba, primer que res.

    ResponElimina
  7. Bel, Roigé i pataqueta, el govern dels millors...

    ResponElimina
  8. Els aqüífers de la zona solen ser llits de còdols que es van alternant amb franges argiloses, de llims o de roca.
    Jo he fet la suposició que hagi sigut un ample despreniment de la capa superior i, per tant, que la solució potser no sigue molt fàcil.
    Això sense més dades.
    L'ACA ens ho dirà.
    Tant de bo s'arregli prompte.
    Ara, transparència, com l'aigua clara, poca-

    ResponElimina
    Respostes
    1. Us anuncio que he habilitat una opció que permet comentar o respondre directament qualsevol comentari, cosa que se'ns dubte afavorirà i facilitarà el diàleg entre la gent que comenteu les notícies. Espero que us siga ben útil.

      Elimina
    2. No sé Gustau. Primer, suposo que a conseqüència del canvi, ara, quan llegeixo els comentaris m'emborratxo de lletres. No hi ha prou espai entre línies.
      I després, ho acabaria de veure millor si, també es pogués posar cullerada al mateix comentari bilateral. Sinó ho he vist malament, ara per exemple, a este comentari no pot respondre un altre que no siguis tu.

      Elimina
    3. Sí, tens raó, Ximo. A veure si puc solucionar això de l'interliniat.

      Elimina
    4. L'interliniat es problema d'un estil css, concretament l'estil comments que te l'atribut line-height: 1em. Si es treu aquest atribut (amb el Chrome es pot, fent Inspeccionar elemento) es veu correcte. Pero al ser generat per Blogger de forma automàtica igual no es pot canviar fàcilment.

      Elimina
    5. Tens raó Lluís, s'ha de modificar la propietat line-height. Amb Blogger si que es pot modfificar els estils CSS, en concret per la vista d'un post com aquest s'hauria d'agregar:

      post-body blockquote {
      line-height: 1.6em;
      }
      comments .comments-content .comment-content {
      text-align: justify;
      line-height: 1.6em;
      }

      Espero et serveixi Gustau!

      Elimina
    6. Bé, moltes gràcies Lluís i plastik!
      Sembla que el problema s'ha resolt. Com a mínim, llegint amb Firefox. Després de tocar molts atributs, he vist que no calia tant. Només he buscat la línia post-body blockquote i he canivat a 1.6 l'interliniat, que abans estava a 1.4. Crec que amb això ja ha estat suficient.
      Gràcies un altre cop.

      Elimina
    7. De res, però si canvies l'altra regla, la dels "comments .comments-content .comment-content ", també tots els comentaris, que surten massa junts, quedaran igual que el text principal del post.

      Elimina
    8. Ets un crack plastik!

      Elimina
    9. Amb Chrome (Windows) es veu ok

      Elimina
  9. Bé, daixò darrer no estic del tot segur. Pel que he vist en una altra entrada, sembla que a l'últim comentari, SÍ. NO als anteriors.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És a l'últim comentari de cada fil de conversa. Si no fos així seria molt complicat de seguir els diàlegs, no?

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. Tens raó, ho he vist en altres plataformes de bolcs i, si hi ha molts comentaris pel mig, no saps qui contesta qui.
      També està bé que surti la data. El que no surt massa bé és l'hora. No crec que ens gitéssim tan tard !!!

      Elimina
    4. Sí, lo de l'hora dels comentaris també s'hauria de solucionar.
      Per cert, no sé si has vist que les "respostes" als comentaris també es poden amagar clicant al damunt de la paraula, per fer una lectura més ràpida de les opinions dels lectors.

      Elimina
  10. Un 10 per a mi! I quin investigador més bo! Gràcies Lisa Salander per l'ajuda!
    Res avui Pataca repetia per la radio lo mateix que deia jo.
    I és que:
    "pillant per quí
    pillant per llà
    d'aquesta manera
    es va anant trobant!
    Tararam!
    Vinga rumba catalana!
    pillant per quí
    pillant per llà
    d'aquesta manera
    es va anant trobant!!

    ResponElimina
  11. Impressionant, uns sous ben merescuts per tanta incompetència... com bé ha dit sneijder, el govern dels millors

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta