13 de març del 2012

Erik el Belga va robar un retaule a Tortosa 'amb l'ajuda d'un capellà'

Erik el Belga, el lladre d'art sacre més important del segle XX, també va actuar a les Terres de l'Ebre. Ho explica ell mateix en l'entrevista que Víctor Amela publica aquest dilluns a la contraportada de La Vanguardia. I és que René-Alphonse-Ghislain van den Berghe, més conegut como Erik el Belga, acaba de publicar la seua autobiografia, Por amor al arte (Planeta), en què revela que l'Església catòlica va vendre alguns milers de peces d'art sacre durant la dictadura franquista, tot simulant robatoris. En alguna ocasió, segons Erik el Belga, aprofitava la complicitat dels capellans per poder sostraure les obres d'art, unes 6.000 peces arreu d'Espanya i a la resta d'Europa. Segons aquest antic lladre, ara redimit com a expert en art gòtic i romànic, el Vaticà va voler desprendre's d'un excés de sants en les esglésies catòliques, i una manera de fer-ho era vendre el seu patrimoni artístic a col·leccionistes privats, tot fingint els robatoris. Erik el Belga garantia la sortida de les peces a l'estranger, i es guanyava una comissió. En una ocasió, va comprar una peça per 50.000 pessetes a un capellà, i després la va vendre per 400.000 francs belgues. Segons Erik el Velga, un capellà, a Tortosa, li va facilitar el robatori d'un retaule d'una ermita privada, que després ell va revendre per 11 milions de les antigues pessetes.

Imatge LaRioja.com

7 comentaris:

  1. Jo tampoc faria un cas excessiu a un delinqüent convicte i confés, que ara explica que en realitat era una espècie d'agent encobert, si no un simple marxant a comissió. De fet, l'església catòlica no ha hagut mai de menester fingir robatoris per vendre obres d'art.

    ResponElimina
  2. Si anesses a donar una volta pels antiqüaris te sorpendries de l'origen de moltes peces, sempre parlem de l'església i dels tresors i tal...però són molts casos en els que a causa de reformes, mancances econòmiques, abandó, etc, de petites esglésies en els que els capellans ja sigue per desconeixement o per necessitat se van desprendre de peces molt valuoses. Vale que lo tio este és un pirata i adornarà més d'una aventura però en algunes coses no va mal desencaminat.

    ResponElimina
  3. Per curiositat, se sap on ho va robar i què va robar?...

    ResponElimina
  4. Saberut, jo el que dic és precisament que l'església ha venut de tot, per dessídia o necessitat, però que ho ha fet sense embuts, sense complicar-se amb pel·lícules de contractar lladres professionals per fingir robatoris. I sobre aquest bon senyor (és un dir), sense descartar res, no oblidem que està promocionant un llibre sobre les seves fetxories i que ha de crear certa expectació per vendre molts exemplars. Al final, en totes aquestes històries hi ha pocs innocents, no trobes?

    ResponElimina
    Respostes
    1. "no robaras" diu un manament...

      I els primers que els diuen que s'han de complir són els primers que els trenquen!

      Elimina
  5. Jo, de gran, vull ser com Erik el belga!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Donçs ficat a polític...que són iguals, però aquests van amb cotxe oficial, traje i corbata, van més elegants...

      Elimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta